Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред news.bg

Господин Каракачанов, как оценявате безпрецедентното решение на ГЕРБ и ДПС Народното събрание да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите?
На 20 октомври управляващите грубо потъпкаха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври - три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Така законодателният орган на България стана закононарушител. Ето защо Конституционният съд и президентът трябва да се намесят, за да се предотврати легализирането на закононарушението.

Смятате ли да сезирате Конституционния съд?
Категорично, отложеното решение е нарушение на законовия срок, който е за произнасяне, а не за промяна на закона. ВМРО ще даде днешното решение на Народното събрание за разглеждане от Конституционния съд.

Какво е мнението ви за дебата в парламента?
Два часа в парламента се говориха откровени лъжи. Един от аргументите за отлагане на днешното гласуване е, че в закона нямало параграф, който да задължи ГРАО да извърши проверката на събраните подписи. Как се проверяват тогава подписите на всички партии и кандидати на изборите? Това е нарушение на Конституцията, а когато хора с власт нарушават Конституцията, те са престъпници. Но те не бива да забравят, че когато се гавриш с 330 000 граждани, между които и твоите деца, думата боклуци е най - подходяща. Както и, че гневът народен помита всичко пред себе си!

А как ще коментирате поведението на народните представители на "Атака" в пленарна зала?
Волен Сидеров и другите членове на неговата парламентарна група напуснаха пленарната зала, защото тяхното предложение за провеждане на референдум с въпрос "Съгласни ли сте Турция да се присъедини като държава членка към Европейския съюз?" беше отхвърлено. Но за депутатите от "Атака" това беше само един удобен повод да устроят поредния си цирк.

Сините заеха позиция, че дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да се проведе и трябва да започне още сега. Това продължение на започналото ви сътрудничество по места ли е?
Може и така да се разглежда. Парламентарната група на Синята коалиция подкрепи искането за провеждането на референдум за членството на Турция в Европейския съюз, но той да се проведе едва, след като Европейската комисия призове страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция. И все пак ние от ВМРО не можем да не оценим положително тази позиция на СДС и ДСБ.

Какви начини ще използвате за да накарате депутатите да разгледат по същество искането ви за референдум?
Ние няма да забравим и ще се върнем при следващото гласуване. ВМРО ще продължи инициативата си и с други законови начини - самият Закон за референдумите позволява провеждането на нова подписка. Ако има следваща подписка, ще направим опит в нея да се включат над 500 000 граждани, което ще направи референдума задължителен, без да има нужда да се разглежда от Народното събрание.

Вярвате ли, че решението за провеждане на референдум все пак ще бъде гласувано от 41-ото Народно събрание?
Това решение трябва да се вземе от Народното събрание, а не на някой стадион или тенис корт. Абсурдно е тъкмо Народното събрание да нарушава закон. Народните представители се опитват да отложат решението, докато променят закона за всенародните допитвания. Три месеца ние не почивахме и хората не си измисляха повод да отложат своя подпис. Но тези хора нямат дупе, защото се държат като задници.

Как се отнасяте към намерението Народното събрание да промени формулировката на въпроса на референдума?
Въпросът за референдума е формулиран по следния начин: „Против ли сте членството на Турция в ЕС?". Това е най-добрата формулировка и смисълът, заложен във въпроса, не трябва да се променя. Ние държим на този въпрос. Парламентът сега има два варианта - да одобри провеждането на референдум или да го отхвърли. Ако го одобри, в срок от два-три месеца президентът е длъжен да насрочи дата за провеждане на допитването. В него българският народ ще се произнесе дали одобрява членството на Турция в ЕС или не, а българското правителство трябва да се съобразява с това решение.

Споменахте президента. Много е интересно неговото мълчание по дискусията, която върви за референдума...
Изглежда президентът Георги Първанов взема отношение по някой въпрос само тогава, когато има някакъв личен мотив. За пръв път в България 330 000 български граждани са се подписали и искат референдум по действащ закон, а държавният глава мълчи. Това не е нормално! Явно той също подкрепя членството на Турция и тъй като не може да се изкаже негативно - поел е ангажименти някъде - мълчи. Но това за него е характерно - когато не му отърва, той не говори.

И все пак това мълчание на Георги Първанов не изглежда ли странно на фона на позицията на неговия политически съперник - Бойко Борисов, който подкрепя членството на Турция в ЕС?
Не съм много сигурен, че Георги Първанов и Бойко Борисов са политически съперници. Не знам дали това не е поредният пиар и на двамата.