Ангел Славчев, едно от лицата протестите срещу монополите и правителството, както и организатор на протестите срещу шистовия газ, пред News.bg

Като организатор на протестите, кажете до кога ще продължи гражданското недоволство?
В момента Бойко Борисов си бетонира монополите и всички наши искания отиват в задънена улица. Ще протестираме в неделя, когато ще има голям общонационален протест. Ще се опитаме до седмица да излезем с общо становище на всички инициативни комитети какво правим от тук нататък. За пръв път имаме революционна ситуация-гражданите наистина да бъдат на улицата, да бъдат чути и това, което дават като идеи и предложения се приема от много, много хора.

Какво реално искате, защото зад виковете „оставка", зад окървавените лица някак назад останаха реалните ви искания?
Факт е, че исканията ни останаха много назад. В тази ситуация, това, което искаме, това, което предлагаме от София и около което се обединиха Враца, Кюстендил, Пазарджик- искаме свикване на Велико Народно събрание, искаме 50% гражданска квота във всички държавни регулаторни органи, за да се осъществява граждански контрол върху политиците, върху управлението. Искаме мажоритарен избор на депутати, искаме право на отзоваване на депутати и всеки политик, депутати и министри да носи отговорност за решенията, които са взели, за подписите, които са сложили. В момента сме поставени в ситуация с Марица Изток 1 и 3 всички да казват, че са неизгодни за държавата, всички споделят това становище, дори министрите, но казват „няма как да разтрогнем договорите, защото е подписано и до там". Действително в договорите пише, че държавата само трябва да дава и т.н., права имат само самите дружества. Само за това, че навремето някой от кабинета на Иван Костов си е сложил подписа в момента цяла България страда и ние няма как да прекратим това нещо. Когато политиците могат да бъдат съдени и може да им се търси отговорност за решенията, тогава такива подписи ще могат да бъдат обявявани за нищожни, догорите ще бъдат прекратявани, когато са в ущърб на държавата.

Има ли политическа намеса в исканията ви, тъй като някои от тезите ви звучат добре познати, изказани от някои политически формации? Това ли реално искат протестиращите от улиците или както някои хора може би основателно или не, вие ще кажете, ще си помислят, че всичко е подстрекавано от политически сили?
Истината е, че политическите оферти валят в момента. Но както казах и преди време, не преговаряме с терористи. Ние сме лицата на протеста в София, техническите организатори, не представляваме цяла България. Представихме нашите предложения, които смятаме за рентабилни и всъщност до няколко дни, до седмица най-късно ще имаме общо национално решение от всички инициативни комитети какво тръгва от тук нататък като идеята ни е като цяло да сложим една рамка, а в тази рамка да започне развитието. Това което аз лично смятам и ще го предложа на всички, то все още не е обсъждано, е да започне поредица от кръгли маси с различните асоциации, браншови организации, професионални организации, защото ние сме бойците на улицата, но това, което стана, ние носим отговорност за него. Трябва да намерим правилните решения, а не прибързаните. Затова ще потърсим помощ в лицата на истинските експертни, но тези експерти, които в годините на прехода са се доказали като специалисти в кавички, а като достойни хора, които милеят за България. Има много такива. Аз се занимавах с протестите за шистовия газ и там намерихме страшно много геолози, инженери, които милеят за България, правили са проучвания и са против проучването на шистов газ. Но намерихме истинските специалисти, а не тези които обикалят медиите и телевизионните студия предимно и обясняват всичко само от хубавата му страна, без да споменават опасностите. Този тип хора за нас ще бъдат персона нон грата. Ще търсим достойните хора в България, а те са много.

Протестите обаче са и срещу политическите партии, хората не са доволни от политическите формации, които са били във властта до момента, независими дали като опозиция или управляващи. Факт е , че без партии няма как да има управление и няма как се случат вашите искания. Как виждате тогава нещата?
Не мога да дам отговор в момента, защото и аз самият не го зная. Затова казах, че започват поредица от национални среши и кръгли маси, в които да могат и самите експерти да си кажат мненията и да се стигне до правилните решения. Не мисля, че трябва да влизаме в рамката „невъзможно"- няма невъзможни неща. Всичко е въпрос на воля. Наистина оставката на Борисов е стратегически ход за запазване на монополната олигархия в момента. Той ще си понесе и историческото наказание за тази постъпка, ако в оставащите дни не се предприеме действия за свикване на Велико Народно събрание и за другите наши искания. Темата за ВНС плаши всички парламентарни партии в момента, защото това няма да бъде в тяхна полза. А в момента опозицията трупа само облаги за съжаление на гърба на мизерията, която е обхванала по-голямата част от страната, на гърба на крайната бедност на хората. Да се надяваме, че това движение от долу на горе , е стигне своя апогей, ще вземе своите решения.

И все пак от кого ще дойде решението? Ще преговаряте ли с институции, с президента, който трябва да сформира служебен кабинет, ще разговаряте ли с „врага" - партиите, защото в техните ръце е разрешаването на проблемите?
Единственото, което е съгласувано за момента е, че ще търсим среща с президента с партиите нямаме работа, защото, каквото и да си говори тези партии, които са в момента в НС и някои други от страни, те докараха България до това положение. Хората в момента не протестират само срещу ГЕРБ, протестират срещу всички партии до момента, срещу това, че се някой им обещава, че ще им вдигне пенсиите, ще им вдигне заплатите, а нищо не се случва и хората стават все по-зле и по-зле.

Готови ли сте да излъчите ваши представители в служебния кабинет, тъй като тази идея срещна подкрепата на политическите сили?
Много труден въпрос. Не мога да отговоря на това, защото си давам сметка, че каквото и да отговоря, може да бъде изтълкувано по много начини. Ще отговоря на тези въпроси след тази една седмица, когато излезем с едно общо становище. Не мога да си позволя да говоря от името на всички, докато не сме го обсъдили и докато това не е идея и предложени от всички. Но кръглите маси със специалистите, с експертите от различните области са задължителни. Това е извънпартийна дейност. Наясно сме, че такъв е моделът, че единственият начин да участваш в някаква промяна е чрез партия, но това е провален модел и в крайна сметка не е да влезем във властта, не да станем депутати за 4 години, а дългосрочно да си върнем България.

Госпожа Пеловска от къде се появи?
В общо положение се появи от нищото и пак там се върна. Аз се запознах с нея в неделята на 17 февруари. На следващия ден в понеделник имахме организационна среща, на която и тя присъства. На тази среща поставихме тези наши искания - мажоритарен вот, ВНС, смяна на политическия модел. Взехме решение да не преговаряме с управляващите, тъй като до момента повече от 2 години водим битки с МИЕТ, внасяме жалби, внасяме молби, подписки срещу цената на тока, правихме протести и до този момент не ни обърнаха внимание. Когато напрежението се нажежи, започнаха да търсят контакти с нас. Не смятам, че това е начинът. Затова и нашето решение е да не преговаряме с терористи.