През 14-ти век по време на епидемията на Черната смърт (чума, б.р.) загиват милиони. По телата на заразените се появявали тъмни мехури, от които се процеждала гной и кръв. По-късно получавали треска и започвали да повръщат кръв. Венецианските власти поставяли под карантина от 40 дни всички кораби, за да бъдат проверени за инфекции. Въпреки това инфекцията се разпространява и взима милиони жертви.

Днес се случва нещо подобно и с епидемията Ебола. Много страни взеха решение да проверяват пътниците пристигащи от местата, засегнати от вируса. Но дали тези усилия ще се окажат ефективни?

До сега повече от 4000 души са починали от Ебола, почти всички от тях в Западна Африка. Но заплахата за страните извън региона стана реална, когато либерийският гражданин Томас Дънкан бе диагностициран с болестта в САЩ. Той най-вероятно се е заразил, докато е помагал на заразена жена в Либерия.

Дънкан почина в Далас на 8 октомври, на същия ден американското правителство обяви, че на пет големи летища пътници от страните, най-силно засегнати от вируса Ебола - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, ще бъдат разпитвани за здравословното им състояние, пътувания и контакти с болни и ще бъде мерена температурата им.

Карантина е опция за тези, които се подозира, че са болни. Един ден по-късно Великобритания обяви, че ще се извършва скрининг на пътници от тези страни на летищата Хийтроу и Гетуик и на два железопътни терминали. Африканските и азиатските страни проверяват пътниците на летищата в продължение на месеци, като някои използват инфрачервени камери за откриване на треска.

Някои правителства взеха мерки, които преди това са били използвани при борба с разпространението на птичи грип и тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Но Дейвид Хейман, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, твърди, че тези проверки не могат да спират разпространението на тези заболявания и е малко вероятно да се спре разпространението и на Ебола.

Помислете, Томас Дънкан не е имал треска, когато е напуснал Либерия, нито когато е кацнал в Америка. Той получава симптоми една седмица по-късно.

Американски служители признават, че новите процедури за проверка не могат да дадат индикация за вируса. Инкубационният период може да продължи до 21 дни за някои - преди да се покажат признаци на Ебола. Пътниците, които желаят да избегнат карантината, особено в африканските „Ебола отделения" или да получат лечение на Запад, също могат да лъжат.

Дънкан не е казал на либерийските служители, че е бил в контакт с болните. По време на епидемията на ТОРС, някои пътници са взимали лекарства за сваляне на температура. Други не могат да знаят, че са заразени и инфрачервените скенери не винаги са надеждни.

Очаквам още случаи през следващите няколко месеца", предупреди Сали Дейвис, главен медицински директор на Великобритания, след като бяха обявени новите мерки.
Скринингът може да успокои хората засега. Не трябва да подценяваме и усилията за диагностиката и лечението на Дънкан в Тексас, където един здравен работник също е показал положителен резултат за болестта и факта, че развитите страни са добре оборудвани, за да се справят с Ебола.

Взетите мерки са добре обмислени и не са икономически болезнени, както би била една пълна забрана за пътуване или неудобството, което биха причинили масови проверки.

Но най-добрият начин да се спре Ебола от разпространение е здравните експерти да се справят с огнището на заболяването в Западна Африка. Това ще бъде едно напълно различно предизвикателство. Когато става въпрос за спиране на Ебола, личният интерес на богатия свят се изравнява с нуждите на развиващия се.

Страните, които са в състояние да помогнат обаче, все още действат бавно.