За Финландия и Швеция винаги е било много важно да запазят своя военен неутралитет. В контекста на конфликта с Русия обаче Хелзинки и Стокхолм предпазливо търсят по-тясно сътрудничество с НАТО, констатира Дойче веле.

По данни на финландското министерство на отбраната руски военни самолети са нарушили за трети път в рамките на една седмици въздушното пространство на страната. Подобни инциденти се случват често по дългата 1 300 километра граница с Русия. Обикновено финландските власти не им обръщат особено внимание и ги отдават на невнимание. Но в контекста на ескалиращата украинска криза честотата на тези инциденти буди основателна загриженост. Главнокомандващият финландските въоръжени сили генерал Ярмо Линдберг наскоро заяви, че Европа трябва да се настрои за внезапно влошаване на положението със сигурността по източната си граница. Либералният финладски евродепутат и автор на книги за Русия и бившия Съветски съюз Нилс Торвалдс казва, че " в момента не съществува заплаха за Финландия". Според него, Русия грубо е нарушила международното право и е доказала, че е готова да употреби насилие срещу една съседна дъжава и да я окупира. "Ето защо Финландия трябва да напасне политиката си за сигурност към новите реалности", казва той.


Закрилата важи само за членове на НАТО

Швеция също се приспособява към новите реалности. Финландия и Швеция възнамеряват на предстоящата в началото на септември среща на върха в Уелс да подпишат споразумение с НАТО за военна помощ в кризисни ситуации (Host-Nation-Support). Споразумението ще разреши на сили за бързо реагиране на НАТО да провеждат учения на територията двете страни и да оказват военна и цивилна помощ на съюзнически и приятелски държави. Военната закрила в случай на нападение важи обаче само за страните-членки на Алианса.

Нилс Торвалдс казва, че намеренията на финландското правителство "не са следствие от сегашната криза в Украйна". Финландия преговаря за ново споразумение с НАТО от десетилетие насам. Шведското правителство все още не стигнало толкова далеч. Очаква се обаче да получи мнозинство в парламента още преди срещата на върха на НАТО в Уелс. Шведското министерство на отбраната съобщава на сайта си, че " споразумението се базира на доброволен принцип и важи само в случай на официална покана от шведска страна за провеждане на натовски учения на територията на страната". Споразумението ще влезе в сила през 2016 година.


Старо сътрудничество

Швеция и Финландия отдавна сътрудничат с НАТО. Двете страни са сред съоснователите на програмата "Партньорство за мир" от 1994 година, в която участват 22 страни от Европа и Азия, в това число и Русия. Швеция и Финладия взеха участие и в ръководената от НАТО мисия в Афганистан. Дълго време обаче пълноправното членство в Алианса не бе подлагано на дискусия. Сега нещата се променят, поне във Финландия. Президентът на страната Саули Нийнистьо заяви, че присъединяването на Финладия към Алианса остава възможност за страната.

Премиерът Александър Стуб дори официално се изказа за пълноправно членство в НАТО. Резултатите от актуална анкета показват, че две трети от офицерите във Финландия са за пълноправно члество на страната в НАТО. От години насам по-голямата част от населението на двете северни страни обаче е против. Въпросът е дали общественото мнение се е променило в контекста на украинския конфликт? Последните проучвания във Финландия сочат, че в хода на кризата в Украйна процентът финландци, които подкрепят присъединяване към НАТО, се е увеличил от 22 на 26 процента. Финландският евродепутат Нилс Торвалдс смята, че ако Русия продължава агресивната си политика, след четири до пет години Финландия ще се присъедини към НАТО.


Русия губи и последните добронамерени страни

През юни един от съветниците на президента Путин обвини двете северни страни в "русофобия" и ги предупреди за последиците от евентуално членство в НАТО. Швеция и Финландия спазват военен неутралитет, но като членки на ЕС участват в санкциите срещу Русия и категорично спадат към западния лагер. Финландия, която поддържа тесни търговски отношения с Русия, вече страда от бремето на руските контрамерки.

Според Нилс Торвалдс, Финландия няма да се остави да бъде сплашена. "Русия се заблуждава, ако вярва, че Финландия ще се дистанцира от европейските решения, за да запази особените си отношения с Русия. От друга страна, европейското членство не изключва добре функциониращите отношения", казва той. Русия също печели от добрите си отношения с членката на ЕС - Финландия. "И Финландия може да играе конструктивна роля при определянето на европейската политика спрямо Русия", казва Нилс Торвалдс. По всичко изглежда обаче, че Русия е на път да загуби и последните си добронамерени западни партньори в лицето на Швеция и Финландия.