Специалистът по теория и история на международните отношения Саркис Цатурян пред news.bg

Как оценявате драмата на йеменската държава и народ, през призмата на глобалната политика?
В Йемен се разиграва не само политическа, но и икономическа драма. Става дума за Баб Ел Мандевския пролив и Аденския залив, през които Саудитското кралство експортира част от нефта си в Европа и Азия. Затова сунитските монархии от Персийския залив приеха превземането на Аден от шиитите като повод за война. Президентът на Йемен Али Мансур Хади поиска Съветът за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив „да предостави цялата необходима помощ, в това число да осъществи военна интервенция за защита на Йемен и неговия народ от продължаващата агрессия от страна на хуситите".

Какво е отношението на САЩ към намесата в Йемен, на фона на скока на цената на нефта?
Световният пазар на нефт сега работи за САЩ. Цената на нефта марка БРЕНТ веднага се вдигна с 5,13% до 59,21$  за барел. Да напомним, че нефтодобивът в САЩ може да се развива само при цена над 70$ за барел. САЩ получават „военен юмрук", с помощта на който шистовата нефтена промишленост пак става рентабилна.
Уточнено е, че Пентагонът няма да се намесва, но създава заедно със саудистките военни „Група за планиране на американската подкрепа". Позицията е ясна: Защо да се намесва, когато саудитите са готови сами да вадят „кестените от огъня"!?

Нима намеквате, че САЩ имат интерес от разгарянето на конфликта и общоарабската интервенция!?
Възникват много въпроси: защо в ръцете на хуситите попадат американските разузнавателни данни по контратерористичната операция в Йемен, разработени от ЦРУ, съвместно с президента Али Мансур Хади? Защо САЩ са оставили в Йемен оръжие за над 500 000 000 от 2007г. насам? Какви са тези гръмки провали на ЦРУ? Толкова ли са некадърни?

Не е ли това и удар по китайската икономика - Китай досега импортираше нефт от Йемен?
Засегнати са и енергетическите интереси на Китай, който всеки месец импортираше от Йемен 1,4 - 1,5 милиона барела дневно. Но в Поднебесната не намират ситуацията за безнадеждна - китайските компании ще възмездят този незначителен обем от Източна Африка. А в Йемен сега са затворени всички пристанища и за експорта на нефт трябва да забравим.

Тоест, вие смятате, че за пореден път САЩ ще решат икономическите и политическите си проблеми, за сметка на поредната война в мюсюлманския свят!?
Арабският полуостров приема щафетата от Месопотамия. Избягалият президент на Йемен трудно проникна на територията на Оман и оттам отиде в египетския Шарм Ел Шейх за участие в срещата на ОАГ на 28-29 март. Тя „напълно подкрепи" военната операция против хуситите. Арабските страни готвят наземна операция против района, която може да постави точка в продължителния спор между САЩ и Саудитска Арабия на глобалния пазар на нефта. Под грохота на снарядите, Америка се избавя от енергийния импорт. Преди 10 години внасяше 60% от нефта, сега внася 20%. А става дума и за примката, която се затяга все по-тясно на шията на саудисткото ръководство.

Ударът по йеменските шиити не е ли най-вече удар срещу Иран?
Бойните действия в Йемен не може да се разглеждат откъснато от преговорите по ядрената програма на Иран. Техеран разглежда напредването на хуситите там като „коз", който да разиграе в диалога с Вашингтон. Иран не е доволен от политиката на Ер Риад по задържането на високите квоти на добив в ОПЕК. Войната обаче може да отслаби Иран на иракския и сирийския фронтове.
Имаме порочен кръг: за да се удържи Йемен, са нужни много пари, които изискват високи цени на нефта, а за ръст на цените е нужна война!