Капитан първи ранг, доктор на военните науки Константин Сивков пред news.bg

Сивков е първи вицепрезидент на Академията за Геополитически Проблеми. Завършил е Военно-морското Училище, Военно-морската Академия в Санкт-Петербург и Генерал-щабната Академия в Москва. Участвал е в разработката на доктринални документи за строителството и приложението на Въоръжените Сили на Руската Федерация.

Поредният атентат във Волгоград, причинил 6 жертви и десетки ранени, показва неефективността на досегашните методи за борба с уахабизма. Вие какво предлагате?
Явно е недостатъчно за борба с уахабизма да се ликвидират отделни бойци. Това е борба със следствието. Трябва да се унищожи самата система. Борбата трябва да се води по 3 направления: духовно, икономическо, военно в глобален мащаб.

Как виждате борбата с уахабизма в духовен план?
Уахабизмът може да бъде победен само от идеология. Затова трябва да му противопоставим достатъчно ефективна идеология, по-привлекателна от самия уахабизъм. Навремето това бяха социализмът и комунизмът. Актуалността на тези идеи още не е изчезнала. В основата на уахабизма лежи висшата цел, идеята за социална справедливост. Затова трябва да x противопоставим реалната социална справедливост - идеята за новия социализъм в новите социално-икономически условия на пост-индустриалното общество.

Как ще бъде унищожена икономическата база на уахабизма?
Това е много сложна задача. Първо, трябва да се отстранят социалните различия в Северен Кавказ, където е налице рязко обогатяване на едни и по-нататъшно обедняване на всички други. Нужно е премахване на условията за социалната несправедливост и най-главното: унищожаване на корупцията. Сегашната власт не може да се справи по простата причина, че защитава интересите на богатите, благоденстващи за сметка на ограбването на народа.

Какви според Вас са нужните военни мерки в глобален мащаб?
Най-вече унищожаването на глобалните центрове на уахабизма, което е напълно възможно в сегашните условия. Известно е, че това са Саудитска Арабия и Катар. Те организират и управляват световното уахабитско движение. В тези страни вътрешната социално-политическа ситуация е крайно нестабилна, макар отвън всичко да изглежда спокойно.
Тези политически режими трябва да бъдат дестабилизирани именно с методите на самите уахабити. Трябва да действаме срещу клановете, завзели властта в Саудитска Арабия и Катар, под флага на борбата с тероризма и установяването на демокрацията. Трябва да вземаме пример от нашите врагове - да не им оставяме време и ресурси да се занимават с организацията и провеждането на терористични актове и като цяло да дестабилизират нашите южни райони.