Политологът и философ Юрий Баранчик пред news.bg

Кой ще спаси България от икономическа и социално-политическа катастрофа: еврофондовете от Брюксел, или „Газпром", „Роснефт", „Росатом" от Москва? Накъде, в края на краищата, ще тръгне България? Към Брюксел и Вашингтон, както през последния четвърт век, или към Москва, както по-рано?
Само българският народ може да спаси България от национална катастрофа! Вас няма да ви спаси нито Брюксел, настроен да „изсмуче колкото се може повече сокове" от България, нито Берлин, нито Москва.
Руснаците вече проляха достатъчно кръв за българите както през 19, така и през 20 век. И какво виждаме - черна неблагодарност от страна на елита!
Но ако този елит е настроен антируски, само българският народ може да постави нов на негово място. Ако не го направи, просто ще се разтвори из просторите на Европа и българската нация ще престане да съществува.
Мисля, че Русия няма повече да се напряга за българите. Те сами трябва да направят своя геополитически избор.

Какви са очакванията Ви от предстоящата китайско-американска среща на високо равнище в Калифорния? Ще има ли затопляне между Пекин и Вашингтон?
Не мисля, че тази среща ще доведе до някакви кардинални изменения в съществуващите отношения между Пекин и Вашингтон. Китай набира обороти и няма интерес да променя удобната за себе си геополитическа и геоикономическа конюнктура. Той не приема за себе си ролята на младши партньор на САЩ по „Г 2", а обратното, изчаква възникването на ситуация, когато ще може да предложи сътрудничество в такъв формат, в който ще играе водещата роля. Затова, двете страни най-вероятно ще се държат прилично и ще се стараят да не се закачат за дреболии. Но разминаването, което се дължи на факта, че са от двете страни на барикадата, и натрупването на критичен потенциал, който рано или късно ще доведе до открит конфликт на интересите, ще продължи.

Как оценявате „писмената" дипломация между Барак Обама и Владимир Путин? В средата на април Обама написа на Путин писмо с предложение за ново „презареждане", сега Путин в отговора си поставя твърди условия и сериозни изисквания към него за това?
Символично е, че към епистоларния жанр първи прибягна президентът на САЩ. Това е още един показател за намаляването на тяхното влияние в света. Смятам, че зад това послание, стои традиционният за англо-американската дипломация опит за измама на партньора по диалог и създаване на едностранни преимущества. В частност, става дума за опит за склоняване на руското ръководство към намаляване на стратегическите ядрени средства, който да доведе до превъзходство в оръжейната надпревара. За сметка на наличието в САЩ на високо точни оръжия за нападение, с каквито в момента Русия не разполага в достатъчно количество.
Мисля, че сегашното ръководство на Русия (за разлика от Дмитрий Медведев) няма да се хване не тази въдица и ще изложи ред искания, които ще имат комплексен характер, и ясно ще покажат на Вашингтон, че времето за стратегически отстъпки от руска страна изтече.

Ще съумее ли руско-китайската евразийска ос да пренасочи експанзията на Пекин на Изток, Юг и Запад? Как ще се държи Китай за в бъдеще, по отношение на спорните острови в Източно-Китайско и Южно-Китайско морета, по отношение на сепаратистите от Тибет и Синцзян?
Несъмнено, наличието на военно-политически и енергиен тил, в лицето на Русия, ще позволи на Китай да води по-активна политика на тихоокеанския плацдарм и, преди всичко, по отношение на Тайван. Що се отнася до методите на постигане на поставените цели, Пекин няма да прибягва до насилие като американците и да се опитва да им отнема титлата „световен жандарм". Ще бъдат спазвани всички дипломатически правила и ще бъдат съблюдавани взаимно изгодните политически и търговско-икономически интереси на страните.
Целта на Китай в Тихия Океан е ясна: изтласкване на САЩ от региона, съкращаване на тяхната военно-политическа и търговско-икономическа роля, с цел превръщането им в реален Остров, в геополитически Остров, какъвто САЩ са по определение. И аз смятам, че с помощта на Москва, Пекин ще постигне целите си.