Съпредседателят на партия "Зелените", Петко Ковачев, пред news.bg

Защо решихте да заявите участието си в политиката по такъв сериозен начин?
Защото вече 20 години чакаме други, които са в политиката, да свършат някои екологични неща. Това не се случи, а напротив - всичко става все по-зле и по-зле.
Имам предвид не само експлоатирането и унищожаването на природата и природните ресурси, а и икономиката, обществената сфера, градската среда. Като цяло нещата са зле. Поради тази причина ние решихме, че най-накрая е добре да има една екологична политическа структура.

Тоест, след като до момента сте били извън политиката, не сте успели да реализирате целите си и това е единственият начин те да станат факт?
Съществува една голяма заблуда в тази насока и тя е, че гражданските организации не се занимават с политика. Опитвали сме да работим с бивши политици, с действащи такива, търсили сме подкрепата и на други граждански организации. Резултатите обаче са плачевно малки.
Имали сме конкретни обещания и поети ангажименти от различни политици. Впоследствие обаче, когато се смени властта, те или забравят, или дори, ако имаме някакъв успех, се намира начин той да бъде преобърнат. Примери за това имаме много. Един от тях е строежът на отсечката от магистрала „Струма" до Драгичево, която бе изградена без оценка за околната среда.

Казвате, че някои политици все пак са ви оказали подкрепа. Имайки предвид, че каузите ви срещат интереса на предимно млади, активни хора, не се ли притеснявате, че тази подкрепа цели дивиденти за въпросните политически сили?
Без да отправям упрек към младите, смятам, че големите традиционни партии изграждат младежките си структури на предимно кариеристична основа, с втръснали физиономии. Те не съумяват да превличат нови лица и свежи идеи. Що се отнася до подкрепата за „Зелените", да, като цяло тя е главно от млади хора. Напоследък обаче се забелязва, че още две социални групи застават зад идеите ни и това са хората от т.нар. средна класа - около 40-45 годишните, със стабилен социален статус, както и тези около пенсионна възраст.

Да предположим, че имате някакъв успех на предстоящите избори. Ясно е, че все пак ще вкарате много малко лица в парламента. Не беше ли по-добре да се припознаете в някои от по-големите партии и да се опитате да прокарате идеите си пред тях? Ще бъдете ли чути в парламента?
Отговорът е „да". Имаме много начини да бъдем чути и това чуване да не остане еднократен акт. Смятам обаче, че коалирането на тези първи за „Зелените" избори ще донесе колкото ползи, толкова и рискове. Един от тях е да ни идентифицират с някои и след това да започнат да ни определят като „десните" или „левите" зелени.
В интерес на истината сме водили разговори за коалиция и сме предлагали много сериозни проекти за съвместна работа, взимайки част от опита на европейските зелени. На „Зелените" в България обаче не се гледа като на сериозен партньор, а по-скоро като на носител на допълнителни гласове.

Конкретно, с кои политически сили сте водили разговора за партньорство?
С няколко различни политически формации. Говорили сме със Синята коалиция. Имали сме и някои напълно абсурдни предложения, идващи от организации като например такива на бивши военни. Повечето от тях, ако имаше време и желание от отсрещната страна, можеше и да се случат. Но определено не съжаляваме. Това е голям опит за нашата партия, който показва, че нещата трябва да се обсъждат по-добре и най-важното по-отрано.

Европейските „Зелени" регистрира значителен успех на евроизборите. Печелят ли еколозите все повече подкрепа сред гражданите на Европа?
За мен резултатите от тези избори за европейските зелени определено са доста интересни, защото социолозите предричаха точно обратното - загуба на места в европарламента за тях.
Основният успех идва от две страни - Франция и Германия. Други, за които изобщо не се очакваше да имат зелени места, успяха да спечелят. Успех регистрираха и Швеция, и Холандия. Голямото разочарование обаче дойде от новите страни членки, тези от Източна Европа.
Явно зелените идеи се засилват в старите страни на съюза. В този смисъл, мисля, че „позеленяването" на европейските идеи е налице, но като конкретни стъпки има още какво да се желае. Факт е обаче, че Европа е в криза. Това също влияе по определен начин, като често хората „се улавят" за по-популистки идеи. На идеи на хора, които обещават бързо разрешаване на проблемите.

Не смятате ли, че е по-добре да имате свое лоби в парламента?
Идеята за подобно лоби е грешна. Няма такова лоби и не може да има, най-вече заради политическата обвързаност на хората не с каузи, а например с бизнесинтереси.
Аз не мога да си представя как някой депутат, да кажем от БСП, трябва да е много луд, ще подкрепи нашето искане енергийната стратегия на България до 2020 г. да не бъде приета. Защото според нас тя е изключително заробваща, погрешна и чрез нея ще се пропилеят милиони за неефективни и опасни енергийни проекти.
Не виждам как свободни от политическо обвързване лица ще влязат в парламента и ще работят за кауза, като тази на „Зелените". Ясно, е че ако не влезем, пак ще се опитаме да работим чрез определени лица в парламента, които вече са ни помагали. Нереалистично е обаче да се мисли, че можем да имаме лоби в парламента.

Имахте силни затруднения със събирането на депозита за участие в изборите...
Да, но с доста силна кампания по улиците на София, както и благодарение на много подкрепа от приятели и хора, които споделят идеите ни, успяхме да съберем нужната сума.
За разлика от България, в повечето европейски страни депозит няма. Ако има, то на повечето места той е почти символичен.
В интерес на истината и голям брой хора се ядосаха за налагането на тази абсурдна бариера за влизане в парламента, още повече, че идеята за нея дойде от СДС. Абсурдно е как една демократична партия издига подобни идеи, но това ще лежи на нейната съвест.

