News.bg | Money.bg | Topsport.bg | Vsi4ko.bg | Gladen.bg | Lifestyle.bg | Ibox.bg | Mobile.news.bg

Регистрация | Забравена парола?

Вход

News.bg

Фиксинг

03.09.2015
  • 1.74177
  • 1.79385
  • 1.95583
  • 2.6628

» finance.news.bg

Сергей Минаев: Човечеството затъпява

Сергей Минаев е роден в Москва на  25 януари 1975 г. Завършва Историко-архивния институт (РГГУ). Занимава се с алкохолен бизнес.
Първият му роман "Дух
less" се превърна в абсолютния бестселър в Русия за 2006 г., задминавайки по продажби дори "Шифърът на Леонардо". Наскоро излезе и втората му книга - "Media Sapiens". Авторът вече има идеи за трета.
Представяме ви откъси от интервюта на Минаeв за руски медии.

Как се появи на бял свят "Духless"?
Когато написах "Духless", не си мислех да го издавам. Показах го на приятели, а един от тях - Игор Бухалов, позвъни на Яков Халемски, който има издателство.
Беше ми неудобно някак си да тичам по издателствата. Представям си как става това: изпращаш ръкописа на някой си Х, той го препраща  на Y, той пък го дава на някоя нахакана редакторка, която го прочита и казва: "Пълен боклук". Защото тя самата обича Акунин например.

Тиражът е отлично постижение, но каква цел си поставихте, когато решихте да издадете книгата?
Исках хората да се погледнат отстрани. Светът не е такъв, какъвто ни го представят лъскавите списания - идеален и бляскав. Хората, които попадат там, играят роли, преструват се. Те нямат изход. А аз исках да разкажа каква всъщност е истината. Затова написах тази изповед на класическия съвременен човек.

Всички, които са чели книгата, се интересуват дали вие сте прототип на главния герой.
В книгата ще откриете много от моята философия, но не и мои постъпки. Никога не съм откривал нощен клуб, никога не са ме прекарвали измамници.  Моят герой е достатъчно празен човек, а аз се смятам за пълен поне на четвърт. Макар да съм работил в транснационална корпорация, която и досега ненавиждам с цялата си душа. И в книгата подробно съм описал нравите в подобни компании.

А какви бяха литературните ви амбиции?
О, не, писател - това е много сериозно. Гледам трезво на себе си и се страхувам да се назова писател. Смятам себе си по-скоро за публицист, а и книгата е написана като публицистика - като стил, език...
Пишех доста в интернет. Приятелят ми Костя Риков ме привлече към "Буржоазный журнал", в който написах огромна статия за бездуховността на нашето общество. От нея се започна. Седнах и за една нощ написах 60 000 знака. Наведнъж. Бум.
Представяте ли си, цялата книга е 460 000 знака. Потръгна от само себе си: пишех леко, без да си налагам норми. Затова "Духless" се получи толкова ръбест.
Аз нямам професионални навици - по образование съм историк, но от 12 г. се занимавам с бизнес. Но "Духless" затова е хубав - защото е "домашно производство". Мисля, че с това плени сърцата на читателите. Улучи нерва на съвременността, но си остана незализан, невчесан, искрен.
Държах да запазя разговорния език - език, на който можеш да разкажеш нещо както на приятел, така и на някой олигарх, като и на двамата им бъде еднакво интересно. Но разбира се, това е вследствие на "правилото за един прозорец" - интернет училището.
В мрежата имаш един, максимум 2 екранни текста и ти си длъжен да задържиш читателя. Ако се разтечеш на 18 страници, никой няма да те чете.
Проблемът на съвременните писатели е в това, че, колкото и парадоксално да е, техните писания нямат нищо общо с живота. При мен е обратното - за мен е важно да опиша как клечката за зъби се забива в лимона или как изглежда мобилният телефон. Затова освен Пелевин и Сорокин не мога да чета други автори.

