Политологът и журналист от Таджикистан, Хурсанд Хуррамов, пред news.bg

Как се развиват военно-политическите и религиозно-етническите конфликти в Централна Азия?
В региона е заложена бомба със закъснител. Няма никакво подобряване на положението. Там все още управляват дълголетните диктаторски режими. Те не могат да излязат от стагнацията. Постоянно провокират конфликти. Освен това, на региона влияят събитията в Близкия Изток. Огромното мнозинство от местните хора са мюсюлмани и не са доволни от ситуцията по места.
Алтернативата виждат в Ислямска държава. Тя решава проблемите в районите с нееднородно население.
Ако трябва да направим оценка на вероятността от военно-политически и религиозно-етнически конфлики в региона, можем да слагаме оценки по руската петобална система. Градацията е тази:
5 - Таджикистан
4 - Узбекистан
3 - Киргизстан
2 - Казахстан
1 - Туркменистан
В Туркменистан вероятността е най-малка, защото икономическата ситуация е много по-добра, отколкото в другите централно-азиатски републики. Освен това, туркмените, като всички чергарски племена, не са особено привързани към исляма. На тях обаче им влияе съсредоточаването на талибаните в северо-западната част на Афганистан, на туркменската граница. Те вече преминават и на туркменска територия и започват да създават проблеми.

Как стана така, че командирът на таджикските специални части Гулмурад Халимов се оказа в лагера на Ислямска държава?
Гулмурад Халимов е изключителен професионалист. Преминал е обучение в школата на „спецназ" в Москва и в „Блекуотърс" в САЩ. Най-вероятно, по това време религиозните му чувства са били засегнати. Той беше протеже на сина на президента Рустам Емомали, който на 28 години вече е генерал-полковник.Тъй като в перспектива ще наследи баща си, вече събира около себе си близки приятели. Такъв беше, до преминаването в лагера на джихадистите и Гулмурад Халимов.

Има ли шанс за умиротворяване на ислямския свят?
Ситуацията остава взривоопасна. Нужни са рационални решения. Старите режими не могат да удържат положението. Русия трябва да активизира намесата си в Централна Азия и да престане да поддържа диктаторите. Ако това не се случи, местните народи ще й обърнат гръб така, както се случи в Украйна и на Балканите. Въпреки че украинците и южните славяни са по-близки до русите.

Какво знаете за нашия общ произход?
Български учени, начело с режисьора Александър Илиев, проведоха изследвания в моя роден край и казаха, че на този етап всички изводи са преждевременни. И все пак, смятат, че предците на днешните българи са древните българи от Памир. Те са донесли на Балканите древната арийска култура и желязото.
Тази теория конкурира с теорията за тюркския произход на българите. Смята се, че от древно-българските племена са останали калашите в Пакистан, мунджанците в Пакистан и Памир, искашинците в Памир. Общото е налице: битът, дрехите, музиката, кухнята, антропологията, телосложението, формата на лицето, цветът на кожата, формата на дланта (в този момент от разговора приятелката на Хурсанд от Западна Украйна ни изправи пред огледалото, за да ни докаже колко си приличаме, въпреки разликата от 27 години в негова полза). Тази хипотеза не е основана на 100% доказателства. Нужни са още изследвания.
Във всеки случай и друг път съм се срещал с българи и съм сигурен в едно - вие не сте тюрки!

Какво означава на вашия език думата „Мадара", както е наречено селището край нашия град Шумен, до каменният барелеф, създаден от близките потомци на древните българи през 7 век?
„Мадара" на таджикски език означава майка. Учудвам се, че вашите учени още не са го разбрали.