Най-малко 87 милиарда евро - толкова пари ще загуби Германия, ако гърците не си върнат дълговете. Но германците не са най-големите губещи в тази игра, констатира Дойче веле.

Дори самият финансов министър на Гърция не вярва, че германските данъкоплатци някога ще видят парите си. "Германците ни отпуснаха много пари, но те са загубени - потънаха в черна дупка", заяви Янис Варуфакис в интервю за германския "Тагесшпигел". Остава да видим колко пари са потънали дотук в тази черна дупка и какво ще струва тази авантюра на германските данъкоплатци.

Кой губи най-много?

Германските банки почти са се оттеглили от ангажиментите към Гърция. Те участват в спасителните помощи за Атина с общо 23,5 милиарда евро (по данни от септември 2014). От тях обаче само 4,6 милиарда евро са задължения към германски банки, а други 3,6 милиарда са отпуснати от отделни компании и частни лица. Лъвският пай от германските помощи за Гърция, в размер на 15,2 милиарда евро, са обществени средства - почти изцяло на държавната насърчителна банка KfW. В случая става дума за кредити от първия пакет спасителни помощи за Гърция, гарантирани на 100 процента от германската държава.

Дойче Банк твърди, че участва в помощите за Гърция с 300 милиона евро, а Комерцбанк - с 400 милиона евро. Според данни на Джей Пи Морган, германските и френските банки са най-големите донори на Гърция. И въпреки това експертите бият отбой: ако се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, това няма да се отрази сериозно на германските кредитни институти - именно поради ограниченото им участие в спасителните помощи за Атина. "Основният риск е друг и е свързан с опасността от заразяване на други държави - например Италия", обяснява финансовият анализатор Киан Абухосеин.

За германската държава обаче рискът е тя никога да не си получи обратно парите, отпуснати на Гърция. Мюнхенският институт ИФО е изчислил възможните загуби за страната на 87 милиарда евро - ако Гърция банкрутира и едновременно с това напусне еврозоната. Тази сума включва и въпросните 15,2 милиарда евро кредити от държавната банка KfW.

"Отпишете тези пари!"

Томас Щраубхар, професор по международни икономически отношения от университета в Хамбург, също не вярва, че Германия ще си получи обратно парите. Гърците така или иначе не са в състояние да върнат тези пари - независимо дали ще останат в еврозоната или не, допълва експертът и предупреждава, че гръцката сага ще причини на Германия гигантски загуби.

Ако обаче вземем предвид икономическата мощ на страната, сметките показват, че Германия не е сред най-големите губещи в тази игра. Агенция Блумбърг е изчислила кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния БВП. От тези пресмятания излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2,8% и 3% от БВП. Германия и Франция заемат чак седмо и осмо място в тази класация. Експертите на Блумбърг изчисляват загубите за Германия на 2,37 процента от БВП на страната.