Българският хип-хоп лейбъл Illmate започва своето второ национално турне след няколко седмици, като този път ще обиколят 8 града, като новите попълнения са Стара Загора и Плевен. Изчакахме първия по-слънчев ден от новата седмица и си поговорихме с една от звездите на лейбъла и една от най-обещаващите млади български певици - Рут Колева.

Освен за предстоящия гиг, Рут повдигна завесата и ни разказа и за дебютният й албум, чието представяне ще бъде на 30 април в Sofia Live Club.

 

Какво можеш да ни кажеш за предстоящия ти концерт?
Това ще бъде представяне на парчетата от албума. Ще имам специални гост музиканти, Белослава с която имам общо парче по музика и текст на Бобо ,парчето с Нуфри, което все още дооправяме и песента със Стефан Вълдобрев, която представихме на наградите на БГ Радио миналата година.
Също така музикантите, които ще свирят са Теодор Иванов, Елена Ангелова, Петко Дренников, Боян Златев и Филип Александров. 4 от парчета, които ще пея са по текст и композиция на Рахел Тодорова. Ще има и няколко стари песни, които сме замислили да "разджемим". Вече сме си избрали интро и аутро и имаме доста ясна представа как ще протече целият лайв.
Преди концерта ще пуска Васил Вутев, който ми е и приятел освен всичкo, или може би преди всичко. Говорим и с Чаво от Cotton Records. Фондацията "I Can Too" ще имат щанд , защото ги подкрепям и се кефя на това, което правят. Едно от парчетата с музика на Петко Трендов и текст на Гергана Турийска е посветено на тяхната кампания.

Кажи нещо за албума?
Албума за сега го мислим да е един вид Limiited Editon, ще има ограничен брой копия, които предварително ще се продават онлайн. Всяко от тях ще бъде с уникален номер, ще бъде подписано и ще има послание от мен. Това е така, защото аз самата купувам дискове на хора, които адски много ме кефят и искам да им притежавам нещата и да им отдам чест. Искам да дам нещо лично на всекиго, който купи мой диск.

Мислила ли си за заглавието?
В момента мисля няколко възможни варианта. Първоначално беше Irregular Choice, сега се чудя дали да не е "Four letter word", което е едно от парчетата на Рахел и обмислям дали да не е един от синглите. "Близо" и "See me win", които вече се появиха също ще бъдат включени в албума.
Ще има парче с Краси Тодоров от Д2, по негова музика и мой текст. Има и един кавър на Джил Скот- Bedda at Home, който ще бъде с променен аранжимент от Unlimited. От музикална гледна точка е общо взето това, в момента ми се въртят разни идеи за cover art-a, как да изглежда обложката, иска ми се нещо оригинално и яко. Всичко ще изглежда малко като една книга.

Тоест това не е някакъв сбор от парчета със сингъл?
Не, както казах цялата концепция на албума прилича на книга. Не са хванати няколко парчета и пуснати на един диск.

За Illmate какво можеш да ми кажеш?
Te изкараха една компилация преди няколко месеца - We Care about Hip-hop pt.2, правиха промоции в клуб Sugar, мина адски добре, имаше много хора и всички в момента сме се надъхали. Миналата година имахме подобно турне, като където и да отидохме беше много весело и пълно с хора, затова сме решили тази година да го повторим.

Добре де, но виждам, че първата дата от турнето съвпада с датата на концерта ти. Какво ще правиш?
Ами и миналата година се случи нещо подобно. Когато ни беше първият концерт, аз пак не можех да присъствам, тъй като пях на благотворителен концерт за Емо Харизанов. Но от следващото парти съм там, освен на 8 май, когато ще съм в джаз клуб "Zazou", където ще свирим по-разчупени джаз неща с Васил Вутев, Филип Александров и Страхил Гайдарски.  Следващата дата е 13 май, когато е и финалът в клуб "Строежа". Там ще присъствам, както и SkilleR, който е бийтбоксър, по време на цялото турне ще бъде и Jamez Bongg, с когото винаги става страшно парти.

Има ли тайни в кухнята на Illmate?
Logo5 в момента си привършват албума, чух неща от него - абсолютна лудница е. Стефо от Wosh в момента привършва един свой проект, Top Stopers, клипът към дебютното парче към него ще е анимация и тя е почти готова. Това цялото нещо започна като една идея и придоби едни изключително сериозни размери.

Според теб има ли вече някаква музикална култура насочена към soul, джаз, лаундж?
Много са замрели(смее се). Не, не са замрели, но просто на музикалната сцена в България се въртят едни и същи имена в последните 15 години.Това е нещо, което не мога да понасям и изключително много ме дразни. За това гледам винаги да работя с повече хора, различни хора, приятели. Ето например, клипът към "Близо" е режисиран от Иван Москов, с когото се познавам от няколко години. И от нищото се получават някакви неща. Ако трябва да съм честна, в него няма вкарани много пари, просто е правен с голямо желание, усилие и любов към цялото нещо, и все пак този клип получи номинация за наградите на БГ Радио. Много се радвам, когато някой обича това, което прави и го прави с кеф, това почва да се забелязва и цени от обикновените хора.Единственият проблем тук в България е, че нещата просто не стигат до тях, и аз обвинявам някакви медии, които не пускат парче на Future Shock, само защото е на английски, а за мен това е една велика банда, която прави велика музика.

