Едуард Абрамян, председател на арменската политическа партия "Четвърта Република" и директор на аналитичния център "МИТК", специалист по проблемите на Близкия и Средния Изток, пред news.bg

Смятате ли интервенцията в Сирия за неизбежна в тази ситуация?
В случая трябва точно да стане ясно, че удар по Сирия, или опит за нейното отслабване - това е удар по интересите на Иран. В Техеран и Кум много добре разбират, че загубата на Сирия ще доведе до геополитическо обособяване на страната, което е крайно неприемливо за държава, смятаща се за единствен знаменосец на ислямската справедливост.
Затова, Иран, за разлика от Русия (която спокойно може да "продаде" Сирия за добри пари), е готов да води продължителна война, за да защити режима в Дамаск. Това със сигурност ще доведе до нежелателни последици за САЩ и техните съюзници в региона. Така че според мен, ситуацията в Сирия ще се усложнява. Това е свързано и с факта, че във Вашингтон се отнасят крайно отрицателно към желанието на Анкара да участва в бъдещото разчленяване на южната й съседка.

Каква роля би могла да играе Армения в сирийския конфликт? С какви политически ресурси разполага Вашата страна за тази цел?
Смятам че Армения все още не е осъзнала своите военно-политически и етно-политически ресурси в Кавказ и Близкия Изток. Нашата страна разполага с многочислена диаспора в Сирия, с която на този етап не е решила какво да прави - да организира преселването й в Република Армения, или да организира на място защитата на нашите съотечественици - сирийските арменци.
Междувременно, десетки от тях загиват във въоръженото противопоставяне, а опасността от унищожението на сирийските християни е реална, като никога. Мисля че точно там има нужда от арменски военен контингент, макар и малочислен. Именно на сирийска земя ние трябва да защитим нашите съотечественици, които отдавна ни очакват, вместо да пращаме арменски военнослужещи в Косово, Афганистан, или Ирак (където от местните арменци вече не остана почти никой). Тези конфликти не са актуални за нас. Ние сме длъжни да защитим преди всичко нашите съотечественици и нашите светини в Сирия.
С подобен рязък, но напълно оправдан ход, Армения може да увеличи политическата си значимост и да повиши държавния си имидж в Близкия Изток.

Смятате ли гражданската война в Египет за завършена?
Ситуацията в Египет си остава много сериозна. Аз лично смятам Египет за една от ключовите страни в архитектурата на геополитическото пространство на Близкия Изток и Северна Африка. В геополитическо отношение Египет е превърнат в арена на остро съперничество между САЩ, Турция и Израел, които се стремят да усилят своето влияние.
В световните аналитични центрове и в политическите кулоари оживено се дискутира противоборството между Анкара и Вашингтон. В случая именно Египет е най-важната и най-типична арена на американо-турското противопоставяне.
Идването на ислямистите на власт в Кайро разкри пред турския елит широки възможности за развиване на тесни военни, политически и геостратегически връзки. Ислямистите на Морси в Египет и ислямистите на Ердоган в Анкара вече бяха планирали военно-политическата игра в Сирия, когато в Кайро беше извършен военният преврат.
Неслучайно, вече от един месец, в египетския парламент на дневен ред стои въпросът за признаването на Геноцида над арменците в Османската Империя. Генералитетът отклони геополитическата платформа на Турция, поддържаща ислямистите, координира дейността си със САЩ и контактува с израелското ръководство.
Едновременно с това заема практически неутрална позиция по отношение на Сирия, за разлика от ислямистите на Морси.

Има ли теоретична възможност за удовлетворяване интересите на всички противоборстващи групировки в Египет: радикални мюсюлмани, светски мюсюлмани, копти, арменци?
Такава възможност винаги има, но има само два варианта да бъде реализирана - разпадане на страната или прекратяване на функционирането на територията на страната, в качеството й на арена на голямата геополитическа игра.