Лидерът на БСП и премиер на страната за 2005- 2009 година Сергей Станишев пред news.bg

Г-н Станишев, как ви се вижда страната 8 месеца, след като правителството на ГЕРБ пое управлението?
ГЕРБ действително получиха голямо доверие от хората, почти 40% от българите гласуваха за тях и имат подкрепа, която е относително широка в парламента - 151 народни представители.
Към 8-ия месец могат да се очертаят достатъчно ясно профила и съдържанието на управлението. Разбираемо е, че за първите 100 дни винаги има толерантност, очаквания, правителството трябва да се ориентира. Но към 8-мия месец вече може много ясно да се очертае тенденцията.
Всеки ден сме заливани от събития, операции на МВР, други действия на правителството, скандали, конфронтации с институциите.
Зад всички тези събития, които вървят като поток, понякога се губи същността, а същността е, че ГЕРБ провеждат една крайно дясна политика, която е безотговорна по отношение на социалния сектор, която води вече към приватизация, не само на индустрията, както направи Костов, а към приватизация на социалната сфера, здравеопазването. И това е най-важният извод, който може да се направи за управлението на ГЕРБ.
Още повече, че ние сме свидетели на една фискална и икономическа политика, която като че ли си поставя балансирания бюджет за самоцел. Това, което виждаме е, че не се сбъдват, не се реализират предизборните обещания на ГЕРБ.
Напротив, икономическата политика, която водят, рязко задълбочава кризата и я превръща в още по-дълбока, по-тежка социална криза, което вече засяга битието на всеки един човек.
Българите към декември миналата година са обеднели с близо 10%. Безработицата нараства стремително. Хората вече не могат да се регистрират в бюрата по труда, за да получат помощи.

Справя ли се според вас правителството с предизборните си обещания?
Спомнете си обещанията на финансовия министър и вицепремиера, който каза, че ще спрат контрабандата, ще вържат НАП и Митниците и общо от всичките им усилия трябваше да влязат 2 милиарда лева допълнителни приходи.
А ситуацията е точно обратната - не могат да се справят дори със събирането на доходи в бюджета и това за мен не е изненада. Защото с приказки, конфронтация, с глупости не се върши работа. Не може да мачкаш бизнеса, държавата да не се разплаща по сключени договори, да задържа ДДС, да рекетира бизнеса, да очакваш, че икономиката ще има пари да ги внася в бюджета. Няма как това да се случи.
Какъв е резултатът? Към февруари може да се окажем с 1 милиард лева дефицит, което е много повече от всички негативни прогнози. От там идват и бих казал паническите действия на управляващите да създават нови и нови сценарии, които да отвличат общественото внимание - импийчмънт за президента, поредна акция на МВР, друго нещо, което да захранва медиите със събития, които са атрактивни.
Това отвлича вниманието от същностния разговор в обществото - дали живеем по-добре и как ще живеем утре.