Сам ли измислихте заглавието?
Да, веднъж си пиех с приятели и когато ударихме достатъчно уискита, започнаха традиционните руски спорове за духовността. Някой си спомни за нюйоркските бездомници, които показваха по телевизора по време на Съветския съюз, а на гърдите им висеше табелка с надпис homeless. Тогава ми хрумна "духless".
И веднага го забравих. След това започнах да мисля заглавие на книгата и си го спомних. Сега поумнях, нося си тефтерче и всичко си записвам.

Описвате царството на тоталния цинизъм. И двата ви романа са less, отрицание, но зад това less не прозира ness - позитивното ядро, мястото, където е чисто и топло. Такова място съществува ли въобще?
Склонен съм да се солидаризирам с героя на комедията "От глупав по-глупав": "Хари, ние сме в обкръжението на задници." Смятам, че това е истината.

Не ни остава нищо друго освен да се застреляме...
Не, това не е продуктивно. Всеки човек си изгражда собствена вселена. Най-често тя се вмества в собствената кухня - това е мястото, където ти е комфортно, където посрещаш най-добрите си приятели, в нея всички сияят. Глобално погледнато няма такова място, но всеки поотделно си го има.

Кой е идеалният ви читател?
Не съм си изяснил все още това. Момичета на 17 г., мъже на 45, баби, на които книгата са дали внучките, и баби, които са дали книгата на внучките си. Неотдавна получих писмо от младеж, който е прочел книгата ми в окопите в Абхазия. Това ме зашемети. Той пишеше, че целият батальон я е прочел и благодареше за честността.
Още една история - женен бизнесмен с любовница. Любовницата ражда дете, той решава да се ожени за нея, но прочита "Духless", зарязва всички - и жена си, и любовницата си и отива в пустинята. Ето силата на словото.

Обидиха ли се някои хора след излизането на книгата ви?
На практика никой, защото реалните персонажи, които са частично копие на героите, са силно замаскирани - те не могат да се познаят. А дори и да се познаят - добре, излишно е да го припомням - влезли са в литературната история.

Упрекват ви, че не сте достоверен в детайлите - не познавате културата, която описвате. Кокаинът в книгата например е разфасован в хартиени пликове и т.н.
Налудничави приказки! Ако говорим за кокаина, то аз съм го виждал в какви ли не разфасовки - от пакетчета от вестник до пликове. Относно достоверността, готов съм да минем с вас по местата и да проверим.

Мислили ли сте за превод на романа? Дали би имал шансове на Запад?
Аз живея в Русия и местната слава ми е достатъчна. Освен това моята история е интернационална, подобни истории има по много във всяка страна. Макар че във Виетнам правата са продадени. Надявам се да видя книгата.
А съжалявам само за американския пазар - там са големите пари. Продадох правата и за заснемане на филм по книгата, но не знам как ще изглежда на лента. Затова пък "Media Sapiens" се превръща в сценарий за 5 минути и е готов боен филм.

При вас прояви ли се комплексът на втория роман?
Да, разбира се. Пред мен имаше две възможности. Първата, най-лесната - "Духless-2". Но веднага си казах, а и на другите, че няма да го направя, не ми е интересно. Макар че никога не казвай "никога".
Може би някога, когато ще имам нужда от пари. Но сега искам да пиша за това, което искам. В този смисъл нямаше колебание, но имаше страх, страхувам се и сега. Книгата се получи не толкова комерсиална, по-детайлна и по-безпощадна.

Но след успеха на "Духless" нещата се промениха, спечелихте пари
Да, и то немалко, но аз не искам да превръщам това в професия, макар че имам втори сериозен договор. Но ако работя само за пари, ще прецакам нещата.
Като бизнесмен зная, че когато изкарваш на пазара нова марка, е нужна страст, отдаденост и хъс. Ако тези неща липсват, нищо няма да се получи, колкото и милиони да имаш.

Какво целите с "Media Sapiens"?
Ако "Духless" за мен беше просто самореализация, то "Media Sapiens" е опит да вдигна летвата по-нависоко. Работих сериозно над текста, писах по нощите почти половин година.
Работех с източници: вкъщи има две кутии от телевизори, пълни с професионална литература. И според приятели, чието мнение ценя, се е получило по-добро от "Духless" - като език, форма и съдържание.