Как ще коментирате твърденията, че дадените гласове за вас на предстоящите избори ще са „загубени", заради малкото проценти, които ви дават социолозите.
Гласовете не са загубени. Зелените като партия не са проект за избори 2009. За да има реален резултат, трябва да има и реална подкрепа. Дори този път да не влезем в парламента, това ще накара хората от зелената партия да почувстват тази подкрепа. Те ще работят с повече желание. Иначе това ще остане единствено теоретичен проект.

В програмата си имате доста смели идеи. Една от тях е намаляване на прага на влизане в парламента на 1%. Не смятате ли, че това ще доведе до увеличаване на броя на и без това многото партии у нас и евентуална политическа нестабилност?
Партии има много, но колко от тях реално действат? Намаляването на прага за влизане в парламента е свързано с увеличаване на отговорността на хората, които избират. Има ли нестабилност в Швейцария, където трима човека могат да регистрират партия? Има ли в швейцарския парламент 500 партии - няма. Възможността съществува, но гражданите правят своя избор. По-добре е хората да са наясно, да знаят кой какво прави и да решават кои заслужава подкрепата им, отколкото да има 10 партии, които се надцакват на изборите по всички възможни начини - със заплахи, с купуване на гласове и т.н.

Спечелихте 0,72% на евроизборите. Какви са очакванията ви на изборите за национален парламент?
Според някои проучвания разпознаевамостта е между 6 и 8%, така че очакваме поне една трета от тези хора, които разпознават "Зелените" да гласуват за нас. Факт е, че нашата кампания е по-скоро кампания сред хората, а не с големи билбордове и реклами. Най-малкото смятам, че хората, които гласуват за "Зелените" са хора, които мислят и не вярват на празни популистки решения, най-вече лесни решения. Защото за съжаление, за България лесни решения няма.

Какви ще са първите три цели на „Зелените", ако успеете да влезете в парламента?
Първата със сигурност ще е въпросът за подмяната на някои механизми в управлението на държавата, свързани най-вече с пряката демокрация и със закона за референдумите. Ще настояваме и за промяна в местните структурите на управлението - в България все повече се вижда „местната феодализация". Промените, за които настояваме, засягат искане и за нова Конституция.
Втората ни цел е да са проверят плановете и правилата за разрешените дейности в НАТУРА 2000. И в момента се издават разрешения за дейности, за които не трябва да има позволение.
Трето нещо, с което искаме да ангажираме не само нашите депутати, а и останалите политически сили, е създаването на т.нар. зелени работни места. Те ще засегнат предимно сектора на енергетиката, на биоземеделието, на алтернативния туризъм.

Голяма част от критиките, които България претърпя от Брюксел, бяха именно по глава „Екология". Провалихме ли се в опазването на околната си среда?
Аз вярвам, че ако българинът продължава да води целенасочена битка с природата, ще я загуби. Трябва да приемем факта, че тази битка е предварително загубена, трябва да променим манталитета си към природата и да започнем да я приемаме като среда за живеене. Що се отнася до това дали сме се провалили, то по-скоро са налице опити или да се заобиколят онези проекти, които изискват много инвестиции, или да се откраднат парите от ЕС за опазване на околна среда.

Очаквате ли нови санкции от ЕК?
Да и то съвсем скоро. На 16-ти юли пътищата на половин България ще осъмнат с камиони с боклуци от едни общини към други, защото половината депа за отпадъци по европейските евростандарти все още не са изградени. Очаквам рискове за жестоки санкции и през 2010 г. заради неизграждането на пречиствателните станции.
Наказателни процедури очаквам и по НАТУРА 2000. Интересно ми е какво ще се случи и с всичките строежи по Черноморието. Това лято ще видим как ще продължи историята с Каредере, където лично премиерското семейство има интерес. Братът на господин Станишев има там заменки, проекти....
Прогнозирам и санкции за националния план на правителството за разпределение на квотите парниковите емисии. И там България отново е в нарушение. Министерството на околната среда от два месеца крие писмо от еврокомисията, в което се посочва, че този план не е приет и няма и да бъде приет в този му вид. Нищо хубаво не би дошло за управляващите от Брюксел, ако те продължат в този стил.
За съжаления няма индикации, че основните партии, които се канят да управляват след изборите, ще променят политиката си тази насока.

Какво очаквате да се случи с незаконните строежи по морето?
Със сигурност ще трябва да се руши. Убеден съм, че в близките 4-5 години ще имаме разрушаване на поне един -два знакови строежа.

Интересуват ли се хората от екология?
Мисля, че на този въпрос съвсем скоро ще имаме отговор. Според изследвания на различни екологични организации, темата за опазване на природата е най-съществената обществена кауза, в която хората се припознават.

Силно застъпени в програмата ви са идеите за социално равенство, както и за премахването на всички форми на дискриминацията. В София се планира гей-парад, срещу който богослови вече протестираха. В известен смисъл и вашите идеи са доста различни. „Отворен" ли е вече българинът към различността?
В България протести много. Не искам да коментирам точно този парад, но различността не трябва да е проблем за едно отворено общество. Ако някой е различен, но не пречи на останалите, няма причина, той да бъде атакуван. Най-малкото трябва да се протестира срещу агресията.