Президентът Георги Първанов в интервю за телевизия Euronews

Според последните данни на ЕК, България би трябвало да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007г., но не без предпазни клаузи. Дали това би ви обезпокоило и какви ще бъдат последиците от такива предпазни клаузи?
Г. Първанов: Днес ние можем напълно отговорно да заявим, че България има същото ниво на подготовка, каквото имаха останалите 10 държави, които се присъединиха към ЕС през май 2004г. в момента на присъединяването си.
Именно заради това се надявам, че Брюксел няма да заговори на друг език и ще има предвид същите условия за нас, каквито бяха и към 10-те страни, присъединили се през 2004г.
Предпазните клаузи наистина будят тревога, защото те няма да мотивират най-важните реформи в страната.
Дори напротив, те ще обезкуражат българския народ. Трябва да се намери най-добрата формула за сътрудничество между нас и нашите европейски партньори, с цел да последват реформи след присъединяването ни, особено в областите, които са предмет на повишено внимание.

Проблемите с престъпността, с корупцията, с реформата в правосъдието или здравеопазването са далече от това да бъдат осъществени. Кое всъщност е по-неотложно: България да се присъедини към ЕС, отколкото да има повече време да се подготви за това?
Г. Първанов: Един допълнителен срок, дори и само от една година, ще измами обществото. Споразумението съществува, трябва да го спазим, всички го знаят и аз съм съгласен с това. Нека ви дам един пример.
България се съгласи да затвори два блока от АЕЦ Козлодуй. Действа се  в тази насока, макар че това решение ще бъде несправедливо към България и нейното общество.
Затова е много важно Европа да разбере и да оцени усилията и жертвите, които направиха хората, за да уважат тяхното обещание. ЕС трябва също да приготви чист път за интеграцията на България.

Да се върнем на въпроса за АЕЦ. Вие отбелязахте, че ще бъдат затворени 2 блока, кога ще бъде завършено това? И страхувате ли се от конкуренцията с Румъния в тази област?
Г. Първанов: Вярно е, че България има много амбиции в областта на енергетиката. Ние искаме да запазим позицията си за атомната енергия в региона и има много начини да го направим.
Искаме да развием ядрения сектор. Ще построим нова атомна централа, която ще бъде според европейските и световните изисквания.
България също има амбиция да се превърне във важен център за петрол и газ от изток на запад. И с една правилна и добра политика от страна на правителството ние ще можем да заемем мястото си на пазара.

Вие отбелязахте, че имате споразумение с Русия и Гърция за построяването на стратегически газопровод. Москва иска лъвския пай. Това проблем ли е за вас и дали това споразумение е знак, че искате да затегнете отношенията си с Русия?
Г. Първанов: Трябва да отбележа, че този проект е неразделна част от глобалното виждане на Европа относно енергийния сектор. Това не е проект важен единствено за България, важен е за Европа, която няма друга алтернатива що се отнася до енергията.
Проблемите за енергията, за енергийните източници не могат да бъдат разрешени на европейския континент, без да включим Русия.

Един друг въпрос за една друга държава. Съгласни ли сте Турция да влезе в ЕС и защо?
Г. Първанов: Турция е наша съседка и ние имаме интерес да я вземем по пътя към ЕС, както и след това да стане членка на ЕС.
Трябва да отбележа, че Турция, както и другите страни кандидатки за членство, взимат конкретни мерки, макар и болезнени, които са необходими, за да изпълнят всички критерии - икономически, политически и други изисквания на ЕС.

А Македония? Вашият министър на външните работи беше поискал от Македония да спре да напада безпричинно България. Съгласен ли сте с него?
Г. Първанов: Първо да ви припомня, че България беше първата държава, която призна Македония със конституционното й име. Винаги сме подкрепяли Македония в усилията й да поддържа мир с нас.
Но що се касае до история, а ние имаме такава, човек не може да си позволява да прекрачва границите и да я ограбва. Но мисля, че този дебат трябва да го оставим на историците. Сега ние трябва да се съсредоточим и да гледаме към бъдещето.
Трябва да работим заедно, защото съм сигурен, че сега България, а в близко бъдеще и Македония, ще заемат своето място в лоното на ЕС.
И това е най-доброто разрешение на проблемите, които са се създали през последните десетина години.

Що се отнася до Близкия Изток, вие решихте да изпратите войскова част в Ливан. Защо? И мислите ли, че това е подтикнато от решението на ЕК относно присъединяването на България?
Г. Първанов: Ще кажа, че за нас това е въпрос на морален ангажимент, който трябва да поемем.
България и друг път е участвала в много важни международни мисии, а също и тук на Балканите.
Това показва, че България, освен грижливо допринесеното за ЕС от икономическа и социална гледна точка, може да допринесе също и много в областта на сигурността, не само е Европа, но и на други места по света.