Проф. Руслан Костюк пред news.bg

Какво има предвид новият гръцки министър-председател Алексис Ципрас, като казва, че „след изборната победа, Гърция ще възвърне достойнството си"?
От гледна точка на партията СИРИЗА и нейния лидер, Гърция и гръцката нация се намират в тежка финансово-икономическа ситуация - гнетяща зависимост от ЕС и европейските финансови институции. Наистина, по линия най-вече на „евро-кредиторите", гръцкият външен дълг е почти 340 милиарда долара. Атина загуби своя реален финансов суверенитет, попадайки в клещите на „еврокрацията". И затова, в програмата на СИРИЗА се говори за това, че възстановяването на пълноценния суверенитет ще бъде една от пълноценните задачи на бъдещото ляво правителство. Въвръщане на достойнството, според гръцките радикални леви, означава възвръщане на възможността за провеждане на пълноценна вътрешна и външна политика.

От МВФ обявиха, че са готови да сътрудничат с всяко гръцко правителство, в това число и на СИРИЗА. Възможно ли е това, имайки предвид радикалните нагласи на победителите в изборите?
МВФ е надполитическа институция и е длъжен да се опитва да сътрудничи с правителства с разна ориентация. Разбира се, новият кабинет ще се опита да отиде на преговори, с цел да измени условията за изплащане на гръцкия дълг. В програмата на СИРИЗА се говори, че „ние ще направим недействителни неблагоприятните положения" на „Меморандума" с ЕС. Но е нужно да се има предвид, че едва ли новите гръцки власти искат да доведат нещата до дефолт на гръцката икономика. Затова Атина е заинтересована в позитивно завършване на тези преговори. Макар че, разбира се, и на двете страни ще им се наложи да направят големи компромиси, за да стигнат до взаимен удовлетворителен резултат.

Възможно ли е наистина излизане на Гърция от еврозоната и ЕС и няма ли то да създаде опасен прецедент за Брюксел, заплашващ ЕС с разпадане?
В краткосрочна перспектива, такъв вариант е малко вероятен, но възможен. Малко вероятен - и защото гръцката икономика е тясно свързана и с пазара на ЕС, и защото вероятността от изхода от еврозоната е нещо като „скок в неизвестното". Колкото и да се възмущават редовите гърци от ЕС и Ангела Меркел, те все пак са привързани към членството в ЕС и към единната валута. Но, доколкото аз знам, СИРИЗА не се обявява за такъв вариант, за разлика, да кажем от Гръцката Комунистическа Партия (ГКП).
Но, ако самата ситуация застави гръцкото правителство да води по-радикална политика, това ще доведе до несъответствие с изискванията на „Европа на Маастрихт" и комунитарните договори. С други думи, истинската лява политика и парадигмата на евро-строителството на този етап са две различни неща. Навремето, в началото на 80-те години, Франсоа Митеран избра евроинтеграцията и се отказа от „скъсването с капитализма". Какво ще избер Алексис Ципрас в аналогична обстановка? Вариантите остават открити.

Как ще повлияе победата на СИРИЗА на и без това непрекъснатия възход на радикалните леви в Европа и Латинска Америка?
Преди всичко, тя ще повлияе на радикалните леви в Южна Европа. Аз имам предвид непрекъснатия в последните месеци възход на ПОДЕМОС в Испания и на силите, разположени по-наляво от Социалистическата Партия в Португалия. Не съм уверен, че в страните от Централна и Източна Европа „взривът" ще бъде линеен, много са различни условията.
В Гърция всички леви (от ГКП до левия център), получиха на изборите повече от 56% от гласовете. Такова благоприятно положение на левите сили няма в нито една страна на ЕС. Въпреки всичко, аз съм убеден, че ако вътрешната, европейската и външната политика на кабинета на Ципрас (оставайки по същността си лява, социалистическа), бъде още и успешна (повишаване на покупателната способност на населението, решение на проблема с външния дълг, ефективни социални реформи, провеждане на суверенна външна политика и т.н.), тогава вече „ефектът СИРИЗА" може да получи и континентално, и глобално измерение (СИРИЗА има тесни връзки с радикалните леви на различни континенти, включително Близкият Изток и Латинска Америка).

В България и другите балкански страни ние завиждаме на гърците, че за пореден път успяха да излъжат" Европа и целия свят, неработейки и поглъщайки стотици милиарди евро безвъзмездно. Възможно ли е в тази ситуация изпълнение на прогнозата на бившия български вицепремиер и министър на финансите и сегашен ректор на Руската Школа за Икономика (един от най-престижните московски икономически вузове - б.а.) и член на Съвета на Директорите на руската банка ВТБ Симеон Дянков, че „през 2015г. българите ще станат по-богати от гърците?"
Доколкото ми е известно, даже в условията на жестока криза, средната заплата в Гърция сега не е по-ниска от 900 евро на месец, което все пак е повече, отколкото в България. Едва ли такава опция е възможна през 2015г., във връзка с рязкото повишение на ефективността на икономиката в България. Обаче, ако се случи поредният социален колапс с Гърция...
При всички случаи, първата част на Вашия въпрос напомня за хитрия характер на гърците, а това означава, че много семейства, въпреки всичко, все още имат реални спестявания. Така че, прогнозата на Симеон Дянков в моите очи е малко вероятна. Но ако това все пак се случи, причината няма да е подемът на България, а поредната деградация на гръцката икономика и финансова система... Но в този случай се боя, че ролята на поредните „спасители" на Гърция могат да изиграят вече откровените фашисти от „Златна Зора"...