В публикуваната от Белия дом обновената версия на контратерористичната стратегия, „Ал Кайда" е характеризирана като значително по-слаба организация.

В документа обаче се обръща внимание на мощната заплаха от страна на не толкова големи структури  и отделни лица, които се „движат" според идеологията на „Ал Кайда", липсата на свобода и „изопачената" пропаганда по отношение на американската политика в Близкия Изток.

Националната стратегия за борба с тероризма се основава върху анализа на разузнаването за еволюираща природа на заплахите на разединени ислямски екстремисти, често изолирани едни от други и свързани по между си само чрез интернет.

„Програмата за съдействие за придвижване на демокрацията" на президента Буш е наречена в документа водещо дългосрочно оръжие срещу подобни терористи.

Атаките на терористичните организации, установяването на контрола върху оръжията за масово поразяване и защитата на САЩ продължават да са приоритет, се подчертава в документа, цитиран от The Washington Post.

Вече се набляга обаче и върху подготовката на експерти по ислямска култура и арабски език, върху разширяването на сътрудничеството зад граница в американската мюсюлманска общност, както и върху по-ефективен обмен на информация между американските контратерористични агенции.

В стратегията се посочва още, че днешните екстремисти ги обединява това, че „те използват исляма и тероризма с идеологически цели".

„Независимо че „Ал Кайда" функционира като основен орган на организацията, тя не се ръководи от един човек, група или държава", пише вестникът.

Публикуването на документа стана едновременно с изявлението на Буш относно националната сигурност и тероризма.
Но речта му, за разлика от стратегията, бе посветена основно на „Ал Кайда" и заплахите, които представляват за обществото нейният лидер Осама бин Ладен и Айман аз Заркауи, „които успешно избягват залавянето".

„Това не е феноменът „или-или", посочва експертът по въпросите на тероризма проф. Брюс Хюфман. По думите му това са два паралелни процеса.

„Твърди се, че ние отслабихме „Ал Кайда", но в същото време това върви в разрез с увеличаващите се на брой доказателства - през последните 2 години „Ал Кайда" продължава да ръководи и планира мащабни атаки и не изглежда застрашена", посочва проф. Хюфман.

Критиците на политиката на администрацията на Буш заявяват, че новата стратегия е признание, че предишната политика е довела до провал.

„Изглежда че в новата стратегия е „отчетена критиката на демократите", заявява сенатор Джоузеф Биден.

„Надявам се, че настоящите промени в изявленията показват реална промяна на курса", отбелязва сенаторът.

Някои моменти в новата стратегия рязко я различават от предишната версия, публикувана през февруари 2003 година - точно преди нахлуването в Ирак.

В нея бе представена структурата на пирамидата, оглавена от „Ал Кайда", която управлява чрез съпричастни държави-спонсори разпръснатите по света терористичните образувания и международни операции.

САЩ призоваваха към „преки и продължителни действия" с военни средства и предупреждаваха: „Дълго ще мислим преди да действаме едностранно, включително и срещу терористите".

Също така се посочваше, че „важен компонент от победата във войната на идеите е намирането на решение на израелско-палестинския конфликт", защото „нито един друг въпрос не влияе толкова силно върху приемането на САЩ в мюсюлманския свят".

В новата стратегия се подчертава, че силите на „Ал Кайда" съществено са намалени, мнозина нейни лидери са убити или заловени и тя е принудена да осъществява дейността си все по-сложно, по-скъпо и по-рисковано.

Говори се, че въздействието на американската политика в Близкия Изток е минимално, а иракската война и възобновилия се арабско-израелски конфликт стават за терористичните идеолози източници за заблуждаваща пропаганда.

„Тероризмът, се посочва в документа, не е просто резултат от враждебното отношение към американската политика в Ирак, израелско-палестинския проблем или нашите усилия по предотвратяване на терористични актове".

Тероризмът, с който ние се сблъскваме днес, се поражда от няколко източници, включително „идеологията, която оправдава убийствата и осъжда „несправедливото минало", се казва в документа.

Тази идеология оказва пагубно влияние върху хората, които „не виждат законния път за постигане на промени в собствената им страна" и имат „представа за света, която е изкривена от лъжите и теорията на заговорите".

„Демокрацията, се пише в стратегията, това е противоположността на терористичната тирания, и именно затова терористите я осъждат и са готови да убиват невинни, за да не я допускат".

В документа косвено се споменава за „местни терористи" като двадесетината британски граждани, арестувани по подозрение в съпричастността към подготвянето на взривове в полети на гражданската авиация.

Дори и в демократичните страни, се посочва в документа, „някои етнически или религиозни групи не са способни или не желаят да осъзнаят преимуществата на свободата, достъпна на обществото.
Дори и в тези случаи дългосрочното решение е задълбочаване на демокрацията, за да могат всички граждани да ползват преимуществата й".

„Ние ще продължим да предприемаме мерки срещу проявата на местните терористи, в това число и зад пределите на нашата родина", се подчертава в стратегията.

„Чрез програма за работата с населението и обществената дипломация ще покажем, какво наистина представлява терористичната идеология на жестокия екстремизъм - форма на тоталитаризма, вървяща по стъпките на фашизма и нацизма".

Новата стратегия съответства на детайлния план, разработен от Националния контратерористичен център, и предоставен на Буш през юни.

В този засекретен документ от 160 страници се предлага да се установи по-приемлив баланс между военните усилия, за които се говореше в стратегията през 2003 година, и това, което се нарича „война на идеите".