Ден след като iPad беше официално представен, блогърите по света и у нас не закъсняха със своите коментари.

Всички те обаче се обединиха в една обща кауза, а именно защо таблетът струва толкова пари, след като се оказа, че не може да прави особено много неща.

Ще се опитаме да ви представим какво НЕ може iPad в няколко аспекта.

Размерът на таблета, колкото и да са се постарали от Apple, си е доста големичък, а освен това погрешният допир с тъч дисплея може да ви коства куп нежелани настройки.
Но хайде, той се заключва по един или друг начин, така че ще го оставим без особен коментар.

За виртуалната клавиатура изобщо не виждам смисъл да коментираме. Всеки ползвал таблет с такава клавиатура, знае колко изнервящо е, ама и Apple не са се постарали в тази насока.

Как е възможно обаче иновативна джаджа като тази да не е многофункционална? Та нали се предполагаше, че именно iPad ще замести нетбука?
Явно докато слушаме музика просто няма да можем  да си чатим, или пък пък докато си цъкаме из Twitter  просто няма да браузваме в интернет. . Що за подигравка е това?

Да споменем, че на фона на това, въпросния таблет няма дори мизерна VGA камера, да не говорим за по-добра. Това означава, че видео iChat-а ще го гледаме през крив макарон.

Искате да гледате тези HD видео клипчета, които сте свалили от youtube на вашия телевизор? Да ама не! Първо защото няма HDMI изход  и второ, ако чак толкова го искате,  ще трябва да си купите Apple TV.

И така, ако сте склонни да преглътнете всичко казано дотук, може би и липсата на flash няма да ви трогне.  Въпреки, че е учудващо футуристичната джаджа, която уж щеше да замести нетбука и лаптопите, да няма flash.

Какво означава това ли, ами означава че докато цъкате из нашия сайт (примерно), всички анимирани картинки, банерчета и тем подобни просто няма да ги виждате.
Но нищо не може да се сравни с факта, че стрийминг видеотата просто ще се наложи да си ги избиете от главите - от Apple не дават. Недай Боже, пък да искате друг баузър - абсурд!

Това че таблетът не е широкоекранен, че за да закачите камера ви трябва USB адаптер (безумие!)  или пък ако евентуално ви се прииска да си сложите някаква допълнителна програмка, за която естествено ще трябва да си платите, са част т.нар. "екосистема" на Apple.

За въпросните 3G мини карти изобщо няма да отваряме дума. То бива иновация ама такива карти никои не ползва. Нали уж не трябваше да се настройваме според  iPad-а, а той щял да се настройва според нас. Да, да!

Е, ние лично не виждаме на фона на горе-упоменатите факти как таблетът ще замени лаптопите и нетбуците.

Най-малкото, на лаптопа можете да си качите каквото ви душа иска като софтуер, и да правите толкова неща едновременно, колкото процесорът и паметта ви позволяват.