Според вас в каква насока трябва да бъдат усилията на управляващите, за да излезе страната по-бързо и безболезнено от икономическата криза и да се преодолее най-негативният ефект от кризата, а именно безработицата?
Трябва да е ясно, че кризата не е от юли миналата година. Кризата започна в Европа през септември 2008 година. Предишното правителство с много ясен антикризисен план в икономиката намери начините до юли да поддържа и балансиран бюджет, дори на излишък - до края на юни имахме 180 милиона излишък - да не спират социални плащания , плащания на заплати и да подкрепи реалната икономика. Този план се прилагаше достатъчно ефективно и даваше своите резултати.
Новото правителство прие свой антикризисен план и той трябва да приключи през април месец. Нашият анализ е, че 80 % от мерките не се изпълняват, да не говорим, че голяма част от мерките са просто пожелателни - подобряване на бизнес средата. Как? Това изисква конкретни действия.
Трябва да сме наясно, че ако радикално, незабавно не се подобри икономическата и финансовата политика, социалната политика на правителството, ако не се потърсят съвместни решения със синдикати, работодатели и опозиция, нещата ще продължат да се влошават драматично.
Ще докарат хората до просешка тояга, директно го казвам. Ние нееднократно сме отправяли нашите предложения, първите бяха отправени още при гледането на бюджета на второ четене. Казахме от къде могат да дойдат допълнителни приходи и по какъв начин да се съберат. Общата сметка, която предложихме беше за 1,200 млрд. лв. Също така казахме къде трябва тези средства да бъдат насочени - първо в здравеопазването. Тогава предложихме 460 милиона лева допълнителни средства, за да бъде финансирането на здравеопазването поне на нивото от 2005 г.
Първата антикризисна мярка на правителството е да се уволни министър Дянков. И не го казвам като шега или заяждане. Този човек просто води вредна политика. За него балансираният бюджет е самоцел. Това обаче не храни българите, не им решава проблемите, нещо повече - не осигурява решаването на проблеми на цели системи - на здравната, на социалната. Това е първата мярка според мен, която трябва да реализира премиерът иначе той поема цялата отговорност за това, че вече 8 месеца дава на г-н Дянков да си експериментира с живота на българите.
Защото той е идеологът на здравната реформа, това безумие и недоразумение, което се прилага, той е идеологът по отношение на това, което се прави с БАН, той е идеологът на идеите за пенсионна система и пенсионна реформа, при която българите ще работят, докато умрат. Така няма да има нужда да се плащат пенсии за голяма част от хората.
Той постоянно генерира скандали.
Спомнете си - започна с Белене, като че ли беше дошъл не като финансов министър, а като министър на енергетиката. Според мен една от мисиите и целите, които той изпълнява е да закрие този проект, да не се реализира.
Последният скандал с президента - обикаля човека по забавни шоута, вижда се като Брад Пит, хубаво, всеки има своите фантазии и мечти. Но не това е неговата работа.
Ако говорим по конкретни мерки - държавата трябва спешно да разплати реалната икономика, защото, първо, не спазва закона и второ, доубива фирмите в реалния сектор. Държавата трябва да възстановява ускорено ДДС, това е предизборно обещание на ГЕРБ. Сега ДДС се връща много по-бавно, отколкото при предишното правителство.
Защо това се прави - за да може да се казва, че има балансиран бюджет. Трябва да се използва отново фискалният резерв, както направи предишното правителство за финансиране на реалната икономика. 

