Изминалите събота и неделя вещаят появата на известна интрига в кампанията за избор на кмет на София.

Ако се съди по предварителните изявления на независимия кандидат за кмет - Теодор Дечев, направени пред радио К2 (в събота) и пред „Дарик радио" и пред Re:TV (в неделя), той смята да поиска от компетентните институции отлагане на изборите с един месец.

Дечев е човек, който знае кога и как да се впуска в конфронтации, които са на ръба на скандала. В случая, той започна атаката на връх 47-мия си рожден ден по изненадващ, но доста добре мотивиран начин.

Според Теодор Дечев, обявената епидемична обстановка, поради развихрянето на свинския грип, компрометира финалната част на предизборната кампания.

Той не твърди, че епидемичната обстановка е обявена заради изборите в София, но доста убедително посочва изгодата от нея за двамата казионни кандидати - Фандъкова и Кадиев, самообявили се за фаворити в частичните избори.

Обявената епидемия поставя цял куп неизяснени въпроси пред кандидатите за кмет, които водят предизборна кампания, за разлика от г-жа Фандъкова.

Достатъчно е да се погледне бъркотията около предизборните събрания - те ужким не са забранени, но не са и препоръчителни. Ако някой кандидат свика предизборно събрание в затворено помещение, той може спокойно да бъде обвинен, че подлага на риск здравето на хората.

Да не говорим, че в подобна обстановка и най-запалените по политиката ще си помислят, преди да влязат в някой читалищен салон за поредното предизборно събрание.

Теодор Дечев посочва и поредица от примери за натиск върху медии, които са били „отказани" да поместят материали за неговата кампания, дори и срещу заплащане.
Тук бих признал, че щабът на г-жа Фандъкова има мотиви да погажда мръсни номера на независимия кандидат Теодор Дечев.

Издигането на кандидатурата му е безпрецедентно за българския политически живот. То е атестат за това, че в страната ни все повече се засилва ролята на информационното общество, а защо не и за формирането на истинско гражданско такова.

На фона на вялите и кухи кампании за частичните местни избори в град София, деликатно обслужвани във водещите медии, гражданската инициатива на група блогъри и интернет форумисти изпъква много силно.

Докато стандартните средства за масово осведомяване лентяйски потриват ръце в предизборно очакване на ободряващи дози партийни пари, то Интернет пространството ври и кипи.
Така „неволно" спестената от медиите информация все пак намира канали, по които да достигне до гражданите или поне до тези, които разполагат с компютри. Слава Богу, последното важи за голяма част от столичните домакинства.

Като кандидат, роден от възхода на информационното общество, Теодор Дечев е трудно предвидим. На всичкото отгоре, той е може би единственият кандидат, който може да увеличава подкрепата си до последния момент, за сметка на недоволните „сини" избиратели, много от които разпознават в него съвсем свой човек.
Остава въпросът дали недоволствуващите сини ще идат за гъби на 15 ноември 2009 г. или ще поднесат горчив хап на казионните кандидати, гласувайки за Дечев.

Абстрахирайки се от каскадата прогнози на мастити социолози, разбираме, че изборите може съвсем да не са предизвестени, поне що се отнася до резултата на Дечев.

Съзнанието за това несъмнено дразни членовете на щаба на г-жа Фандъкова. Безпокойството им се поражда от резултати, идващи от популярни сайтове за допитване до общественото мнение като BuzzDash.

В една от наскоро приключилите анкети на упоменатия сайт, озаглавена „За коя от кандидатурите за кмет на София бихте гласували?", откриваме интересни резултати: Георги Кадиев - БСП 20%; Иван Антикаджиев - ССД 2%; Павел Павлов - РЗС 2%; Йорданка Фандъкова - ГЕРБ 35%; Теодор Дечев-инициативен комитет - блогъри 41%.

Тези данни, разбира се са представителни само за общността на почитателите на анкетьорския сайт, но са показателни и за по-широка част от избирателния корпус.

