Инж. Веселин Захариев - Директор "Сигнализация и телекомуникации" в НКЖИ, пред news.bg

Какви работи се извършват по телекомуникационната мрежа на НКЖИ от началото на годината?
Наред с ежедневната профилактика на комуникационната мрежа бяха извършени значителни по обем възстановителни работи. Възстановихме 37 километра медни кабелни линии, както и над 340 заземителни телекомуникационни уредби. Това са участъци, които са били предмет на посегателства или такива с понижени технически параметри.
Бяха възстановени и 3 км. оптична кабелна мрежа. Подменени бяха и аналогови телефонни възли в районите на Добрич и Царева ливада. Имаше ремонт на над 100 модули за телефонни централи и др.
Изградени бяха и системи за видеонаблюдение на 23 жп гари и 15 прелеза. В процес на изграждане е и на въздушната телекомуникационна линия Александрово - Доренци.

Каква част от телекомуникационната мрежа има нужда от възстановявaне?
За жалост основната част от тази мрежа е изграждана от медни кабели. Те са поставени през 60-е години на миналия век. В програмата на поделение сигнализация и телекомуникации през 2015-2017 г. сме предвидили изграждане на оптична мрежа София - Мездра, Мездра - Червен бряг, Русе - Бяла, Горна Оряховица - Каспичан, София - Карлово.
С изграждането на тези участъци ние ще постигнем нови съвременни стандарти, които ще позволят по-модерното диспечиране на влаковете, управление на енергийните обекти, както и системата GSM-R.

Тези инвестиции ще ви позволят ли да участвате и на пазара на телеком услуги?
Наред с тези участъци, които ще бъдат изградени имаме оптика по трасето София - Гюешево, София Драгома, Русе - Гюргево, Синдел-Величково, Каспичан - Провадия. Трябва първо да се осъществи един цялостен пръстен, за да можем да участваме на пазара на трафик, но за това са необходими и законови промени.