Вчера финансовото министерство изнесе информация, че вашето правителство само за 2 месеца е похарчило 30% от фискалния резерв. Искам да коментирате и всички неща, които изнасят управляващите за злоупотребите на предишната власт - истина ли са данните за злоупотреби или просто това е „удобно оправдание"?
За всяка злоупотреба има прокуратура, има съд. Това е моята принципна позиция. А това, че министър Дянков „притопля стари манджи", има 2 цели. Първо да се отвлече вниманието от изпълнението на бюджета за тази година и да не се говори за неговата несвършена работа. И второ, просто манипулира грубо и безобразно с цифри и данни и лъже много.
За какво става дума. 2008 г. ще бъде запомнена като най-добрата година за българската икономика и за българския бюджет. Огромна част от тези разходи са планирани в бюджета, но като правило особено капиталовите разходи, се извършват в края на годината. Освен това с тези похарчени пари България приключи 2008 г. с 3% бюджетен излишък. Спомнете си - излишъкът беше мръсна дума в България. Медиите и политиците от опозицията казвахте „За какво е този излишък? Похарчете го". Казваха ни го Софиянски и много други политици от опозицията. И този излишък отиде във фискалния резерв.
Освен всичко останало нивото на публичните разходи през 2008 година беше най-ниско за всички години от 1997 година насам - 38% от БВП. За тази година е 41% през бюджета. Останалото оставаше в реалната икономика и в хората.
Пак ви казвам имаше пари за всичко. Спомнете си тогава през септември, когато се видя, че изпълнението на бюджета е много добро, че ще имаме повече от 3% бюджетен излишък, както беше залегнало в бюджета, тогава правителството влезе в парламента с програма за 1,2 млрд. лева допълнителни разходи.
Казахме - с тези пари ще се направят ремонти на висши учебни заведения, на средни училища, на болници, ще отидат за закупуване на нова апаратура. И ако говорим за финала на мандата, наследството на предишното правителство е 2 пъти по-висок фискален резерв, отколкото беше в началото на предишния мандат - 8 млрд. лева фискален резерв на самото правителство извън резерва на БНБ и  до средата на миналата година поддържане на балансиран бюджет дори с известен излишък между приходи и разходи.
И ако говорим за наследство, направете сравнение с наследството, което получи новия министър-председател на Гърция г-н Папандреу - 13 % бюджетен дефицит. Нещо да е хленчил колко му е трудно? Той сега изпълнява много тежки мерки, рестриктивни мерки, непопулярни, защото действително получи много тежко наследство.
Това е обективно. Това са фактите. Всичко останало е манипулация и това правителство понеже няма визия, не знае как да реши проблемите, оплели са се като пилета в калчища - всеки в своя сектор и правителството като цяло, всеки гледа да прехвърли отговорността към миналото.
Впрочем има еволюция - вчера премиерът заплашил, че ако бъде притискан ще си подаде оставката. Много хубава самооценка си е дал и той, и г-н Цветанов, че не се справят с работата. Ама да кажат бе - ако не могат да се справят с работата, никой няма да ги спре. Какво заплашват хората?

Как гледате на идеята на ГЕРБ да бъде създадена анкетна комисия, която да установи нарушил ли е президентът Конституцията, оповестявайки стенограмата от разговора със Симеон Дянков?
Аз вече не мога да им хвана идеите, честно казано - дали искат анкетна комисия, дали директно призовават в тяхното становище за импийчмънт на президента. Това е абсурд. Това е част от манталитета и средата, в която само може да съществува ГЕРБ и това правителство. Те могат да създават само скандали, противопоставяне между институции. Сега тласкат страната към политическа криза и с искането за импийчмънт на президента.
Какво означава това - че изнесъл президентът една стенограма от официален разговор? Ами г-н Дянков като е ходил при него и като е натискал копчето, за да си включи микрофона, трябва да знае, че това е именно, за да бъде записан този официален разговор, публично обявен между вицепремиер на страната и президента на държавата.
Жалят се от прозрачност. Някой да ме е питал, когато се изнасяха избирателно стенограми на предишния МС? Някой да ме е питал мен или другите министри. Да не говорим, че самата идея практиката да се изнасят стенограми от работата на правителството е безумна.
Ще ви кажа защо - защото там трябва да се водят и се водиха истински дискусии, спорове за политика и там се формира отношението на България и позицията й по много въпроси, които засягат други държави, наши съседи, отдалечени страни, позиции за ЕС. Тогава защо са им на другите държави шпиони изобщо, разузнаване, ако стенограмите са автентични.
Ако не, това означава, че в МС сега не се водят истински дискусии за политика. Това са едни формални заседания. И вижте какво се случва - приказват импийчмънт на президента, което си е дестабилизация, плашат с предсрочни избори. Кого  плашат - гаргите ли, или своите партньори?
Вече през 2 или през един месец заплашват „Ако не ме слушате, ако ме критикувате, отиваме на предсрочни избори". Голяма работа. Българите и това ще преживеят. Само че това означава служебно правителство, това означава 3 месеца невършене на работа от администрацията, не 3, повече от 4 месеца ще минат, докато се ситуира нов парламент, докато се избере правителство и прочие. Това е бягство от отговорност.