Можем ли да кажем, че някои групи почват да излизат от "ъндърграунда"?
То никога не им е било цел на тези групи да са в ъндърграунда, просто така се получава. Различни банди не получават широка публичност, поради отказа на различни медии да ги популизират. Там трябва да се променят някакви неща, а не в музиката.

„Пречи" ли се на младите да се занимават с музика?
Аз реално се занимавам с музика от много години и, ако не беше участието ми в Music Idol, надали щях да получа до ден днешен такава популярност. Сигурно още щях да пея по разни събирания и джем сесии и никой нямаше да чуе за мен. Радвам се, че така се развиха нещата, но ме е много яд, че трябваше да стане по този начин.

С кой български артист ти се прави дует?
-Ами исках с Белослава и го направих вече. Иска ми се с Деси от Future Shock и... това са. Парчето с Белослава стана много яко, не знам дали ще се хареса на всички, но на мен адски много ми хареса, а това е рядко.Като всеки артист съм самокритична и, за да си харесам някое от нещата, трябва да е наистина специално.

Миналата година пя на ParkLive. Как беше преживяването да участваш в един такъв дебютен фестивал, посветен на downtempo и алтернативната музика?
ParkLive е едно от най-яките неща, които съм правила. Прекарах си много добре и се кефя на хората, които стоят зад цялото нещо. Тази година нямам търпение да започне фестът.

-Има ли надежда за младите българи, за младите музиканти, въобще има ли надежда за музиката?
Има надежда, то винаги има надежда. Тя умира последна, след нея са само хлебарките, така че - да, има. Ако всички, които се кефят на яка музика, искат някаква промяна трябва да се обединят и да си кажат "стига с тоя кич". В България виреят само шлагерите и чалгата и няма нищо друго, но няма и доходоностност, ако се кривне в друга посока.

Как се справяш финансово? Може ли млад човек да се издържа от музика?
Много трудно. Не мога да кажа, че е лесно. Има гигове, няма гигове. Има хора, няма хора. Не се оплаквам, де. Ок съм, но същевременно не съм. Тъпото тук е, че хората с музикална дарба и талант са най-отзад, а най-простите са отпред. Никъде по света ситуацията не е чак толкова обърната.

Смяташ ли да правиш някаква по-голяма промоция, след като излезе албумът ти?
Със сигурност ще има по-голямо представяне, тогава вече ще се свирят всичките парчета, тъй като сега на 30-и няма да е целият албум. Дискът ще излезе в края на май или средата на юни и силно се надявам да направим едно турне след това с момчетата.

Миналата година си била за един семестър в Холандия, където си учила "Медии и комуникации", сега си прекъснала. Какво смяташ да правиш оттук насетне?
Ами Амстердам или Ню Йорк.

Но в музикални дисциплини?
О, да. В Ню Йорк ме приеха в един университет "Music performance" и в момента го обмислям.

Но се „отдаваш" само на музиката?
Задължително. Само в музиката се чувствам естествено. Когато се захвана с нещо друго, то може да ми е интересно и забавно, но е до един момент. Пеенето и правенето на музика са ми най-близки и ги усещам най-добре.

Преди години мислила ли си, че така ще се развият нещата при теб с музиката?
Още в момента, в който започнах да се занимавам с музиката, разбрах, че това искам да правя до края на живота ми. Никога не съм изпитвала съмнения, че искам точно това, дори за момент не съм се съмнявала.

Евентуално в кой жанр би искала да експериментираш за в бъдеще?
Funk, jazz, brokenbeat, nu soul, nu jazz. Натам мисля да се разширявам, но в следващите години нямам намерение да изневерявам на сегашния си стил.Отделно са ми и проектите с hip-hop, dubstep,drum'n'bass.

Някъде те наричат neo-soul кралицата на България, ласкаеш ли се от това определение?
Да, определено ме ласкае. Звучи яко. Благодаря за него.

Може ли да се прави филмова музика в България, напоследък почнаха да излизат български филми, около които се шуми - "Източни пиеси", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мисия Лондон"?
Не знам дали знаеш, но на "Precious", която обра доста награди по различните фестивали, включително има и Оскар, музиката е писана от българин - Марио Григоров. Факт, който искрено ме зарадва. Така че явно може да се прави филмова музика от българи.

Нещо забавно да кажеш за финал?
А де...(мълчи около минута). Ами не, няма какво, аз съм сериозен човек(смее се).