Професор Николай Василев, лидер на клуб "1 ноември", пред news.bg

Проф. Василев, обявихте се за революция. Защо?
Говорим за национална революция, разбира се използваме термина малко условно. Няма да има гърмежи, Аврора и т.н., просто би трябвало да се опитаме радикално да променим стратификацията на обществото. Да се опитаме да променим нещата, да променим елитите на България, да върнем в елитите свестните хора, да има политици, които да идват във властта с мисията да направят нещо за нацията, а не да идват с целта да си напълнят джобчетата. Това е национална революция, защото тя засяга цялата нация - не е само икономическа, не е само културна, тя е и революция на кадрите.
Аз смятам, че българите не са доволни от своите елити. Колкото и да са повърхностни доста хора, калкото и да харесват жълти вестници, жълти предавания, пикантерии, скандали и т.н., все пак, не могат да бъдат доволни една държава с 1300 годишна история да има за културен елит такива силиконови фолкпевачки, разни кръшни манекенки, гейове и разни други нещастници да са културен елит на България.
Непрекъснато четем за него. Това е страшно. Аз се отвращавам. Къде са великите български писатели, художници, композитори, поети, скулптори? Това е културният елит на България. Той изчезна. От време на време по някой мохикан се показва, вадят го едва ли не за посмешище го вадят. Не съм съгласен да е така.
Ами политическият елит на България? Той е мутризиран отгоре до долу. Разбира се, има и не-мутри, има хора, които са добри специалисти, дори експерти. Плевнелиев си е добър експерт в своята област, но той е марионетка.
Не съм доволен - хитреци и корупция от високите до най-ниските етажи на властта. Това като политически елит не ме задоволява. Няма ги големите държавници, няма ги опитните политици, които да разсъждават в рамките на националните интереси. Иван Костов понякога показва такива качества. Има и други, но общо взето са единици.
Ако погледнем бизнес-елита - бизнес-елитът на България е съставен отгоре до долу от далавераджии, крадци, мошеници, които окрадоха парите на България. Нашите пари отидоха в техните джобове. Не е вярно, че българите мразят богатите. Българинът мрази мошеника този, който е откраднал, ограбил, а не си е изкарал парите с честен труд. И не става въпрос за омраза.
Аз защо не завиждам на Митко Бербатов, че има много пари - виждам го как ги вади: блестящ футболист на терена. Хората се дразнят не от това, че някой е богат, а че е богат с мошеничество. Няма измислени на света почтени методи за такова разбогатяване със стотици милиони евро за няколко години. Такива методи няма. Понякога това се получава при големите майстори на спекулата. При спекулации на големите борси на света понякога може да се получи да изгубят милиарди или да спечелят милиарди. Но тук не е това. Това са просто ограбени пари.

Накъде може да избие трупаното покорство и недоволство?
Аз се притеснявам да не стане нещо още по-опасно от това, което стана в Катуница. Защото в Катуница властта много дълго време не обръщаше внимание и се стигна до самоуправство. Когато държавата изпусне закона от ръцете си, го хващат хората и започват те да го прилагат. Притеснявам се да не дойде време, когато озлобени тълпи ще вземат закона в свои ръце и ще нападнат с бутилки Молотов, с камъни и дърве разкошните вили и дворци по Бояна, Симеоново, покрай язовири и всичките тези новобогаташи да не тръгне тълпата да ги трепе. Защото и на нея ще й дойде до гуша от това държавата да ги закриля, държавата да не прилага закона. Очевидно е, че законът не е правен за всички. Законът е правен за богаташите. Това е. Той закриля богаташите.
Аз защо не съм доволен от полицията - не съм доволен, не е вярно, че моята полиция ме пази. Моята полиция пази Веселин Маринов, примерно. Мен изобщо не ме пази моята полиция. През тези години 10 пъти съм ограбван и нито веднъж полицията не е разследвала както трябва, нито веднъж не е намерила извършителя. Полицията изощо не ме пази мен. Как мога да имам вяра на полицията, след като тя мен не ме пази. Но полицията пази богаташите.
Това, което беше сериозно действие на полицията след вземането на властта от ГЕРБ облагодетелства единствено богаташите. Всички организации, които правеха отвличания за откупи бяха стиснати за гушата. Защо? Ами защото отвличат синове и дъщери на богаташи. Богаташите вече са спокойни. Нека са спокойни. Да са живи и здрави, пожелавам им го, но това не е грижа за нацията. Това е грижа за определена прослойка.