От СДС призоваха да бъдат публикувани стенограмите от преговорите за сформиране на тройната коалиция. Има ли нещо тайно в тях, което трябва да се скрие?
Аз съм казал, че едно от нещата, за които съжалявам за предишния мандат е, че не се стенографираха заседанията на политическия съвет на тройната коалиция. Защото имаше много митологеми за това как работи съветът. Ако се правеха стенограми, действително щеше да се види, че там се водеха политически дискусии, спорове по бюджет, по икономическа, по социална политика, по позиции на България по важни въпроси и това е нещо нормално.
Аз нямам никакви притеснения от каквито и да било стенограми ако се публикуват, защото винаги съм действал принципно и на основата на моето разбиране за отговорността като лидер на БСП.
Интересно е друго. Синята коалиция в момента играе ролята на съуправляващи. И ако сравним тройната коалиция - коалицията стана мръсна дума в България и много от действащите политиците в мнозинството днес съдействаха за това, но там имаше договор каква е политиката, която ще води правителството, какви са отговорностите на всяка партия, коя партия кой ресор поема. Може да не беше съвършено, но това беше публично.
Сега има друга коалиция, имаме пак тройна коалиция, само че тя не е явна. Там договореностите са задкулисни. И аз питам защо Атака подкрепя ГЕРБ? Кой всъщност е най-верният партньор на ГЕРБ, на правителството? Формално правителството е на малцинството, но има 151 депутати на „легни-стани". Атака един път не са гласували различно от ГЕРБ. Синята коалиция се опитва все пак да играе ролята на балансьор, да пазят лице. Но очевидно има споразумение, което вероятно е тайно, което е по-нечестно към хората.
Защото аз пак питам, кой управлява фактически МОСВ - г-жа Евдокия Манева като зам.-министър. Тя го управлява в голяма степен, тя е и идеологът на Законопроекта за ГМО, доколкото знам. Тя пробутва тези интереси. Кой фактически управлява външно министерство - двама зам.-министри от СДС и Синята коалиция - Константин Димитров и Марин Райков. Всички знаят какви са им политическите убеждения. Кой ръководи европейските фондове по един некадърен начин - г-жа Юлияна Николова. Тя от Луната ли е паднала? Мога да продължа.

