Може ли "Ислямска държава" да бъде съкрушена само с въздушни удари? Американският президент трябва да преосмисли изцяло досегашната си стратегия, твърди Ролф Бюлман в коментар за Дойче веле

Антитерористичната коалиция демонстрира сила. Над 20 нации изпратиха високопоставени военни в САЩ за разработването на обща стретегия в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД). Дори и президентът Барак Обама присъства на срещата и участва в дискусията. Същевременно антитерористичната коалиция извърши над 20 въздушни нападения срещу позиции на ислямистите в град Кобане на сирийско-турската граница. Същевременно срещата е и признак на слабост. Месеци след като световната общественост узна за напредъка на ИД и нечуваните жестокости на ислямистите, антитерористичната коалиция все още няма конкретен план за действие. През това време екстремистите продължават настъплението си, въпреки въздушните удари. И то не само в сирийско-турската гранична област, но и в Ирак около летището на Багдад.


Стратегията на Обама не функционира

Още веднъж се вижда, че политическият стил на президента Обама изчерпва лимита си, когато ситуацията се изостря и изисква решителни действия. Барак Обама многократно повтаря, че борбата срещу "Ислямска държава" ще продължи години. Тази борба обаче изисквала търпелив подход и международна съгласуваност, а не прибързани действия и нова война. Без преобладаваща солова акция на САЩ и преди всичко без сухопътна офанзива. Тази стратегия не може да функционира, твърдят критиците. Все по-силни стават гласовете в полза на сухопътни войски. Прибързаният категоричен отказ на Обама да изпрати сухопътни войски в борбата срещу ИД може да се окаже фатална грешка. Този, който започва такава битка, трябва да бъде готов да я води в краен случай с всички възможни средства. Само така може да демонстрира сила. Или трябва още от самото начало да каже: "Това не е моята битка. Ние ще се държим настрана. Оправяйте се сами, както можете!" Това също е позиция на силния. Но залагането на нещо средно, тоест на ограничени въздушни удари срещу високо ефективните сухопътни сили е признак на нерешителност и на слабост.


Кой друг, ако не Америка?

В борбата срещу "Ислямска държава" засега няма сухопътни войски, способни да внесат нужния обрат. Нито добре въоръжени, нито добре обучени. Но борбата срещу ИД трябва да се води сега, а не след седмици, или месеци. И американското правителство ще трябва да преосмисли позицията си вероятно много по-скоро, отколкото му се иска. Ако нарастне заплахата за летището на Багдад, Вашингтон ще трябва да действа. Защото в такъв случай снабдяването и сигурността на хиляди американци в огромния комплекс на посолството ще бъдат застрашени. Вашингтон не би могъл да се примири с такава ситуация.

Всички експерти са убедени, че Обама ще изпрати сухопътни войски и то на предния фронт, ако ислямистите напреднат към летището в Багдад. Просто няма друг начин. Визирайки собствената армия, Барак Обама заяви пред кадетите от военната академия „Уест пойнт", че САЩ разполагат с най-мощния "чук". Това обаче не бивало да превръща всеки проблем в "пирон". Вероятно сега съветниците на Обама трябва да му кажат, че е време да извади "чука" от чантата с интрументи и да го държи готов за удар. Президентът може би ще има нужда от него по-скоро, отколкото е по волята му.