За какво ще бъде третата книга?
За бъдещето, когато са победили мултинационалните корпорации. До пълната им победа останаха 10-ина години. Сега те управляват на равнището на икономиката, но скоро ще пожелаят да контролират политическото пространство без помощта на паравани.
Дори и сега зад всеки президент стоят определени корпорации, а в бъдеще те просто ще изкупуват контролните пакети на държавите.

Картината на аудиторията ви е мрачна.
Не е мрачна. Това е реалността. 21-ви век. Човекът е максимално тъп. Оглупял докрай. Така му е по-лесно. Да се мисли, е доста тежко занимание. Не трябва да се мисли.
Средствата за масова информация управляват всички. Регулират потоците. Най-обикновен пример: наскоро спорихме с Константин Крилов относно националната идея и латерната се завъртя: националната идея... руснаците са унизени... руснаците трябва да вдигнат глава... А може ли да се аргументирате, настоявам. Аз също искам руснаците да изправят глава. Но какво правите вие за това всеки ден - вие, които се наричате националпатриоти? "Вие сте антинароден космополит...", продължава латерната.
С думи като духовност, национална идея, самосъзнание може да се строят пътища, защото хората, които оперират с тях, са безотговорни, а хората, които ги слушат, не ги разбират. Забавно е: Русия за руснаците. Наистина Германия за немците вече беше - само че никой не помни това, както и какво се получи от него.

Мизантропски гледате на човека, така ли?
Свързано е с моите жизнени ситуации. В студентските си години също имах избор - да хапна или да си купя пакет цигари, защото те притъпяват апетита. Но не съм съгласен с определението, че "Духless" е книга за богатите, за лукса...
Това не е вярно, книгата е за универсалните емоции. Хората навсякъде са еднакви, кризите - също. Само че там делят ролс-ройсове и огромни състояния, а тук - пералнята и печката.
А същността е еднаква. Както и в литературата, схемата на конфликта е построена отдавна, съставящите я части са любов, ненавист, завист и дружба. Сменят се само декорациите.
Ситуацията на Печорин или Онегин е типична и за СССР от 70-те години на 20-ти век, и за днешната Русия. Литературата е като историята, която, както е известно, учи само на това, че никой на нищо не учи.
Задачите, които са се опитвали да решат Грибоедов или Достоевски, още не са решени: обществото се променя, а проблемите остават и всеки поколенчески роман е за едно и също. Това не е характерно само за руснаците.
В "Пътешествие до края на нощта" Селин буквално препарира френското общество - но 60 години по-късно Фредерик Бегбедер прави същото.

Значи вие не вярвате във възможността голяма част от населението да се превърне от кодирани зомбита в мислещи и отговорни хора?
На населението това не е необходимо. Не трябва да се мисли за по-голямата част. На тези хора това не им е нужно. То ги напряга. Все едно някой да започне да ми говори с часова за квантовата механика: ох, но това ми е безинтересно. И на тях не им е интересно. На тях са им интересни простите човешки шибани радости. А да мислят, за тях е трудно и вредно.

Какви са политическите ви възгледи?
Сега всичко се смеси, пообърка се и когато виждаш, че някой, който 2 години е защитавал една "политическа платформа", а сега друга... той въобще има ли някакви принципи? Не, аз бих членувал само в една партия - на логиката и здравия смисъл.

Какво е духовността за вас?
Как така какво е за мен? Същото като за теб и за всички нас! Духовност е два бигмака на цената на един.

Вярващ човек ли сте?
Не съм религиозен, но в същото време не мога да се нарека невярващ. Напълно ясно е, че много хиляди години този живот се управлява от някого. Има някаква субстанция, която доминира над всичко и аз вярвам в нея.
Какво означава днес вярата? Всичко толкова се е изменило, че днес Бог наричат не Исус Христос, а Медията за съжаление. Само тя ще се развива, защото човечеството затъпява. Отглежда се идеалният потребител, който няма да ходи на църква, а в супермаркета, защото е по-лесно и просто.

Харесвате ли творчеството на Хенри Милър, Чък Паланюк, Чарлз Буковски? Искате ли да останете в историята на литературата редом с тях?
Не харесвам особено Буковски, обожавам Паланюк и Милър. Бих искал, но се боя, че няма да стане, нямам достатъчно талант.