Колко важна за България е Русия и защо според вас в голяма част от българските политици виждаме известна съпротива за сътрудничество с Русия?
Не зная, някакви комплекси имат или идеологически шаблон. Русия е важна за България, естествено. Тя винаги е била важен партньор за нашата страна, първо защото е голяма държава, второ, защото е съсед в Черноморския регион, трето, защото имаме много сериозни културни, духовни и исторически връзки. Четвърто, защото е важен икономически партньор за нашата страна. И аз съм много доволен, че в предишния мандат успяхме действително да установим едно взаимно уважително и ефективно партньорство между България и Русия не само на думи, но и на действия.
Традиционно един от проблемите на България, не само с Русия, е търговският дефицит. От Русия внасяме много повече, отколкото изнасяме. Затова приехме специална програма между двете правителства за активизиране на българския износ и за неговото подпомагане  с мерки на държавата.
Преди началото на кризата, през 2007 г. българският износ за руската федерация бе нараснал 2 пъти. После настъпи кризата, тя засегна изобщо търговията в световен мащаб, не само между България и Русия. Освен това след почти 20 години приказки как ще станем енергиен център на Балканите, започнахме реално да вършим работа. Подписа се споразумението за Бургас-Александропулис, което е от 1993 година като идея.
За съжаление сега го блокират и фактически отива към зануляване, което означава пропуснати щети от около 700 млн. евро инвестиции, само от това, да не говорим за допълнителните ползи, които България щеше да има.
Подписахме за Южен поток и тук действахме принципно, изхождайки от интереса на България. 2008 година, един ден преди идването на руския президент Путин, още нямаше пробив и някои ключови искания на България не бяха приети от руската страна. Тогава дадохме пресконференция с г-н Димитров (Петър Димитров, мин. на икономиката, б.р.), че ако нашите аргументирани искания и интереси не бъдат защитени, няма да има подписване. И пробив се постигна благодарение на политическата воля и разбиране на руския президент, че трябва българските интереси да бъдат защитени. Постигнахме паритетно съотношение в този проект - 50/50.
Сравнете проекта и договора между България и Русия и между Русия и Сърбия и можете да си направите извода кой е по-добър за страната ни.
Белене. Много приказки се приказват на тази тема - пак идеологически се подхожда от СДС, които като че ли изобщо не искат да има атомна енергетика в България, поне такова ми е впечатлението. Белене е стратегически проект за България и аз съм убеден в това. Атомната енергетика произвежда като цяло по-евтина енергия, отколкото ТЕЦ-овете, каквато и да е себестойността на един проект.
Навсякъде по европейски и световни стандарти атомна централа се счита за собствен източник на енергия. Това означава, че ставаш по-независим, защото горивото е достатъчно евтино, горивото може да бъде доставено от различни места и това увеличава твоята енергийна независимост. България традиционно е източник на износ на електроенергия.
Сега в момента има много идеи и планове за атомни електроцентрали в Румъния, в Турция, в Гърция, Сърбия та чак и в Албания. Те по-глупави ли са от нас? И тук е важно кой е първи, кой ще има изградена атомна централа, способна да произвежда конкурентоспособен ток.
Ние сме много години пред останалите и затова осигуряването на ускоряването на проекта е много важно. Защото ако загубим това предимство, някой друг ще си направи според мен и тогава България може не да изнася, а да внася ток, тъй като АЕЦ Козлодуй има свои параметри на време и ни трябва нова атомна централа.
Когато имаш атомна електроцентрала това означава 2 неща - че страната ти е високотехнологично развита и може да поддържа специалисти за атомна централа, тези специалисти трябва да имат перспективи за себе си.
Трябва да се отчита и елемента национална сигурност. Никой не обича да си прави шегички със страна, на чиято територия има атомна електроцентрала.
И не бих искал да противопоставям Белене на идеята за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. Но трябва да сме наясно, че за да стигне тази идея до нивото на Белене ще са нужни 6 години. А Белене има разрешение от ЕК, отговаря на европейските стандарти за атомна централа, има становище, че това е част от приноса за намаляване на емисиите на въглероден двуокис.

Винаги сте казвал, че вашето правителство много е постигнало, но е имало още какво да направи. Коя беше вашата лична цел, която си поставихте, ставайки министър-председател, и която не можахте да постигнете?
Винаги има неща, които не успяваш да осъществиш, първо защото първата година и половина бяха в огромна степен на това България да постигне членство в ЕС.
Дайте да си говорим едно към едно - тази цел не беше гарантирана. Имаше подписан договор, поети ангажименти, но те не бяха изпълнение от България. Председателят на ЕК, на първата ми среща, 2 седмици след формиране на кабинета ми каза „Вие поехте много ангажименти, но ние много се съмняваме, че ще ги изпълните и че България ще може да стане член на ЕС на 1 януари 2007".
Това, разбира се беше като студен душ за мен и трябваше да се работи изключително много, за да постигнем тази историческа цел за поколения българи.
Това, което със сигурност не сме успели е да внушим на българите - това голямо чувство за сигурност и справедливост, защото има много деформации от 20-те години преход, има много несправедливост, голямо социално разслояване в страната и много хора се чувстват и до ден днешен изхвърлени, без перспектива и се чувстват ограбени от приватизацията и търсят възмездие.
Затова и гласуваха за ГЕРБ - за възмездие. Сигурно това е една от сферите, в която не можахме да дадем ново качество на българската държава и нейната работа. 