Защо решихте да се кандидатирате за президент?
Исках да дам шанс на хората да имат алтернатива. Има хора, които биха избрали такъв президент - президент, който да вземе властта, за да я даде на хората. Това е първото от моите послания. Защото на мен власт не ми трябва. Аз съм я имал 5 - 6 години. Бил съм по високите етажи на властта, бил съм партиен лидер, депутат, министър, вицепремиер. Както влязох във властта, така излязох. Бях един от малкото, да не и единствения, който си плащаше кафето в Министерския съвет, вместо да използва представителните, които са гласувани в бюджета за неговия кеф, за неговия рахат.
Преди да вляза във властта живеех в панелния апартамент в „Мусагеница", сега пак си живея там, преподавах в университета, сега пак си преподавам в университета - нищо не се е променило. Просто отидох във властта с желанието да направя нещо и някои неща успях, други, поради това, че бяхме отчайващо малцинство не успях. Така че когато тръгвам към властта не ми трябва власт, не ми трябват пари. Пари имам достатъчно за моите желания, за моите потребности, за моето виждане за живота какъв трябва да бъде и парите са ми достатъчно.

Правомощията на президента достатъчни ли са за радикалните промени, които искате?
Президентът не е власт сам по себе си. Да оставим въпроса, че той беше изкуствено пришит в Конституцията - беше резултат от исторически компромис между БКП и опозицията. Президентът сам по себе си не е власт. Президентът е посланик на хората във властта. Той отива там. Хората му дават тази власт, за да я върне той на хората. Как става това? Примерно, ако мен ме изберат ще управлявам чрез волята на хората, разбира се пречупено през призмата на експертни оценки. Няма да се водя по волята на сляпата тълпа.

Как се управлява чрез волята на хората?
Първо, чрез референдуми. Знам, че пряко не мога да ги инициирам, но мога чрез натиск върху законодателния орган, мога да го принудя и да има национални и регионални референдуми. Разбира се, трябва референдумите да бъдат по важни проблеми, но проблеми, за които хората да могат да гласуват информирано, т.е. да знаят защо и как, а не по проблеми, които са обект на експертен анализ като за акциза на газа или дизеловото гориво. Трябва да се провежда референдум само там, където наистина волята на народа може да бъде изразена на основата на познание на нещата, да избират хората информирано.
Аз не мога да заповядвам на Народното събрание и не би трябвало да мога, но мога да наложа приемането на едни или други закони чрез гражданското общество, чрез активността и натиска на гражданското общество. Това е единственият съюзник на президента в борбата срещу статуквото - гражданското общество. Така може да се промени постепенно статуквото. Няма да стане бързо, но трябва да направим опит, трябва да започнем.
Това имаме предвид под национална революция - радикална промяна на нещата и в социалната стратификация, и в икономиката, и в културата, и в образованието, науката и в здравеопазването.

Заканихте се да проведете национализация, бихте ли пояснили?
Има един проблем, който виси над България много тежко - България е бедна държава и едновременно с това тя субсидира богата Европа и богата Америка. Идват тук чуждестранни монополи, които смучат от бедния българин. Българинът е възмутен от тези електроразпределителни предприятия и от мобилните оператори, които са абсолютни кретени. Къде го има по света това, ако звъниш от един на друг оператор да е по-скъпо. Откъде накъде, къде се намират! Това са хора, които смучат от бедния български гражданин и си го изнасят навън. Тези пари не остават в България.
Хайде, да кажем, изсмукват ни, но да бъдат реинвестирани в България! Обаче няма такива работи. Отиват навън. От печалбите на тези банки - филиали на чужди банки в сраната към 2 млрд. лв изтичат всяка година в чужбина. Това трябва да бъде спряно! Как ще финансираме ние богата Евпора?! Тези пари трябва да останат тук и да работят за България. Така е справедливо и икономически целесъобразно.