Какво четете сега?
Докато пишех книгата, не четях нищо. Когато я свърших, си купих последната книга на Пелевин. Тя породи у мен двояко чувство. Потресаваща стилистика, език, но от гледна точка на идеологията бих поспорил.
Смятам, че животът на Пелевин зад граница се е отразил на творчеството му. Трудно е когато гледаш отстрани, през прозореца, точно да оценяваш събитията на улицата. Иначе чета исторически книги, художествени не.

С какво обичате да се занимавате най-вече?
Да получавам заплата, да давам интервюта, да си пиша със симпатични момичета и по всякакъв начин да мързелувам.

Какви качества цените у хората?
Платежоспособността. Честно казано, единственото качество, което ценя у хората, е отсъствието на лицемерие и умението да отговаряш за действията си.   

С какво толкова ви е обидил животът, че всяка ваша дума е пропита с люта ненавист? Каква беше целта ви да заливате хората с негативни емоции, които и без това не са малко в живота ни?
Бях изпаднал в депресия, а тъй като все още не съм спечелил пари за личен психоаналитик, реших да направя читателите психоаналитици. 250 000 читатели в тази роля се справиха отлично. Депресията ми отшумя.

Защо в книгите ви няма нормални хора?
Защото това е сатира. Аз пиша за лошите хора. Тях осмивам, на тях се смея на всяка страница.

Смятате ли себе си за патриот? Ако животът на поколението, "родено през 1970-1976 г. е бил толкова бездарно прахосан", това не може да не се отрази на съдбата на държавата. Някога тези хора ще дойдат на власт...
Несъмнено се смятам за патриот. Хората, които са се похабили, вече никъде никога няма да дойдат. От нашето поколение във властта ще се окажат единици, но аз съм сигурен, ще бъдат истински велики политици.

Чувствате ли се отговорен пред младежта за книгите си?
Сега в интернет създаваме сайт "Свидетели на Духлес". Аз ще изнасям лекции "Медията ви обича" из градовете. Шегувам се, разбира се.
Когато излезе "Духлес", си мислех, че ще остане незабелязана. Но когато се случи обратното, аз се изплаших. После ми позвъниха от милицията и ми казаха, че ако продължавам да пиша така, ще ме арестуват за 15 дни.
Сега вече се чувствам отговорен.

Размер на шрифта: a a a

Времето

17.05.2009
София слънчево с превалявания 14°/27°
Пловдив разкъсана облачност 15°/32°
Варна разкъсана облачност 14°/24°
Бургас разкъсана облачност 14°/24°
Русе разкъсана облачност 16°/32°
Плевен слънчево с превалявания 16°/30°
Видин разкъсана облачност 16°/31°

Фиксинг

03.09.2015
  • 1.74177
  • 1.79385
  • 1.95583
  • 2.6628

» finance.news.bg

Анкета

news.bg
Харесва ли ви новият дизайн на news.bg?

От 17 юли news.bg е с нов дизайн.

Най-четени

Политика
Почина големият син на президента Плевнелиев
Образование и наука
МОН извади верните отговори на матурите
Култура
Водолази скочиха срещу ваденето на потънали кораби за скрап
Образование и наука
Зрелостниците пишат по стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло"
Икономика
Митниците минават на аварийна обработка на документите
Любопитно
Барбароните - на 45 години, специална почит от Google
Земеделие
Сайтче, струващо 2 млн. евро? Проверете сами
Политика
Някой се опитва да създаде еднополярен свят, предупреди Путин на парада
Криминално
Откриха мъртъв 21-годишния студент Александър Рачев
Криминално
Цигани нападнаха свещеника в гърменското Марчево
Конфликти
Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен?
Образование и наука
Вариант 3 на изпита по математика за 7 клас
Конфликти
Разбитата група в Куманово – една от най-опасните на Балканите, обяви Скопие
Любопитно
Сали Райд - спомен за третата жена в космоса
Конфликти
70-членна терористична група в сблъсък с македонската полиция в Куманово

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
Регистриран на: 11.06.2007, 12:32

22. zreest | 19.06.2007 22:42

Винаги сам си мислел, че Р. нация е сбирщина от тъпанари и малоум....! Те тоя го доказа. Бесен

Регистриран на: 27.09.2006, 23:21

21. kokoska | 18.06.2007 11:40

Ами този човек е много прав....