Коя е най-голямата грешка, за вас лично, от управлението на тройната коалиция, грешката, от която научихте най-много?
Аз съм научил много неща от много мои грешки. Посочих ви една от грешките, че допуснахме да се създаде митология около коалиционните съвети на коалицията. Това не е съществената грешка, това е един от многото елементите, които създадоха негативен облик на коалицията, че това е някаква уговорка, нещо задкулисно на тъмно. Това е политическа грешка.
Друга грешка е, че не използвах всяка възможност, за да обяснявам какво правим. Може би винаги съм залагал повече на съдържанието и на работата, отколкото на PR-а и външната страна.
Трето - аз ви казах, не успяхме да дадем ново качество на усещането на хората за справедливост и за подреждане на държавата в областта на борбата с организираната престъпност и корупцията.
Четвърто, от гледна точка на изборното законодателство се допуснаха също грешки. То беше прието на края на мандата под натиска на времето. Направи се и този експеримент с мажоритарните избори, което се оказа грешка.
Последвахме идеята на президента, че хората искат да избират личности. Никакви личности не искат да избират хората. Във Видин спечели млада жена, може да е много симпатична, фотограф, пред проф. Гайдарски, който лекува всеки човек едва ли не.
Така че не става дума за това. Това приемане на изборното законодателство също повлия върху резултатите и помогне на ГЕРБ, бонифицирайки. Създаде се и героизиране около Синята коалиция. Знаете със СДС имаше проблеми около регистрацията на един лидер, пък друг лидер. Това беше умело използвано, така че грешки достатъчно.

В края на 2009 президентът Георги Първанов заяви, че е имал „тежък дебат" с вас, по-скоро той е говорел, на всички негови критики вашето правителство е отговаряло с мълчание. Имало ли е наистина проблеми в комуникацията между Дондуков 1 и Дондуков 2 и ако да, от къде според вас идваха те?
Аз не бих казал така. Не ми е такава преценката, защото първо различните институции имат различни функции. Второ, президентът имаше достатъчно възможности да повлияе, ако щете и върху политиката на правителството.
Трето никога не съм бягал от разговори с президента по важните въпроси -енергийни проекти и по външна политика и други. Винаги сме се вслушвали в гласа и позицията на президента.
Освен всичко останало нещата се познават и в сравнение - питайте днес президента, по-добра ли му е комуникацията с новото правителство . може би тогава ще си преоцени оценката за предишното.

БСП сега е в особена ситуация. В партията има хора, които твърдо ви гласуват доверие, такива, които категорично не ви искат на лидерския пост.
Има и трета група хора, които ви дават известен толеранс да мобилизирате опозиционния потенциал на партията, да докажете, че вие сте силната фигура, която ще поведе БСП към възход. Смятате ли, че ще успеете да докажете, че вие сте човекът, който ще върне БСП в силна позиция?
То затова БСП е партия и то истинска, демократична, функционираща партия, жива. Ние не сме ГЕРБ. Ние не сме сбор от хора, които са функционери на един човек, който им казва вчера едно, утре друго, в парламента прегласуват собствени решения в рамките на 24 часа точно на 180 градуса.
В БСП винаги е имало различни мнения, но е важно тези различия да бъдат в рамките на това, което не вреди на авторитета на БСП. Аз естествено си правя анализ и по отношение на критиките, които се отправят към мен от един или друг деец или фигура в БСП.
Но когато някои хора само с това се занимават, те пречат на усилията на десетки, стотици, хиляди социалисти, които се опитват, било по места като кметове, общински съветници, партийни лидери, било то тук в парламента или на Позитано да изпълняваме тази функция, с която сме натоварени от хората - да бъдем ефективна, лява, алтернативна опозиция.
Възстановяването на доверието към БСП изисква много работа, това не става с един лозунг. Трябва да се доказваме и се опитваме да го правим и го правим постоянно с конкретни предложения.
Знаете, внесохме предложение преди повече от 2 седмици за актуализиране спешно на бюджета на НЗОК. И какво по-остро като проблем има в държавата. Не е импийчмънта на президента, а състоянието в здравеопазването. 2 седмици това отлежава в парламентарни комисии. Дано сега г-жа Цачева си изпълни обещанието да се разгледа и да се внесе в зала. Макар че дали ще се гласува, е друг въпрос. Но това е необходимо, наложително. Ние ще стигнем до срив в здравеопазването.
Днес внасяме законопроект, по отношение на избягване на този абсурд, който се получи за двойното социално осигуряване на хората, които са собственици на малки фирми и работят там, за да не ги облагат 2 пъти. Това е тотален рекет, който ще ги съсипе. Това правим всеки ден.

