Николай Стойков, Главен изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване и Управител на ING Животозастраховане, пред news.bg

Защо се включихте в Green Office Week 2012? (С какво смятате, че кампанията е различна и полезна?)
Участието нa ING e в унисон с бизнес принципите и глобалната политика на ING Group за отговорно поведение и грижа към околната среда. Наред с финансовите нужди на своите клиенти, ние съобразяваме дейността си и с интересите на обществото и средата, в която развиваме своята дейност. Групата се стреми да допринася за разрешаване на социални и екологични предизвикателства, да ограничава негативното влияние, което бизнесът й може да оказва върху околната среда, да насърчава служителите си към социално ангажирано поведение.
С участието си в Green Office Week 2012 ние отново потвърждаваме желанието си да съдействаме за положителните промени в обществото, като допринасяме за изграждането на нова, по-добра култура на внимание и грижа към средата, в която работим и живеем.

Какво прави вашата фирма, за да засили връзката между ВАШАТА работна среда и НАШАТА околна среда?
В България ING от години прилага политики за устойчиво развитие като следи набор от показатели, свързани с разумното използване на ресурсите: консумация на хартия, електрическа енергия, транспортни разходи и други. Компанията реализира различни инициативи за ефективно използване на ресурсите и за опазване на околната среда.
Например през 2012 г. ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане стартираха изпращане на кореспонденция към своите клиенти на рециклирана хартия, като им предоставиха възможност да заявят желанието си да получават информация по e-мейл. Това драстично ще намали количеството на използваната от компанията хартия.
Освен това по-рано през годината повече от 400 консултанти и служители на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване се включиха в кампанията Да почистим нашия град". В рамките на инициативата екипи на ING в цялата страна съдействаха за почистването на общински паркове и детски площадки, археологически резервати и културни паметници, сред които Западният парк и паркът Заимов в София, парк Аязмото в Стара Загора, местността "Пчелина" в Разград, националният археологически резерват "Кабиле" до Ямбол, районът около язовир Кърджали и други.
На глобално ниво ING е първата финансова институция, чиято дейност е неутрална към генерирането на въглероден двуокис (СО2). Компанията използва енергия от възобновяеми източници и инвестира в проекти, които ограничават използването на въглероден двуокис, като по този начин редуцира нетните си емисии на СО2.
Повече от 60% от бизнес единиците в Групата използват хартия, която има FSC и PEFC сертификат, т.е. производството й е екологично отговорно. Понастоящем над 60% от електричеството, което използва Групата се добива от алтернативни източници на енергия - вятър, слънце, вода. През 2011 г. беше разработена политика за възлагане на обществени поръчки към фирми-доставчици, които отговарят на критериите на ING за отговорна грижа към околната среда.

Кой ден от зелената седмица смятате, че ще има най-силно влияние за подобряване на работната среда в офиса?
Разделянето на седмицата на "тематични дни" ще бъде полезно, тъй като всеки ден ще фокусира вниманието върху отделни проблемни зони от работата на един офис. Същевременно в края на седмицата служителите участвали в Green Office Week ще разполагат и с практически идеи за тяхното разрешаване. Смятам за много ценно и това, че в последния  ден от кампанията, самите служители ще могат да се включат с иновативни предложения за подобряване на работната среда в офиса.
Ако тази инициатива се ограничи от понеделник до петък на една седмица, ефектът й няма да е голям. Ако обаче служителите ни предлагат свои идеи и се ангажират с осъществяването им, с подкрепата на компанията, ефектът от зелената седмица ще бъде силен и устойчив.