най-голямата индустрия днес е медийната индустрия, и имайки предвид в чий ръце е тя, спокойно можем да изявим, че днес живеем не в Нова ера, не в Атомна ера, не и в ерата на посткомунизма, а в ерата на Л Ъ Ж А Т А!

КОМУНИКАЦИЯ И МАНИПУЛАЦИЯ!

Еми как няма да затъпяваме...

Регистриран на: 23.10.2006, 11:44

20. barabanista | 12.06.2007 00:03

Кажи ме кои са ти приятелите дати кажа ти кой си.
Вижте му издателя кой е. Останалото е бълшит на трета степен. Навремето и Самюел Бекет беше страшно модерен с неговото В очакване на Кодо и на нашите терени преди 30 години който говореше за него беше страшно готин, въпреки, че творбата е и ще остане пълна идиотщина.
На тоя красавец с архиварско-библиотекарско образование и алкохолен бизнес житейската история почва като биографията на Ходорковски, която прочетох в едно чуждо списание с голям авторитет. Тя почваше така. Той, Ходорковски, произхожда от еврейско работническо семейство. Като студент създава в общинска чайна интернет кафе и почва да продава компютри втора ръка на приятели. След това, със събраните средства купил на безценица ценните книжа на нефтовото сибирско дружество за .... 20 милиона долара. Е, хайде стига толкова, бест селарите са като филмите-добър и богат продуцент, добри артисти, много реклама.

Регистриран на: 17.07.2006, 21:02

19. pp | 16.05.2007 16:43

"gringo
Регистриран на: 03.04.2007, 20:49
Пуснато на: 02.05.2007, 00:41

даа 4ове4еството затъпява но българите са генети4но тъпи,нито 4алгата нито циганите са ви виновни вие просто сте тъпи кретени"

-----------------------------------------------------------------------------------
като следя този форум започвам да си мисля че си прав..но не мога да го приема.


ти от каква гледна точка разсъждаваш на турчеещ се българи или на евреин..???

тоест турчин ли си или евреин??

по ти отива да си евреин.....

но все пак българите се стар народ имало ги е от преди турците а и са превили силни държави нещо което евреите не могат....
ние не сме глупави като народ просто сме с изчерпана енергия..

Регистриран на: 05.04.2007, 15:23

18. gruhhh | 15.05.2007 15:43

Sonic
Регистриран на: 25.02.2007, 11:53
Пуснато на: 01.05.2007, 20:58

Ако не сте гледали филма

ИДИОКРАЦИЯ
( IDIOCRACY )

сега му е времето
Филма казва много повече отколкото тоя тип може да се напрегне и изкажа ...
пък и нищо чудно да си е написал темата върху филма


всъщност, тъпак си ти, соник, и тоя филме нооооо тъп, прецаках се да го гледам, а човека може и готино да пише, така че не плюй, маймуно свинска, без причина

Регистриран на: 14.03.2007, 20:24

17. Murad | 13.05.2007 11:35

Изглежда пичага, ще требва да прочета този Духлес. Сигурно половината руски думи без речник няма да разбера. А Азис че е виновен - виновен е! За това никой не требва да го ебе, дори да го псува. Защото ще се размножиУсмивка

Регистриран на: 25.07.2006, 12:24

16. Podroben | 13.05.2007 04:02

Има много интелигентни хора, които казват не6тата в прав текст, но това изоб6то не ре6ава проблемите. Разбира се, по-забавно е да си 4ете6 и да се смее6 и да се прави6, '
4е написаното няма ни6то об6то с теб. Авторът загатва за това, но не го стоварва върху 4итатлите.

Не съм напълно съгласен оба4е с този автор. Интелигентните хора искат да строят, създават, префасонират, покоряват. Е, не са 4ак толкова много, но ина4е как 6тяхме да разли4аваме тъпите от умните. Има някаква генети4на заложеност комбинира със слу4айност и емоционални стумули, които карат някого несъзнателно да търси нови измерения. Това, 4е няма толкова много хора, които го правят, не озна4ава, 4е трябва да се вайкаме.