Какво ще се опитате да промените като главнокомандващ въоръжените сили?
Моментално ще спра разсипията и гаврата с блестящото руско оръжие, която направихме. Нарязахме за скрап чудесни ракети, чудесни самолети, чудесни танкове, БТР-и, руска техника. Какво бе хора, какво е това чудо - блестяща руска техника, за да подхраним американския военнопромишлен комплакс да купуваме от тяхната, която също е блестяща, разбира се. И двете държави имат страхотна техника, страхотно оръжие. Но защо да се лишаваме от това, за което сме плащали и с което България беше до зъби въоръжена и беше с гарантирана национална сигурност.
Сега всеки може да влезе отляво, отдясно, отгоре, отдолу, да ни шляпне два шамара и да ни оправи. Нямаме как и с какво да се защитим защото ликвидирахме всичко. Това е идеологически кретенизъм. Разбира се, че не трябва да бъдем васали на когото и да било, разбира се, че трябва равнопоставено да говорим с Русия, но защо трябва по този начин да късаме мостове, да рушим, да отваряме пропасти? Аз съм категорично против.
Впрочем аз съм писал цели студии за цивилизацията в България. България е хибридна цивилизация - попили сме характеристики и от цивилизация Изток, и от цивилизация Запад и в този смисъл ние сме мост между двете цивилизации. Не можем да се отказваме от единия си корен.
Аз твърдя, че психологически ние принадлежим на Изток, а технологически на Запад. Защо трябва да се рушиш единия мост? Хубаво, част от Европа сме, с тях ще вървим, това са нашите партньори. Но означава ли това да късаш всички отношения с Русия, особено от такива космополити и идеологически идиоти, които бъркат Путин с Пушкин! Това са две различни неща! Никой не казва, че трябва да се подчиняваме на Русия, но защо трябва да късаме отношенията изобщо. Тази компрадорска интелигенция, която го направи това, тя заслужава отделен анализ.

Във външната политика какво смятате че трябва да постигне президентът?
Трябва да се опита да постигне отново баланс, да възстанови добрите отношения с Русия и с арабските страни, в каквито винаги сме били. Не може заради това, че Мони Паси е евреин да късаме всякакви отношения с арабските страни. Това е тъпо.
Освен това трябва много внимателно да се следи развитието на ислямизирането. Аз мисля, че това е много сериозен проблем. Ислямът е една религия, която в зависимост от тълкуванието, от интерпретацията на свещения Коран може да стане опасна и това трява да се следи.
В Европа има области, които постепенно се ислямизират, което е от части опасно. Никога не бих позволил да се стигне до този идиотизъм, който нашето покорно правителство направи - тъй като американците признаха - хоп и ние Косово да признаем! Как ще признаеш Косово! Каквото и да е, формално да погледнем - това е една държава Сърбия, в рамките на която има някакво малцинство, което иска да е самостоятелно, иска автономия, иска собствена държава в рамките на друга. И Америка му я подари тази държава.
Ами ние имаме малцинства в България. Утре, ако разградските турци или кърджалийските турци, които са там 70% от населението поискат автономия какво ще кажат тези престъпници, които признаха Косово? Какво ще кажат? Какво е това чудо, защо признаваш като този проблем ти виси и на тоята глава? Защо румънците не признаха Косово - защото са държавници, защото много добре знаят, че те имат проблем с унгарците. Там има 3 млн. унгарци, които утре ще поискат самостоятелна държава и те не признаха, а иначе и те са в НАТО, и те са в ЕС, и те са лоялен партньор.
Отделен въпрос е, че НАТО е организация със затихващи функции и ние точно там се намърдахме, където нито имаме работа, нито някаква перспектива, но присъединяването към ЕС - да, това беше правилно.
Ние си представяхме ЕС и НАТО или поне тъпите политици като някакви монолити. Но там има интереси. Непрекъснато. Това са различни държави, различни интереси. Те не винаги съвпадат, понякога се получава разминаване, понякога дори конфликти и всяка от държавите защитава своите национални интереси, за да се стигне накрая до някакво решение, до някакъв баланс и се правят отстъпки, има компромиси. Но защо само ние ще отстъпваме?! Това аз като президент няма да го позволя. Няма да позволя такова нещо. И ще ми говорят за достойна България!
Искам да го питам този Ивайло Калфин, ако е за достойно управление и другите, които все за достойна България говорят, защо не реагираха тогава, когато американският посланик Джеймс Уорлик построи и освети, и откри паметник на американските военни, загинали на територията на България? В двора на посолството, вярно, но какво от това, той се намира в България.
Това са американските летци, които са пилотирали летящите крепости В54 в 1943 - 1944 г., когато разсипват София, Карлово, Пазарджик - изобщо 7 - 8 български града. Пилоти, които са сринали цивилни обекти и убивали цивилни граждани те не са войници. Те са убийци. И държавата, в която са убивали им прави паметник - това ли е достойнството на България?
На втория ден ще го изхвърля (Уорлик, б.р.) от президентството. Това съм казал, обещал съм го. На втория ден ще го изхвърля и ще се обърна към Барак Обама и ще го помоля да си го изтегли. Лично ще му обясня, защото аз владея перфектно английски, за разлика от някои български политици и мога спокойно да му обясня на Барак Обама, че лицето Джеймс Уорлик подрива авторитета на Америка в България и то само настройва хората отрицателно със своята дейност, със своето нахалство, със своите съвети.

