Кюрдският общественик Рони Юсеф, роден в сирийския кюрдски град Камишли, живеещ от 35 години в България, завършил СУ „Свети Климент Охридски" пред news.bg

Изненадан ли си от нарушаването на примирието между турската държава и ПКК, от турска страна?
Не, никак не съм изненадан. Ердоган, както винаги, лицемерничи. Всъщност, той за пореден път защитава своите лични и на партията си интереси. Той видя, че от една страна нещата на изборите не се получиха. Неговите позиции във вътрешната политика на Турция отслабват. В Меджлиса влязоха 4 партии, кюрдите и другите малцинства спечелиха 13%. Преди това беше почти невъзможно. Ердоган разбра, че губи гласовете на кюрдите. Дори демократичната част от кюрдското общество този път не гласува за Партията на Справедливостта и Развитието.
От друга страна, Ердоган видя, че със съюзниците от САЩ и НАТО възникват все по-големи проблеми. Във Вашингтон и Брюксел взеха политическо решение да подкрепят ПКК. Защото видяха, че в Сирия няма на кого да разчитат, освен на кюрдите. Другите силни военни структури там са армиите на Башар Асад и на Ислямска държава. И двете са неприемливи за Запада. Сирийската Свободна Армия е много слаба във военно отношение. Макар че получава военна помощ от Турция.
Затова Ердоган организира провокацията с убийството на двамата турски офицери и последвалите бомбардировки на лагерите на ПКК: за да ни остави в списъка на терористичните организации и да спечели симпатиите на турските националисти. Той вече няма на кого друг да разчита на изборите. И ще се опита да отнеме гласоподавателите от Партията на Националистическото Действие на Девлет Бахчели. Може и да успее, но това ще бъде краткотрайно постижение.

Какво според тебе предстои: ново примирие, или ожесточаване на конфронтацията?
Задаваш ми много сложен въпрос, който изисква още по-сложен отговор! Всички прогнози накрая могат да се окажат погрешни! Във всеки случай, не съм оптимист.Това, което става в момента в турската част на Кюрдистан е опит да се предоговори кюрдското политическо представителство в Меджлиса. Всъщност, наблюдаваме нещо обикновено за Република Турция. Със сигурност, от провокацията, наредена и режисирана от Ердоган, няма да излезе нищо добро.

Ще реагират ли по някакъв начин привържениците на ПКК и останалите кюрди, живеещи в България?
Не съм чул досега за някаква реакция. Сирийските граждани както кюрди, така и араби, и християни, имат достатъчно сериозни проблеми в България, за да си създават нови. Разбира се, че много се говори, проблемът се обсъжда от моите съграждани, но няма никакви инициативи за организирани действия. Разбира се, ако обстановката в Турски Кюрдистан се усложни, е възможно да последва верижна реакция сред кюрдските общности по света. И Турция много ще пострада.