За трети път за по-малко от шест години, терористичните актове, насочени срещу израелски граждани от палестински въоръжени групировки в Газа, принудиха израелската армия да проведе широкомащабна и координирана операция в крайбрежния анклав.

Последната операция на израелската армия, която започна в ранните сутрешни часове на 8-ми юли с кодово име "Защитно острие" е почти идентична с операцията „Отбранителен стълб", която се проведе през ноември 2012 година. Въпреки това, интензитетът на сегашната кампания на Израел и контраотговорите на ХАМАС са много по-устойчиви, в сравнение с 8-дневната кампания 20 месеца по-рано.

През първите 72 часа на операция „Защитно острие", израелските военновъздушни сили атакуваха около 1752 цели, определени от израелската армия като "терористични". Само на 10-и юли, израелската армия успешно успя да удари 210 цели, свързани с ХАМАС или свързани малки палестински фракции, като групата „Ислямски джихад".

Целевият списък на Израел, който включва командно-контролни възли, подземни тунели, ракетни площадки, военнокомандващи, както и домовете на високопоставени членове на ХАМАС и „Ислямски джихад", илюстрира колко е голяма предприетата офанзива.

Въпреки явната неприязън между Израел и ХАМАС, една по-нататъшна ескалация на ситуацията по границата между Израел и Газа може да доведе до много по-непредсказуема и неконтролируема ситуация. След като бе многократно осъдена от страна на международната общност по време на сухопътна офанзива в Газа през януари 2009-а, израелската армия не желае да пресъздава минали  военни действия, нито пък иска да изпраща бойните си части в гъсто населени и враждебни райони.

От друга страна, независимо от публичните си изявления и пропаганда, ХАМАС са зле подготвени, за да защитят своята крепост от масивна израелска сухопътна операция. Техните контрабандни тунели бяха отцепени от новото египетско правителство на президента Абдел Фатах ел-Сиси, което също отслаби техните възможности. Поради значителното превъзходство на военния капацитет на Израел, ХАМАС ще загуби значителна част от военната си мощ и капацитет в случай на сухопътна операция.

Всяка една от страните най-вероятно търси начин за излизане от настоящия конфликт, възстановяването на примирието, прекратяването на ракетния обстрел и въздушните удари.

При липса на събитие, което да промени правилата на играта, като например ракета или въздушен удар, който да отнеме живота на десетки хора едновременно, военните действия между Израел и ХАМАС все още са най-правдоподобният вариант в този момент. Въпреки че ХАМАС твърдо отхвърли предложението на Египет за прекратяване на огъня, наричайки го "шега", която не си струва хартията, на която е написана, на нея ще й бъде невероятно трудно да издържи широка израелската военна кампания в продължение на седмици.

Прекратяване на враждебните действия, в зависимост от условията, които се предлагат, все още са в интерес и на Израел, и на Хамас. И двете страни в конфликта нямат интерес от война, която да продължи в продължение на седмици или месеци наред. Това е модел, който наблюдаваме в израелско-палестинския конфликт от 2009 г. насам. Периоди на интензивен ракетен обстрел и въздушни удари в крайна сметка завършват със споразумение, което има в относителна степен възпиращ ефект и за двете страни.

За съжаление, също така има вероятност, че спокойствието, което е постигнато чрез прекратяване на военните действия, ще бъде използвано от палестинските въоръжени групировки в Газа, които ще се опитат да възстановят загубите си и да се подготвят за следващи бойни действия.

Без дългосрочна сухопътна офанзива и повторна окупация на Газа, които израелската армия не желае да започне, сблъсъците между Израел и ХАМАС ще продължат да се появяват по същия начин, както и до сега - циклично, до следващия момент, в който спокойствието по протежение на границата бъде нарушено от акт на непредвидимо и смъртоносно насилие.