Евродепутатът в групата на ЕНП Емил Радев пред News.bg минути след като обяви, че у нас се създава зоополиция.

Г-н Радев, защо се ангажирахте толкова отблизо с проблема със жестокостта над животни? Кое ви мотивира с каузата за защита на животните и създаването на зоополиция?

За мен това е кауза още от 41 Народно събрание. Аз бях сред хората, които направихме всичко възможно да се криминализира жестокото отношение спрямо животните, малтретирането, убийството над животни, защото това е много вредно за обществото явление.
Много често тези посегателства над животни стават пред много хора, на оживени места, пред малки деца, което действа много стресиращо, както на околните. Практиката показва, че този, който посяга на животни, рано или късно посяга и на хора.  Трябва да има една превенция. Трябва да има много бързо прилагане на законовите норми на Наказателния кодекс, така че извършителите да получават много бързо възмездие.

В последно време станахме свидетели на ужасяващи неща. Куче беше убито брадва на детска площадка в Пловдив. Във Варна бивш военен застреля домашно куче в града с пистолет. Всички тези неща ескалират и създаването на зоополиция, такъв какъвто е холандският модел, показва, че когато има структура, хора с полицейски правомощия, много по-лесно се правят разследванията, много по-лесно намират извършителите.

Аз лично се сблъсках със случая на коня Уолтър в Аврен.  Английските семейства, които живееха там сигнализираха, че от година и седем месеца конят живее в едно мазе,  малтретиран и недохранен. Друг кон беше убит от собственика, докато беше впрегнат в каруцата. Година и седем месеца институциите не успяха да вземат адекватни мерки, този кон да бъде изведен от там и да бъде прекратено ужасното отношение към него. Наложи се да купя коня от собствениците и да го даря на англичаните. В момента той намери нов дом и е гледан прекрасно.

Но не можем с всяко едно животно, което е застрашено, да действаме по този начин. Именно създаването на зоополиция с хора, които са униформени, с правомощията, които са по закона  за МВР, много по-бързо ще може да се изведе едно такова животно.

Зоополицаите трябва да работя много добре с неправителствените организации, както е в Холандия. Там полицаите се обучават от  неправителствените организации, оказва им се съдействие. Когато полицията и неправителственият сектор работят ръка за ръка, мисля, че ще намалеят много случаите на посегателства над животни. Тези животни, които са засегнати от човешката жестокост и човешкото насилие, ще могат да намерят нов дом, така и ще им се окажат адекватни грижи.

Кога според вас реално може да започне да действа у нас зоополицията?

Вече имаме заповед на министъра на вътрешните работи за определяне от областните дирекции на МВР на разследващи полицаи и оперативни работници, които ще работят по тези текстове от Наказателния кодекс, които касаят и посегателството над животни, и организирането на боеве с животни. Може би след няколко месеца тези хора ще бъдат определени, ще се знае във всяка една областна дирекция кои ще са оперативните работници и разследващите полицаи, които ще се занимават с тези престъпления.

От там нататък аз се ангажирах да направя една кръгла маса, където да съберем разследващите полицаи, прокуратурата, неправителствените организации, Министерство на земеделието, което има административни правомощия по защита на животните, и всички заинтересовани страни и организации, за да видим къде са проблемите, да могат да се обменят опит и добри практики, както и европейски норми, за да има адекватна политика спрямо насилието над животни.

Смятате ли, че може да има промяна в манталитета ни в тази посока, защото, както знаете, насилниците над животни се гордеят с това, пускат видеоклипове в мрежата с издевателства над животни?

За съжаление ние заедно с Румъния често биваме давани за пример за страни, в които насилието над животни е много разпространено и не се преследва адекватно. Надявам се, че с влизането ни в Европейския съюз, с всичко онези добри практики и европейски ценности, ние ще проумеем, че такъв тип насилие първо не е хуманно, второ това стимулира и насилието над хора след това. Смятам, че този манталитет ще се промени, но тези, които проявяват такава жестокост спрямо животните, трябва да получат нужното възмездие бързо и ефективно, така че да има генерална превенция и нормите в Наказателния кодекс да действат възпиращо за такива хора, които не искат да променят манталитета си.

В България обаче си имаме традиция на тричане. Мислите ли, че тези традиции могат да бъдат изкоренени и да ги направим по-европейски и по-хуманни спрямо животните?

Традициите са хубаво нещо, но не трябва традициите да са свързани с насилие над което и да е живо същество. Видяхме, че тези традиции не се оказаха непреодолими. След намесата на неправителствените организации и след разгласата на тези практики в последните две години станаха по-редки случаите на тричане на кучета.

Надявам се , че тези хора все пак ще намерят малко по-хуманен начин хем да не загубят традицията, хем и да не страдат животните. Смятам, че българинът ще разбере, че когато се отнася хуманно и към хората около себе си, и към животните, ще получава такова отношение и ще направи обществото ни по-добро.

Вече се появиха коментари ще се защитават ли и хората от нападение от животно? Не са редки случаите на нападения над хора от домашни кучета.

В правомощията на тези разследващи полицаи е и престъплението по чл. 325 в, което се отнася до случаите, когато собственик не упражни достатъчен контрол върху животното и то нарани човек. Този собственик също се преследва от Наказателния кодекс. Тези разследващи полицаи ще разследват и тези престъпления. Помислили сме както за едната страна, така и за другата. Когато някой насъска умишлено питбула си срещу друго куче или срещу човек, или когато го държи в помещение, от което то може да се освободи и да нападне някого, също трябва да има достатъчно адекватни мерки това да не се случва.

Не трябва да делим насилието над хора и насилието над животни. Насилието е еднакво и то е отрицателно явление в обществото ни. Ще пазим животните, ще пазим и хората от недобросъвестни собственици, които на практика не полагат достатъчно грижи и тези животни нараняват хора. Двустранен е опитът да се въздейства  в тази посока и новото звено ще разследва както посегателството над животни, така и ще разследва тези хора, които не полагат достатъчно грижи за любимците си и техните животни нараняват хора.