Ина4е определо предпо4итам хората, които вместо в църкват отиват в библиотеката, а на супермаркета гледат като на комфорт, който оба4е им губи времето, колкото и голяма фективност да им позволява.

Регистриран на: 17.09.2006, 15:52

15. kozlodoev | 12.05.2007 10:26

"Изключително интелигентен автор, човек с чувство за хумор и с присъствие!
Казва много точно тъжни азбучни истини, предрича още по-тъжни неща и доказва, че руската интелигенция и преди векове, и сега е съставена от мнго стойностни хора!"

Но както преди, така и сега това не е помогнало на Русия по никакъв начин.

Регистриран на: 25.12.2006, 23:36

14. bulgar | 11.05.2007 22:19

НЯКОЙ С МНОГО ПАРИ,УСИЛЕНО РАБОТИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАЦИИ.КОИ ЛИ СА ТЕЗИ КОИТО ТАКА СИЛНО МРАЗЯТ ЕВРОПА?

Регистриран на: 11.05.2007, 15:07

13. manawyddan | 11.05.2007 15:09

В крайна сметка книгата има ли я в България или никой не знае нищо относно самата книга?!

Регистриран на: 04.06.2006, 07:58

12. Топспортист | 11.05.2007 13:10

Изключително интелигентен автор, човек с чувство за хумор и с присъствие!
Казва много точно тъжни азбучни истини, предрича още по-тъжни неща и доказва, че руската интелигенция и преди векове, и сега е съставена от мнго стойностни хора!

Регистриран на: 25.02.2007, 11:53

11. Sonic | 05.05.2007 21:09

хехех - затъпява - дам , като червей и глисти като вас циганите смучат парите за развитие , и ги използват да се развъждат безцелно !

Бесен Лош или много луд Бесен

Регистриран на: 13.04.2007, 10:14

10. kanar | 04.05.2007 19:14

Гринго, ти да не си някакъв нов вид умен резак?

Регистриран на: 28.10.2006, 10:56

9. laikn1 | 02.05.2007 21:54

А педиГринго си е стар галфон

Регистриран на: 03.04.2007, 20:49

8. gringo | 02.05.2007 00:41

даа 4ове4еството затъпява но българите са генети4но тъпи,нито 4алгата нито циганите са ви виновни вие просто сте тъпи кретени

Регистриран на: 25.02.2007, 11:53

7. Sonic | 01.05.2007 20:58

Ако не сте гледали филма

ИДИОКРАЦИЯ
( IDIOCRACY )

сега му е времето
Филма казва много повече отколкото тоя тип може да се напрегне и изкажа ...
пък и нищо чудно да си е написал темата върху филма Усмивка

Регистриран на: 27.12.2006, 22:18

6. rainbow | 01.05.2007 15:17

Всъщност проблемите на всички епохи са едни и същи. Множество хора - това е просто статистика. Жив може да бъде само конкретният човек. Но на въпросите "кой съм?" и "защо съм" - отговарям с оглед на "другите хора"... Митът за мене - живия - е заемка от историята на тъпаците. Онова, което търся, е противоположно на всичко останало. То няма име, нито предел.

Регистриран на: 07.09.2006, 13:28

5. Screw | 01.05.2007 13:45

Азис е виновен, да наебем Азис!

Регистриран на: 19.12.2006, 17:27

4. veselqchko | 01.05.2007 13:15

Ами затъпява ... дори да погледнем една България - българите изтъпяват, покрай тая чалга, покрай циганите които се повече навлизат в обществото ... така е ...

Регистриран на: 28.07.2006, 12:11

3. ninora | 01.05.2007 13:03

Аз пък харесвам Буковски но искам да прочета и този .Може да има стойност.Къде да му намерия книгите.Не ми пука дали това е реклама.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65

AnimeS-bg.com Домашни любимци
Частна детска градина sdiva.net
smartphones.bg Ер Строй Ремонти ЕООД
zdravihora.com topigri.org
Храна за вкъщи

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65