САЩ не са най-обичащата футбола нация в света. Въпреки това, американските правоохранителните органи неочаквано се оказаха начело на атаката срещу управителния орган на световния футбол.

Днес те са обвиняват девет настоящи и бивши служители на ФИФА (по непотвърдени до момента данни) за участие в корупционна схема, която е работила в продължение на 24 години.

Защо? Може би американците са си отворили очите за този проблем след опита с ФИФА преди четири години и половина. През декември 2010 г изпълнителната комисия на ФИФА гласува за провеждане Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. и в Катар през 2022. Силни противници на тези страни бяха съответно, Великобритания и Съединените щати.

Британският премиер Дейвид Камерън реагира емоционално на шокиращото поражение на страната му. Той каза, че е "горчиво разочарован" и посочи, че Англия има най-добрата техническа оценка от ФИФА. "Оказва се, че това не е достатъчно" - заяви гневно той.

Президентът на САЩ Барак Обама беше удовлетворен от своето заявление, че решението на ФИФА е "неправилно". (Бившият президент Бил Клинтън, който представляваше САЩ в Цюрих, както бе съобщено е хвърли декоративна украса от масата в огледало на стената и го е счупил).

Емоциите на Камерън и сдържаността на Обама лесно могат да се обяснят, като се сравни популярността на футбола в тези две страни. Общо 27 милиона души в САЩ са гледали финалния мач на Световното първенство по футбол през 2014 г.,а в Обединеното кралство, с население от една пета от населението на САЩ, мачът се е гледал от 20 милиона. Затова е ясно защо британските медии след гласуването в Цюрих са продължили да оказват натиск върху ФИФА. Вестник The Sunday Times е получил важни документи, свързани с мащабен подкуп в управителното тяло на футбола.

Нищо от това обаче не причини някакваа вреда на Сеп Блатер, който завършва своя четвърти пореден четиригодишен мандат като президент на ФИФА.

През 2012 г. ФИФА е наела бившия прокурор на САЩ Майкъл Гарсия (Michael Garcia), за да провери твърденията за корупция, а две години по-късно Гарсия представи доклад от 350-страници. Но ФИФА не го публикува целия, като посочва, че той не съдържа нещо, заради да е необходимо повторно гласуване нта домакинството на Русия или Катар. Блатер пък обяви решението си да се кандидатира за пети мандат.

А сега подготвената от САЩ бомба избухна: швейцарската полиция арестува шестима функционери на ФИФА в луксозният хотел в Цюрих Baur AU Lac, в който са били отседнали в навечерието на предстоящите избори за президент на ФИФА, по-късно арестува още един. И седмината ги очаква екстрадиция в САЩ.

Както стана известно, докато британските футболни фенове, политици и журналисти са проклинали ФИФА, а пътническият самолет е беше свален от проруски бунтовници над източната част на Украйна, във връзка с което тогавашният вицепремиер Ник Клег призова да се лиши Русия от правото да бъде домакин на Световното първенство през 2018, ФБР тихо и без излишен шум е разкрило мрежа от корупция на ФИФА.

Разследването според швейцарското федерално министерството на правосъдието е започнало през 2011 г. - малко след неуспешната кандидатура на САЩ. Изглежда, че този провал е насочил вниманието на американските служители към подозрителното поведение на ФИФА.

Кандидатурата на САЩ има очевидни предимства пред Катар. Малката държава в Персийският залив не разполага с футболна инфраструктура -  необходимо е да се изградят девет стадиона от изисквани дванадесет.

САЩ предлагат 18 напълно функциониращи стадиони.Разполагат с два пъти повече хотелски стаи в сравнение с Катар. Плюс климатичните условия, които няма да възпрепятстват провеждането на  турнира през лятото, както обичайно, а не през ноември, както изискват метеорологичните условия в Катар.

За разлика от европейските страни, САЩ никога не са призовавали официално за повторно гласуване. Те обаче предявиха обвинени срещу служители на ФИФА от Западното полукълбо, за които се предполага, че са сключвали сделки в Съединените щати и се използвали американски банки. Вместо да се оплакват и обвиняват, те се намесиха точно преди конгреса на ФИФА, когато Блатер е на път да спечели петия си мандат като президент.

Представителят на ФИФА Валтер де Грегорио (Walter De Gregorio) каза, че Блатер сега се е "успокоил", защото самата ФИФА е инициирала швейцарско разследване по нейния случай, което се провеждало паралелно с разследването в Съединените щати.

Все пак, това не е най-големият проблем на Блатер. Когато главният прокурор на САЩ Лорета Линч (Loretta Lynch) говори за "ширещата, системна и дълбоко вкоренена" корупцията във ФИФА и Министерството на правосъдието предупреждава, че предявените обвинения "не са последната глава", това означава, че американските правоприлагащи органи се стремят да разрушат комфортната йерархична структура, където старият Блатер се е научил да играе, от момента, когато се присъединява към ФИФА през 1975г.

Предстоят още повече скандали и арести, които Блатер няма да бъде в състояние да потули.

"Играта е заложена в нас" - каза Обама във видео обръщение към изпълнителния комитет на ФИФА през декември 2010 г. САЩ може да не са готови да играят на световното първенство, но ако загубят, те искат да играят честно.

Сега Блатер трябва да признае, че построената от него система се е провалила. Той все още може да получи подкрепата на мнозинството от 209 членове на ФИФА и ако гласуването се проведе в петък (днес, б.р.), както ФИФА заяви, той все още може да спечели. Въпреки това, дните му начело на ФИФА са преброени.