Политологът доц. Татяна Буруджиева пред news.bg

Каква е равносметката от двегодишното управление на ГЕРБ - по-скоро позитивна или по-скоро негативна?
Най-често изтъкваното от ГЕРБ постижение на неговото управление това е строителството на магистрали. Засега обаче са изградени само 19 километра - магистрала „Люлин", при построени от предишното управление 137 км. До края на мандата на настоящия кабинет остават 2 години и, както и да смятате, премиерът Бойко Борисов и да иска не може да отреже лентичките на още 118 км магистрали. А и достатъчно е да се види качеството на отсечката „Стара Загора-Карнобат", за да се разбере, че магистралите определено не са постижение на сегашното правителство.

Управляващите обаче сочат като успех в строителния сектор и метрото в София.
Ако метрото в столицата не бе подготвено и започнато от няколко предишни кметове и то щеше да има същата съдба, както магистралите. Разбира се, в политиката често лентичките се режат от друг, а не от този, който е свършил работата. Но истината е, че гражданите помнят и друго - не само рязането на лентички. Освен това няма да харесам нито едно българско правителство, което се хвали, че е направило нещо с наши пари, когато същото това може да бъде изградено с европари.

Какво имате предвид?
Аз не уважавам факта, че с моите пари се строят неща, които могат да бъдат построени с европейски средства. Неотдавна някак си мина покрай ушите ни заявлението на премиера Бойко Борисов, че кабинетът бъркал в резерва и взимал пари, за да строи, но след това, когато ни ги отпуснат от ЕС, щял да ги върне. Истината е, че не е изобщо ясно дали някога ще получим тези средства от Евросъюза.

Но не може да отречете, че, както каза финансовият министър Симеон Дянков, вече започнахме да излизаме от кризата.
Започнахме, само дето не е ясно на кой точно Димитровден ще излезем - на предстоящия, на следващия? Защото на миналия със сигурност не го направихме! Аз лично съм доста объркана от изявленията на главният счетоводител на държавата. И това за мен е напълно достатъчен аргумент, за да си позволя да твърдя, че кабинетът „Борисов" не е предприел никакви съществени антикризисни мерки.

Задействано бе разплащането с бизнеса...
Този процес не е приключен и продължава да създава проблеми пред предприемачите в страната. От 1 млрд. лева задължения на държавата, тя е изплатила само половината! А, както прогнозира Дора Янкова, новоизбраните наесен кметове ще наследят 180 млн. лева неизплатени задължения към изпълнители на обществени поръчки. Всичко това съвсем естествено води до фалити на фирми и предприятия, а оттам и до голямото увеличение на безработицата, на което сме свидетели.

Скептична сте за успехите в икономиката...
Мисля, че фактите, които посочих, много ясно говорят, че за успехи на кабинета на Бойко Борисов в социално-икономическата област просто няма какво да говорим. Такива има само в съзнанието на управляващите от ГЕРБ.

А що се отнася до борбата с организираната престъпност?
За мен е сложно да преценя доколко е ефективна тази борба. Но последната полицейска операция, която ни бе демонстрирана публично от МВР -  „Шок" - е пряк резултат от досъдебно производство, образувано в Италия. Като се прибави към този показателен факт и другият, че до момента са арестувани 55 души, това едва ли говори, че гръбнакът на организираната престъпност у нас е пречупен.

Но пък можем да си направим цял речник на имената на специализираните акции на Вътрешното ни министерство...
Тава е така, но мен повече ме притеснява фактът на неорганизираната, дребна, житейска престъпност, на която МВР по същество не противодейства. Притеснява ме още и фактът, че българските деца и младежи все повече, и все повече са изложени на всякакъв вид престъпност. Достатъчно е да видим данните за повишаването на употребата на различни наркотици, на броя на всякакъв вид престъпления, извършени от деца и младежи и, най-вече, за разрастрастващото се насилие сред младите, за да разберем, че проблемът е много сериозен. Ситуацията направо е трагична!

Това ли е причината младите да продължават да напускат България?
Това е само една от причините. Другата вече я посочих - младите имат нужда от социално-икономическо развитие, а те не виждат възможност за нормалния си старт в живота при положението в страната. И, съвсем естествено, отиват да търсят шанса си зад граница. Да не забравяме, че днешните млади българи са самостоятелни и искат една държава, която да им даде възможност за личен просперитет.