Вашата прогноза за интелектуалния потенциал на нацията?
Ми вече той върви към залез. Тук - там са останали още някакви гнезда на съпротива. По принцип това правителство действа антиинтелектуално и ние неслучайно създадохме клуб „1 ноември"  миналата година. Основна цел и първоначален мотив беше защитата на БАН и университета. Мисля, че при тази политика, когато правителството набляга на други неща, а не на образованието и науката, когато вече втора година университетът е с двойно намалена субсидия, БАН също, това унищожава науката.
Университетът си живурка, но качеството на преподаването пада. Съсипваме нещо, което са правили възрожденците, нещо което са правили хората, които са създавали модерната българска държава. Ами БАН - Българското книжовно дружество е създадено и с подписа на Васил Левски и един Симеон Дянков да иска да го разруши! Какъв е той да посяга на създаденото от Левски!
Дянков е един треторазреден чиновник на световна финансова институция. Какъв е той, че да посяга на национална светиня? БАН и университета са национални духовни светини и никой няма право да посяга на тях. Но в България мускулът победи мисълта. Това е истината. Мускулът победи мисълта. Мисълта не е нужна. Мисълта не е ценна и затова постепенно ще си отмре.

Ако партиите са, както не веднъж сте казвали, проклятие за България - докога?
Докато продължават да бъдат търговски дружества, които обслужват интересите на своите лидери и своите активисти. Партиите са изключително важни структури на гражданското общество, те са медиатори, посредниците между хората и властта. Те кадруват - избират от хората достойните да станат депутати, кметове, общински съветници. Това е ролята на партията, а не да далавераджийства, да върши стопанска дейност, да получава огромна субсидия и да разпределя по джобчетата си.
Сега какви медиатори са партиите? Никога няма да издигнат свестния човек, умния човек, а ще издигнат послушния този, който е верен на партията - „води ме партийо, води ме". Това нормално ли е? Не е нормално. Не са добри кадровици, не издигат на избираеми места свестни хора.
Вижте в парламента - какъв боклук насъбра ГЕРБ, какъв боклук насъбра преди него мадридският пилигрим. Хора, които са абсолютно неграмотни, които са тъпи, които гледат тъпо нямат никаква работа в парламента. Те и изобщо не се изказват там, отсъстват колкото си искат.
Доган защо изобщо стана депутат, след като не му се ходи в парламента, защо заема мястото на друг? Ето, мадридският пилигрим не се кандидатира, защото той е цар, а Доган се кандидатира и си стои в сарая в Бояна. Просто партиите не могат да се отърсят от килипирджийството. Това е традиционно за българите. Партиите вземат властта, за да се нахранят.
Аз смятам, че са необходими. Никога не бих тръгнал да ги закривам, да им налагам мораториум, но държа те да се нормализират. А за да се нормализират, трябва временно да отстъпят властта, т.е. гражданските структури да заемат властта. Това е граждански преврат - нещо, за което от 15 години говоря, преди още да започна да говоря за национална революция.
Граждански преврат, разбира се пак условно казано. Имам предвид гражданските структури, умните хора в България да се обединят, да завземат властта и това е. Да изтикат временно партиите от властта и когато те се нормализират - да заповядат.

Свестните и умни хора дали ще повярват, че гласът им ще бъде чут?
Мисия на политика, на държавника, изобщо на умния човек е да опитомява. Да опитомява - това е терминът, който бих използвал. Да опитомява хората, да им внушава истинските ценности на цивилизацията, понякога - да ги води и за ръка през лабиринта на фаршивите ценности. Нека направим нещо за тези хора. Аз ги уважавам. Независимо, че мнозинството е еснафски настроено, гледа си личните интереси, себични са, хитреци са и т.н., но аз ги уважавам, включително и тези прости хора, защото и между тях има свестни. Образованието не е гаранция.
Изглежда университетите на живота, както Алексей Пешков, известен като Максим Горки беше писал едно време, университетите на живота също влият върху това.