На първо място, резултатът от вече затворената анкета се потвърждава от продължаващата в момента подобна анкета в същия сайт.
Тя е озаглавена „За кого ще гласувате на изборите за кмет на София?".
Резултатите й към 7 ноември 2009 г. са: Теодор Дечев - 32%; Георги Кадиев - 18%; Йорданка Фандъкова - 25%; Не съм решил/а - 15%; Няма да гласувам - 11%. Анкетата тече още от 01 октомври 2009 г.

Прави впечатление, че предизборните щабове на кандидатите по-скоро не са се захванали да мобилизират „гласувачи" с цел манипулиране на резултата. Най-малкото, което веднага се набива на очи е, че само в едната група за подкрепа на Теодор Дечев в Интернет има повече членове, отколкото са гласувалите в buzzdash.

Симпатизантите на ГЕРБ също не са били подкарани под строй да гласуват в анкетата. Повтарящите се резултати в двете различни анкети, показват, че Дечев наистина се радва на подкрепа сред интернет потребителите, колкото и това да не се харесва на предизборния щаб на обявената за фаворит кандидатка.

За това, че влиянието на Дечев он-лайн е факт, свидетелства и трета анкета н същия сайт (стартирала още на 19 септември 2009 г.), според която 57 % от посетителите на сайта познават дейността на Дечев, а 41 % одобряват и подкрепят кандидатурата му.

От изявленията на Теодор Дечев стана ясно, че върху определени телевизии и вестници е оказан натиск да не отразяват кампанията му и да не му партнират, дори и срещу заплащане.
Подобни действия не бива да ни учудват, ако ги поставим в контекста на резултатите на трите анкети.

Ако приемем, че за ГЕРБ, дори и провеждането на втори тур на изборите ще се третира като провал, идентифицирането на Дечев като потенциална заплаха е напълно логично.

Дечев присъства забележимо в Интернет - сфера, където казионните политици винаги са се чувствували неуютно. С напредването на кампанията, той бива разпознат от все повече традиционни демократи и млади хора.

Пак ще подчертая, че той е единственият кандидат с потенциал да привлече гласоподаватели на СДС и на ДСБ, въпреки решението на партийните им ръководства. Това определено безпокои обкръжението на г-жа Фандъкова.

За щастие има софиянци, на които им пука за града... Ето защо, много столичани са готови да подкрепят не какъв да е кандидат, ами такъв, който е издигнат измежду самите тях.
Още повече щом има възможност бъдещият им градоначалник да бъде едновременно с инженерно образование и да носи докторска титла по социология. Сред всички кандидат-кметове подобни качества се притежават единствено от Теодор Дечев.

Достойнствата на тази кандидатура като дразнител за застъпниците на казионните кандидати се потвърждават и от засвидетелстваната подкрепа към него от страна на еколозите от ПП „Зелените".

Последните трябва ясно да бъдат разграничени от Политически клуб „Екогласност" и партията на Валентин Симов (преди на Христо Порточанов) „Партия на зелените", които се явяват дружно на изборите под името Коалиция „Зелените".
Това плъзгащо се по ръба на закона дублиране на имената би трябвало да бъде санкционирано от ЦИКМИ, но уви - не би.

За разлика от баснословната зарзаватчийска коалиция и нейните неясни послания, обединените блогъри, форумисти и еколози имат обща цели и платформа за развитието на собствения си град.
Нейното наименование е „Гражданско действие за зелена София" и тя вече беше широко огласена.

Не е тайна, че съм пристрастен в някаква степен към кандидатурата на Дечев, но всеки трезвомислещ партиец би трябвало да се притесни от вложения ентусиазъм при създаването на платформата за гражданско действие, от положената доброволческа работа по провеждането на кампанията и от нарастващия брой недоволни от условията в града им столичани.

От тук, до идеята за поредица от мръсни номера срещу независимия кандидат е само една крачка. Така или иначе, през новата седмица ще бъде много по-интересно.