Засилват се опасенията, че Гърция съзнателно се стреми към провал на преговорите с еврогрупата. В Брюксел цари недоумение относно тази стратегия на Атина, която тласка страната към нова "гръцка трагедия", отбелязва Дойче веле.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле сложи край на играта на криеница с Гърция. Той вече не е убеден, че през следващите няколко седмици въобще може да бъде постигнато споразумение за изплащането на последния транш от спасителната програма за Атина. По-лошо: няма никаква идея как да бъде разрешен спорът около условията на кредиторите за извършване на реформи. В същото време финансовите пазари вече са калкулирали плюсовете и минусите от евентуален Grexit. Освен това Волфганг Шойбле се опасява, че ако Гърция не проведе нужните реформи, страната може да се превърне в "каца без дъно". Само за три месеца правителството на Алексис Ципрас успя да отклони страната от пътя на икономическо развитие, по който Гърция се движеше така добре през миналата година. "Това е трагедия", заяви Шойбле.


Гръцките банки са на изкуствено дишане

От месеци насам платежоспособността на Гърция се крепи единствено на спешните заеми на ЕЦБ, без които гръцките банки биха останали без пари, които пък правителството в Атина използва, за да си осигури нови краткосрочни заеми. Колко дълго може да продължава това?

"Отговорът е в ръцете на гръцкото правителство. Ние одобряваме спешни кредити, докато гръцките банки имат ликвидност и съответната сигурност. Дотук ЕЦБ е отпуснала на Гърция 110 милиарда евро, колкото на никоя друга държава в еврозоната", припомня Марио Драги. Шефът на ЕЦБ обаче не казва докога може да продължи поддържането на гръцката банкова система на "изкуственото дишане". Във вторник Съветът на ЕЦБ освободи нови 800 милиона евро спешно финансиране за Гърция, за която Драги отказва да допусне, че може да бъде оставена да фалира.


Има ли Атина стратегия?

Европейски служители в Брюксел вече не крият разочарованието си от хода на преговорите с Атина, а мнозина от тях изобщо не вярват в добрия край. Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис предупреди, че от Гърция се очакват реални реформи и посъветва Атина да побърза. Работната група, която подготвя преговорите с Атина, неофициално постави срок до следващия понеделник, в който Гърция трябва да представи искания от ЕС план с реформи. Най-късно тогава Атина трябва да заяви намеренията си ако иска те да бъдат обсъдени на срещата в Рига.

Междувременно вестник "Катимерини" написа, че времето на Атина изтича. Това обаче не пречи все още да няма никаква яснота относно истинските намерения на гръцкото правителство. Част от министрите вече се отметнаха от обещанията, които премиерът Ципрас даде на международните кредитори. Дипломатите от постоянното представителство на Гърция в Брюксел, които поддържат контактите на работно ниво, са объркани и дори отчаяни, тъй като от Атина постоянно пристигат противоречиви указания. Заседанието на работната група увеличи още повече неразборията, а германският ФАЦ написа, че гръцкият представител се държал като шофьор на такси, който си искал парите. Той обаче също признал, че неговата страна скоро щяла да изпадне в неплатежоспособност. Впоследствие гръцкото министерство на финансите настоя вестникът да се извини за публикацията си.


На крачка от пропастта

Председателят на Европейския спасителен чадър Клаус Реглинг също се съмнява в платежоспособността на Гърция. "Надявам се скоро да има напредък, защото ликвидационните буфери за Атина ще намаляват все повече", заяви той в интервю за португалски вестник. В същото време гърците продължават масово да опразват банковите си сметки - през последните три месеца са изтеглени общо 25 милиарда евро. Представители на кредиторите (бившата "Тройка") се опитват да открият някакви надежди цифри в гръцките баланси, а тези на МВФ вече напълно са се отчаяли и вдигнали ръце, както пишат гръцките медии. Очевидно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис ще трябва да се настрои за доста неудобни въпроси по време на предстоящата пролетна сесия на МВФ.

Миналата седмица финландско издание препечата документ на финансовото министерство в Хелзинки, от който става ясно, че Финландия вече се подготвя активно за излизането на Гърция от еврозоната. И ако на изборите в неделя десните популисти от партията "Истински финландци" влязат в управлението, то вратата за по-нататъшни помощи за Гърция може бързо да се окаже затворена. Дяснопопулистката партия е принципно против помощите за Гърция. Позовавайки се на гръцки източници, британският "Financial Times" пък написа, че правителството на Ципрас самó се готви за излизането на Гърция от еврозоната, ако тя не получи свежи пари от ЕС. В такъв случай гръцкото правителство няма да може да погаси следващите вноски към МВФ, чиито падеж е през май и юни.

Германският седмичник "Ди Цайт" твърди, че министерството на финансите в Берлин също разработва сценарий за бъдещия подход към Гърция в случай на държавен банкрут на страната. Говорителка на министерството реагира красноречиво с "поклащане на глава". Словашкият финансов министър Петер Казимир обаче не бе толкова деликатен. В интервю за телевизия "Блумбърг" той заяви, че Гърция се приближава все повече към бездната.