Какво толкова дава лидерският пост в БСП, че се водят такива битки за него?
Питайте тези, които водят битките. Аз имам амбицията да работя за БСП независимо от това дали съм лидер или не, но сега амбицията ми е да върна доверието в партията. На изборите получихме резултата, който е повече от разочароващ за всички членове на БСП. Ако щете искам реванш, да покажа, че можем да възстановим доверието.

А как гледате на досега заявените ви опоненти за лидерския пост?
Гледам като Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.

Като политик и лидер на партия как смятате, президентът Георги Първанов ще има ли свой политически проект? Познавате добре г-н Първанов.
Не мога да бъда говорител на президента. Казвал съм, че очаквам, след като приключи мандата Георги Първанов като бивш президент да остане в общественото полезрение.
Един президент още повече с 2 мандата винаги има отношение към политиката и винаги ще се чуе мнението, позицията на президента на страната, който 2 мандата е бил държавен глава. Каква ще бъде формата, която той ще избере е негов избор и негов въпрос.
Това, което смятам, че всякакви идеи за ляв проект без БСП просто са фантасмагории. Основата на левицата в нейното разнообразие е БСП, затова е важно сега БСП да бъде укрепена, модернизирана, променена, сплотена за нови битки, за да може да реализира нашите политики и ценности. Защото една партия също е инструмент за реализация на ценности и на убеждения и на виждания за това как трябва да се развива страната.

Как виждате България след евентуален пълен мандат на ГЕРБ?
Вижте за 8 месеца колко нестабилност се случи като усещане. Едно от задълженията на всеки управляващ е да вдъхва на хората спокойствие. Аз говоря с много различни хора и на мен ми се струва, че всеки ден те се събуждат с известен страх какъв нов скандал този път ще бъде поднесен, какво ново безумие ще бъде обявено или направено в държавата.
Ако продължават по този начин, по който се действа конфронтационно, арогантно, некомпетентно и с много ясна дясна линия на разпродажба на публични активи например, на приватизация, на въвеждане по същество на елементи на полицейска държава и насаждане на страх, няма да приключат добре, освен всичко останало страната няма да приключи добре.
И аз наскоро публично предупредих управляващите, че този, който започва така, както те започнаха своя мандат, приключва така. Следващите, които дойдат, независимо кои са, ще се отнесат към тях така, както те се отнесоха към предишното правителство - с много лъжи, ще им намерят много кусури, те ще бъдат лъжците, измамниците, крадците. Това им го гарантирам.То е в човешката природа. 

През мандата ви на премиер написахте книга. Очаквате ли, сега, като опозиционен лидер, да намерите вдъхновение за друга книга?
Аз вдъхновение имам, постоянно. Дори написах няколко доста обемисти статии по различни поводи и за българския еврокомисар, и за бюджета, и за някои лъжи на правителството. Така че стига да намеря време, бих могъл да напиша.
Идеи и мисли имам достатъчно - защо е нужно днес на България силна БСП, какви са нашите виждания в тези условия на обедняване на хората, на сриване на социални системи, на зацикляне на икономиката, какви са нашите виждания като алтернатива на това, което се прави от управляващите.

Представяте ли си заглавието, как би звучало?
Не зная. „Защото сме социалисти 2".