„Гласуването с краката" от българи в репродуктивна възраст не се ли отразява негативно на демографското ни състояние?
Напълно сте прав, но ние не можем да искаме от младите българи да останат тук и да раждат деца, когато те нямат елементарни условия за тяхното отглеждане. Няма да е честно спрямо самите тях, а и няма да ни чуят.

Защо кабиненът не прави нищо за задържането на младите в страната?
Вижте, сегашното правителство дойде на власт с тезата, че има един „кофти мат,рял", който се състои предимно от роми и пенсионери, но то не направи кой знае какво и за задържането в страната на „добрия мат,рял". Младите българи напускат България, защото в чужбина имат възможност да печелят от ежедневието си, тоест сами да го определят, да получават заслуженото и да се чувстват реализирани. Уви, всичко това у нас им е отказано априори. Защо тогава да стоят в България?

Същевременно, малко нашенци се реализират качествено зад граница.
Да, за съжаление, ние правим това, което навремето правеха Гърция, Испания, Португалия и други по-малко развити европейски страни - захранваме с ниско платени работници по-богатите държави на Стария континент. В чужбина нашите заемат основно непрестижните позиции на сервитьори, сезонни работници и др. Дори и тези българи, които завършват висшето си образование на Запад, са дискриминирани в известен смисъл. Например, една българка, която е завършила за лекар в Австрия, започва кариерата си с 2 500 евро заплата, докато една австрийка започва с 3 500 евро.

Значи и дипломата не е гаранция за просперитет?
Всяка държава в Европа защитава собствения си народ! Истината е, че всяка страна гледа собствения си социално-икономически просперитет. Всяка една европейска страна се стреми да запази собствените си кадри, които е обучила. Само ние българите гледаме да няма някаква дискриминация за този, или за онзи.

Тоест продължават да ни третират като 2-ра категория граждани на ЕС?
Независимо от общите постановки на ЕС, всяка една страна от общността третира като първа категория собствените си граждани. Но по-драматично е, че в собствената ни страна кабинетът ни третира като 2-ра категория граждани.

Но какво можем да очакваме от един кабинет, чийто премиер казва на завършилите висше образование да отиват да пасят овцете?
Нищо позитивно, разбира се. Затова аз започвам часовете си със студентите с призива, ако те смятат да ходят да пасят овце, да бъдат така добри и да напуснат университета. Защото ние няма да можем да получим акредитацията си. Никой не дава акредитация на висше училище, което „произвежда" овчари!

Ще бъдат ли наказани управляващите на предстоящите избори?
Категорично! Показателно за това е, че скандалите с данните на социолозите, които ние имаме възможност да сравняваме, вече започнаха. Винаги, когато има проблем с нивото на доверие към управляващите, се наблюдава и опит да се манипулира общественото мнение чрез поръчкови социологически проучвания. Но това, че някой ще пее дитирамби и ще казва колко са велики тези, които са на власт, не може да промени резултатите на вота. Все пак, за съжаление на управляващите, социологията не е инструментът, който се ползва с най-голямо доверие сред избирателите.

Доколко са тежки нещата за ГЕРБ?
Има един нарастващ потенциал на негативен вот, който в зависимост от това как ще се стекат обстоятелствата през месеците октомври и ноември, може да се вдигне като тежка вълна. Но дори и да я няма тази вълна, за ГЕРБ се очертава изключително зле представяне на президентския и местния вот наесен.

Какви са вашите прогнози?
Моите прогнози са, че управляващите ще се представят по-зле от други партии, които са попадали в ситуацията да има избори по средата на мандата им. Както това се случи при управлението на ОДС и НДСВ. Сигналите за тежък упадък са налице! Това обаче не значи, че от ГЕРБ няма да направят всичко възможно и евентуално да си останат на власт чрез избягване на процедурите за предсрочни парламентарни избори. Но аз твърдя, че за ГЕРБ няма позитивен изход, през който те да излезнат без щети, които ще им отредят съдбата на партиите на Костов и Сакскобургготски.