Преди няколко дни, на 26 ноември, бизнесменът Васил Божков реагира изключително емоционално срещу увеличаването на акциза на хазарта у нас, като отправи остри нападки срещу министъра на финансите - Симеон Дянков и лидера на ДСБ - Иван Костов.
Божков заяви дословно:
"Под натиска на един неуравновесен финансов министър и на един откровен лъжец и баща на корупцията в България - Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес".

Дали обявеното увеличение на акциза върху хазарта е „геноцид над българския бизнес" е повече от спорно. Направеният по-внимателен преглед върху хода на събитията обаче показва по безспорен начин, че Иван Костов няма връзка с идеята за повишаване на акциза на хазарта.

Какво сочи проследяването на хронологията на събитията?

Първото официално предложение за сериозно повишаване акциза на хазарта не идва от представител на политическа сила. То е направено на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от представител на работодателските организации - заместник председателя на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - Теодор Дечев.
Редакцията разполага с пълният текст на протокола от заседанието на НСТС, проведено на 15 септември 2009 г., на който е направено предложението за увеличаване на акциза на хазарта.

Предложението е направено по време на заседание от особено значение - на 15 септември 2009 г., НСТС обсъжда пакет от антикризисни мерки, на които правителството отдава особено значение, ако не за друго, то поне в PR план.

Социалните партньори от своя страна не пропускат да поставят и други свои искания, извън съгласувания и „фризиран" текст на антикризисните мерки.
Особено конкретен в предложенията си е Теодор Дечев, който предлага намаляване на акциза на пропан-бутана за сметка на увеличаване на акциза на хазарта.

Дечев поставя риторичния въпрос, дали трябва да се насърчава порока по време на криза, а в същото време екогоривата да бъдат облагани безмилостно. Той се изказва еднакво саркастично и за толерирането на частния хазарт и за пълната липса на акциз върху държавния хазарт.

Министърът на финансите игнорира предложението за намаляване на един от най-високите в европейски мащаб акцизи върху екогориво - втечнен газ пропан-бутан, но веднага реагира благосклонно на идеята за увеличаване на косвените данъци за хазарта. За по-пълна достоверност, привеждаме фрагменти от изказванията на Дечев и на Дянков.

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: ... Акцизите върху газ, въглеводороден втечнен - иначе казано пропан-бутан, бяха драматично вдигнати през 2003 г. в противоречие с програмата за финансова евроинтеграция, за да бъде общо взето защитен интересът на производителите и пласьорите на бензини в България. ...
Само че тогава, когато бяха вдигнати акцизите в интерес на един частен бизнес, ние протестирахме, затворихме Цариградското шосе, блокирахме парламента, постигнахме някакво нищожно намаление - увеличението да е с 80 лв. на тон, а не със 100 лв., но тогава ни се каза: "Спокойно! С течение на времето нещата ще се урегулират".
Как ще се урегулират нещата? Изискването на правилата за европейската евроинтеграция по отношение на акцизите е да достигнем минималните ставки за Европейския съюз.
Господин вицепремиер, точно по това перо ние сме на трето - четвърто почетно място отпред - назад в Европа и наши конкуренти за медал са „бедни" държави, като Швеция и Австрия. И ние всяка година водим този разговор (господин заместник-министърът е жив свидетел на сигурно вече отегчителното ни досаждане), повтаряйки едно и също, но всяка година се казва „Добре, хайде в бюджета догодина, сега виждате вече сме вързали бюджета, не става".
Тази година ние казахме и написахме нещо ново. (Съюзът за стопанска инициатива е внесъл рекордното тегло хартия в Комисията по антикризисните мерки). Ние написахме предложение за намаление на акциза на пропан-бутана и казахме от къде да се вземе компенсацията. Господин Вицепремиер, ние сме държавата с най-ниските акцизи върху хазарта в Европа, а може би и в света.
Защо по време на криза порокът ще бъде насърчаван!? Изобщо не говоря за държавния хазарт, който изобщо няма акциз - може би, защото държавата е миропомазана, тя данъци не плаща. Защо да насърчаваме порока, а това, на което се крепят евтините превози и всичко друго, което сме  свикнали да наричаме горивото на бедните, ще бъде обложено с едни от най-големите акцизи в Европа. Ето това нещо аз не разбирам.
Ако някой изпитва страх, защото то си е малко страшно да се каже публично "Какво става с хазарта, какво правят тези хора, защо няма акциз за тях?" - готово, ние ще го кажем! Ще го кажем и ще го заявим на висок глас. Не може в България да има  най-ниският акциз на хазарта и най-високият на пропан-бутана. ...
Въпросът е за правото на по-бедните превозвачи, бизнесмени и хора, използващи тези неща да минат малко по-евтино е важен, а въпросът за акциза на хазарта е не само морален, това е въпрос, който действително е по време на криза - ами напълнете хазната. Благодаря!

