Какво е общото между Ангела Меркел, Принц Андрю, Фарел Уилямс и Ал Гор? Отговорът е, че всички те ще се срещнат в  Давос, Швейцария тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум.

Докато германският канцлер без съмнение ще изложи своите виждания за дефлацията и задаващата се кризата в еврозоната, синът на кралицата ще бъде там, за да се насърчи търговията в реч, която също може да засегнат и неговите трудности в последно време.

Междувременно неуспелият кандидат-президент на САЩ Ал Гор и Фарел Уилямс ще обсъдят промените в климата. Г-н Уилямс е американски автор и продуцент, известен с доста спорния хит - Blurred lines (Замъглени линии). В Давос, всякакви линии са замъглени, имайки предвид микса от бизнес шефове, банкери, висши политици, държавни глави, технологични милиардери, Поп звезди, Нобелов лауреат за икономисти, медийни магнати и журналисти, които се събират четири дни в алпийския курорт.

Каква всъщност е целта на Давос? Има ли нещо конкретно постигнато на фона на лъскавите участници и потупванията по рамото?

Ако потайната и много по-малка Билдерберг група е един съперник и еквивалент на затворена среща на борда на световния елит, то Давос е по-шумна афера, достъпна за медиите. На това годишното общо събрание акционери отговарят на техните колеги инвеститори какви са резултатите от инвестициите им.

През 1971 г. Световният икономически форум (WEF) в Женева е организиран от Клаус Шваб с цел немските академични среди да насърчават международното сътрудничество и да изложат на европейските предприятия най-новите техники за управление, като годишното събиране е центърът на дейността на форума.

В началото участваха 444 делегати, днес Давос привлича много повече световни лидери и силни бизнес брокери. Тази седмица от 2500 поканени гости една четвърт ще са американци, а 10 на сто от Великобритания. Те ще се срещнат, за да чуят анализите на членове на комисиите по важните проблеми на деня.

Темата тази година е "новият световен контекст". Но какво означава това може само да гадаем.·Истинските неща в Давос обаче се случват далеч от събитията, по време на други срещи.

Някои предпочитат да се провеждат срещи в техните вили или хотелски апартаменти, където финансовите министри, банкери и висши журналисти идват да отдадат почит. За корпоративните титани с натоварени програми Давос предоставя възможност да разговарят с всички влиятелните фигури, с които са искали да се срещнат през цялата година.

Вечерите, организирани от най-големите банки и спонсорите са време за купон. През 2013 г., основателят на Напстер (Napster) и акционер във Фейсбук (Facebook), Шон Паркър, организира огромно парти, с участието на известни DJ, нон-стоп коктейли, и препарирани животни с очи лазери. Тази лудория предизвика определено недоволство от страна на СИФ, тъй като е в противоречие с визията на Клаус Шваб за организирането на форума.

Но дори и неодобренията не спират купоните.  Тази трескава дейност, съчетана с планински въздух, е с тенденция по скоро да превъзбуди присъстващите.

Тази седмица социалната мрежа Туитър (Twitter) ще бъде затрупана с туитове от Давос. Много от делегатите ще публикуват снимки и наблюдения, вариращи от обувките за сняг на Изпълнителния директор до баналните изявления, направени от членовете на комисията. Почти нищо от нея представлява интерес за никого извън Давос.

Скептиците са несправедливи, казват тези, които управляват Световния икономически форум. Тяхното събитие е важно: как иначе се вземат поуките от неуспехите, ако министър-председателите, банкерите и бизнесмените не се срещнат, за да ги обсъдят?

В крайна сметка те казват, че целта на тяхната нестопанска организация е да се "подобри състоянието на света".·Подобряването на света е прекрасна идея, но не всички са съгласни, че Давос е сила на доброто.

Американският консервативен политолог Самюел Хънтингтън, описан през 2004 г. като "Човекът на Давос", който в ерата на глобализацията имаше малко нужда от национална лоялност казва: „Те виждат националните граници като пречки, които за щастие изчезват и националните правителства като остатъци от миналото, чиято единствена полезна функция е да улесни глобалните операции на елита."

Годината след финансовата криза от 2008 г., много от политиците и банкерите, които са играли роли в тази криза се върнаха в Давос за нови заключения. Когато се стигне до тях и до яростта на избирателите, бъркотията в крайна сметка се налага да бъде поправена от данъкоплатците и индивидуалните старомодните национални държави.

За да бъдем честни, през януари 2007 г., преди началото на финансовата криза, няколко икономисти, сред които Нуриел Рубини, който предупреди в Давос, че най-голямата беда предстои, защото банките са изложени на рискове, които те не разбират. По това време тези предупреждения не бяха чути. Дори Майкъл Люис, известен в момента с участието в разследването на машинациите на финансовия елит, се подиграва с тези, които са притеснени от евентуална катастрофа. Опасенията са били погрешни, пише той. И все пак в рамките на няколко месеца кредитната криза започна, последвана през 2008 г. от криза, близка до колапс на световната финансова система.

Оттогава СИФ полага усилия да подобри имиджа си и да се разшири кръгът от теми, които засяга. Тази година ще има разнообразни сесии за неравенството в доходите, за религията и стандартните теми свързани с икономическите промени. Един от редовните участници, който работи в областта на обществените отношения твърди: "Това, което Давос прави, е много ценно и интересно. Аз харесвам този форум. Получавам много от него, но признавам, че не е чаша чай за всеки."

Това е меко казано. Трябва ли да бъдете марксист или платен член на Occupy организацията, посветена на унищожаването на капитализма, за да сте скептично настроен относно Давос. Всъщност, най-силната критика е относно вида на свободния пазар, който се интересува от спектакъла на бизнес лидерите, банкерите и политиците, който е за сметка на акционерите или на данъкоплатците.

Корпоратизмът, който е и стар приятел на капитализма, може да се развива, когато правителството, регулаторните органи и големият бизнес се сближат твърде много, което е потенциално неблагоприятно положение за потребителите и избирателите.

Истинският капитализъм зависи от открита конкуренция и може да бъде подкопан от създаването на картели, без значение колко са добронамерени участниците.

Основателят на Давос е бил по-оптимистично настроен за икономическите перспективи и за ролята, която неговото творение може да изиграе за подобряване на съдбата на човечеството. Клаус Шваб, сега на 76 години, заяви в интервю миналата седмица, че присъстващите носят отговорността на лидери: "Ние трябва да възстановим доверието в нашето бъдеще. Песимизмът е станал твърде преобладаващ в духа на нашето време."

Тази седмица г-н Шваб може би ще разговаря за това с Ангела Меркел. Докато Меркел е в Давос, Европейската централна банка ще използва стотици милиарди евро за спасяване на еврозоната от дефлация, стигащата до небето безработица сред младите хора и нисък растеж.

Разбира се, единната валута е друг елитен проект, приет радушно от много от участниците в Давос.