Мястото на катастрофата на полет MH17 на Малайзия еър представлява кошмарна гледка, части от телата на загиналите все още лежат сред слънчогледите.

298 души бяха убити тук и целият свят стана свидетел как бандити, облечени в униформи ограбваха мъртвите и тяхното достойнство.

Тук, в източната част на украинската степ, Владимир Путин показа истинското си лице. Възприеманият като държавник руски президент се превърна в парий за международната общност. Той е частично отговорен за свалянето на полет МН17 и за загиналите пътници. И сега е дошъл моментът да го принудим да отстъпи, чрез тежки икономически санкции.

Никой на Запад няма сериозни съмнения, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух от системата „Бук", която почти със сигурност, е била предоставена на проруските сепаратисти в източната част на Украйна от Русия. Един от сепаратистките лидери дори призна, че те притежават тази система и доказателствата за това са съществени.

Напълно е възможно свалянето на MH17 да е трагична грешка. Вероятно е боецът, който е изстрелял ракетата да не е възнамерявал да свали пътнически самолет. И все пак, инцидентът е пряка последица от въоръжаването през последните седмици на сепаратистите от Русия. Този инцидент е символ на покварата на Путин и провала на западната политика до този момент. Останките на MH17 са също и останки на дипломацията.

Докато Западът първоначално наложи по-леки санкции и поиска политика на намаляване на напрежението, Путин нееднократно ескалира конфликта и в същото време гръмогласно провъзгласяваше своята безупречност. Той непрекъснато настояваше, че не стои зад сепаратистите. Тази мрежа от лъжи, пропаганда и измама сага излезе наяве.

Не е трудно да се види връзката между Путин и сепаратистите. Макар че не е възможно да се контролират напълно мъжете в източната част на Украйна и това е проблем, пред който са изправени всички, които се занимават с тази прокси война, Путин ги въоръжава и той може да ограничи дейностите им.

Всички изисквания това да бъде направено досега бяха пренебрегвани. Дори и след убийството на 298 невинни цивилни граждани, няма нито една дума на разкаяние или дисоциация от страна на Путин.

Европа вече не може да продължи, както преди. Споразумението между 28-те държави членки на Европейския съюз да наложи тежки санкции на Русия беше правилният ход. Сред предложените мерки са бойкот срещу руските банки, както и забрана за износа на оръжие и енергийни технологии. Сега е от решаващо значение страните-членки на ЕС тази седмица да въведат пълен пакет от мерки и ако се налага да го разшири, за да се попречи на руската икономика.

Налагането на строги мерки, има за цел да принудят Русия да отстъпи, а не да бъде подстрекателство към война. Единственият, който разпали пламъците на войната в Украйна и който, след анексирането на полуостров Крим, играе на хазарт с мира в Европа е президентът на Русия.

Наложително е европейците да приложат всички необходими невоенни средства, за да окажат натиск върху Москва. Целта е въздържане, не ескалация, а за да работят, мерките трябва да бъдат надеждни.

За да се постигне възпиращ ефект е наложително страните от ЕС да действат заедно и да се откажат от националния егоизъм. Докато Франция продължава да настоява да предоставя военни кораби на руснаците и британците продължават да има апетити за печалби от руските олигарси, ЕС няма да бъде в състояние да впечатли Путин. Германското правителство и бизнес лидери заслужават похвала за своята готовност да подкрепят тежките санкции, въпреки че те със сигурност знаят, че те ще засегнат германския износ.

Европа може да поеме последствията от такива санкции. Русия не може. Тя е икономически уязвима и се нуждае от западни инвестиции и технологии, особено в енергийния сектор.

И все пак, няма гаранция, че санкциите бързо ще имат желания ефект. Първоначалната реакция на Путин може да бъде агресивна и той да наложи мерки за противодействие. Но има вероятност, че той в крайна сметка ще се предаде. Неговото управление зависи от запазване на спокойствието на руският елит, като се гарантира, че той ще може да продължи да се обогатяват.

Той вероятно няма да е в състояние да устои на силния натиск, който ще окажат руските бизнесмени, олигарси и либерали. A освен това едно по-нататъшно обезценяване на рублата, ще навреди като цяло на населението, което е подкрепяло Путин досега.

Европа и ние германците, със сигурност ще трябва да платим цена за санкциите. Но цената ще бъде несравнимо по-голяма, ако бъде позволено на Путин да продължи да нарушава международното право. При такава ситуация мирът и сигурността в Европа ще бъдат в сериозна опасност.