СИМЕОН ДЯНКОВ: Благодаря!
Преди да дам думата отново искам да маркирам, че аз също съм симпатизант да се направи нещо на тема хазарт и ще се радвам, ако това е една от темите, които продължим да разговаряме.
Но това е тема, която и на мен напоследък започва да ми става интересна отчасти понеже не зная историята й съм малко по-необременен. Но бих се радвал тази тема да продължим да я разговаряме
.

Както се вижда, идеята за повишаване на акциза на хазарта идва съвсем не от Иван Костов и е предложена като начин за балансиране на бюджета в случай на намаляване на акциза върху пропан-бутана. Иван Костов изобщо не е вземал отношение по въпроса по това време - нито в полза на намаляването на косвения данък върху екологичното гориво, нито за увеличаване на акциза на хазарта.

Иван Костов е принуден да вземе отношение, едва когато лидерът на СДС Мартин Димитров също предлага от името на синята партия увеличаване на акциза на хазарта.
В реакцията на Костов може би личи повече ревност към лидера на СДС, отколкото враждебност към хазартните игри.
Воден от стремежа да бъде най-радикален и „най-антиолигархичен", Иван Костов отказа да подкрепи предложението на Мартин Димитров и излезе с тезата, че хазартът трябва да бъде забранен изцяло.

Така за втори път, Иван Костов бламира публично лидера на СДС, правейки необмислени предложения, без изобщо да ги съгласува с коалиционните си партньори.

Първият път това стана на 9 септември 2009 г., когато без всякакви консултации със СДС, Иван Костов предложи прословутата формула за „почитане на всички, които са загинали за политическите си идеали".
Това стана, след като Синята коалиция излезе с официално становище, за което се знае, че е писано от народния представител Лъчезар Тошев и което беше прочетено от парламентарната трибуна от Мартин Димитров, в качеството му на съпредседател на парламентарната група на СК.

При този инцидент, Костов се отклони без всякакви скрупули от съгласуваното в парламентарната група на Синята коалиция становище, за да лансира своето импровизирано предложение. Не стана ясно само дали се учуди на подкрепата, която ДПС му оказа ...

По-малко от 20 дни по-късно Иван Костов отново се разграничи рязко от съюзника си, при това с предложение, което повдига въпроси за мотивите му.

Бившият министър - председател би трябвало да знае по-добре от всеки друг, че предложението на Мартин Димитров би довело до изземване на свръхпечалбата на хазартните босове, докато идеята за пълна забрана на хазарта би направила щастливи най-вече поизгладнелите мутри.
Последните биха получили неочаквано възможността да се развихрят в организирането на нелегални залагания и на тайни игрални домове, които естествено не биха плащали никакви данъци. Накратко - предложението на Костов би създало в страната ситуация, близка до тази по време на сухия режим в САЩ.

Вдигането на размера на акциза в крайна сметка прие логиката на Мартин Димитров и на Теодор Дечев. Последният изказа разочарованието си, че управляващите не пожелаха да намалят акциза на пропан-бутана за сметка на получените допълнителни приходи, но очевидно в момента никой не мисли за друго, освен за събиране на пари в хазната.

Остава загадка, защо Васил Божков се нахвърли върху Иван Костов, който на практика направи едно неизпълнимо предложение, което единствено ерозираше реалистичното и прагматично предложение за повишаване на акциза върху хазарта.

Може би му се отблагодарява с тази своеобразна PR акция?