Александър Александров, председател на настоятелството на Фондация "Развитие", пред news.bg

Г-н Александров, като един от дарителите и организатор на кампанията за Мануела, как приехте новината за голямата сума, похарчена от Красимир Горсов на хазарт?
Напълно спокойно. От контактите си с Красимир разбрах, че той е напълно обикновен човек, податлив като всички нас на всякакви пороци.
А като се вземе под внимание и огромното му напрежение от шока след катастрофата, не се изненедвам, че е потърсил "утеха" в казиното.
Тази новина обаче в никакъв случай не трябва да измества акцента от кампанията за лечението на Мануела.

Навярно много от дарителите вече съжаляват, че са участвали...
Категорично не. Дейността на Фондация "Развитие" по конкретния случай винаги е била насочена към оказване на помощ на Мануела.
И не мисля, че тук има място за съжаление. Напротив, трябва да се мотивираме от постигнатото и да продължим с дарителството.

Значи стореното от бащата на Мануела не ви разколебава?
Нещо повече. Готов съм да работим за осъществяване на една идея, по която се мисли от няколко месеца.
Създаване на вид организация, която да обединява семействата на пострадали деца, които са в състоянието на Мануела.
В интерес на истината Красимир Горсов може да е похарчил въпросната сума по казината, но ако не беше той със своята обществена активност, със смелостта публично да проявява огромната си мъка, нямаше да има кампания "Мануела".
През последните месеци много родители на пострадали деца се свързаха с него, търсеха съвет и някаква утеха.

Как Фондация "Развитие" ще се ангажира с осъществяването на тази идея?
Първо трябва да подчертая, че фондацията има своя програма, която следва от години и която е свързана с твърди ангажименти.
Идеята за родителската организация можем да я осъществим само обединени с други дарители, ангажирали се по случая "Мануела", както и с медиите, които помогнаха най-много.
На първо място обаче самите родители трябва да прояват желание да създадат подобно нещо. Ние ще помагаме логистично, юридически, финансово. Но самата структура, ръководство и тип дейност трябва да дойдат като предложение от самите семейства на тези деца.

А конкретно за лечението на Мануела... тъй като най-вероятно събраните пари няма да стигнат?
Още от началото се знаеше, че лечението ще бъде дълго и много скъпо и събраните средства ще се окажат недостатъчни.
В тази връзка искам да призова отново тези, които най-активно са участвали в досегашната кампания, с обединени усилия да възстановим сумата, похарчена от Горсов на хазарт.
Защото в крайна сметка това са пари за Мануела. Ако получим подкрепа по тази инициатива, Фондация "Развитие" е готова да участва със сумата от 20 хиляди лева.