От месеци насам се говори, че Сърбия е застрашена от фалит. Сега и премиерът Александър Вучич призна, че сръбската хазна е почти празна - парите в нея ще стигнат най-много до април, се казва в публикация на Дойче веле.

Тъмни облаци над Сърбия. Стотици хиляди държавни служители и около 670 хиляди пенсионери получават от октомври по-малко пари. Но това е само първо действие от сръбската трагедия - защото без още по-драстични икономии парите в държавната хазна ще стигнат само за няколко месеца.


Като в Гърция

Подобно на Гърция, кандидат-членката за ЕС дълго време живееше над възможностите си - години наред разходите ѝ надвишаваха приходите с 15 до 20 процента. Между Гърция и Сърбия има и други прилики: държавният апарат е силно раздут, стотици държавни предприятия са безнадеждно затънали, икономиката стагнира, инвестициите намаляват, а бюрокрацията са разраства все повече. Откакто на власт дойде национал-популистката Сръбска прогресивна партия, премиерът Александър Вучич не спира да говори за реформи. Едва през септември обаче бе взето решение за първи мерки за икономии.

Сърбия е бедна страна. 60 процента от пенсионерите получават месечно най-много 210 евро. Тези хора са пощадени от съкращенията, тъй като пенсиите им се смятат за твърде ниски. Пенсиите до 256 евро обаче са съкратени с 3 процента. А тези над 340 евро- с цели 9 на сто. Държавните чиновници със заплати над 210 евро вече получават с една десета по-малко, а доходите над 840 евро са съкратени с една пета, съобщава "Зюддойче Цайтунг".

Тези мерки засягат тежко сърбите. И няма как да е иначе, след като цените в страната са като в Германия. Учителските синдикати заплашват със стачки, а пенсионерите искат да внесат жалби в Конституционния съд. Засега обаче масови протести няма.

Сръбското министерство на финансите изчислява бюджетния дефицит за 2014 година на над 8 процента - един от най-високите дефицити в цяла Европа. Държавните задължения, които през 2007 година възлизаха на 30 на сто от БВП, тази година ще достигнат вероятно 70 процента. Макар дълговете на Сърбия да са двойно по-малко от тези на Гърция, търпението на международните кредитори, които досега финансираха страната, вече се изчерпва. Премиерът Александър Вучич се надява да договори до края на годината нов кредит от МВФ. В противен случай, както заявява той, парите в държавната хазна ще стигнат само до април 2015 година. МВФ от своя страна настоява за по-нататъшни непопулярни реформи и мерки за икономии.


Пенсионерите са вече повече от данъкоплатците

Икономическата ситуация в Сърбия е тема на анализ и в австрийския "Ди Пресе". Изданието акцентира върху факта, че Белград поддържа на изкуствено дишане 584 фактически фалирали държавни предприятия, годишните субсидии за които възлизат на 600 милиона евро. Други 30 процента от бюджета поглъщат разходите за растящия брой пенсионери - през тази година броят на пенсионерите достигна 1,7 милиона души и за първи път надхвърли броя на данъкоплатците, изчислява "Ди Пресе".

И още нещо: близо половината от трудещите се в Сърбия са държавни служители. А като такива те печелят с около 40 процента повече от хората, които не са на държавна служба. Бившият финансов министър Лазар Кръстич, който в средата на юли подаде оставка в знак на протест срещу мудните реформи, беше изчислил, че Сърбия може да се посъвземе, ако в рамките на две години уволни поне 160 000 държавни служители. Засега обаче правителството в Белград не обелва и дума за подобни мерки. Вместо това премиерът Вучич изрича обещания - като например това, че през 2016 година щели да настъпят по-добри времена. Как обаче ще стане това, си остава негова тайна. В последния доклад на Давоския икономически форум за международната конкурентоспособност Сърбия е на 94 място сред 144 изследвани държави - далеч зад всички други балкански страни. Единственото изключение е Албания.