Ако Европа иска да се отърве от зависимостта от руския газ - "Напред и с песен!". Това е посланието, което може да бъде прочетено в публикации и доклади на руските държавни медии.

Представители на най-голямата газова компания на страната заявиха, че от обемите на газ, които обикновено се изпращат в Европа, сега може да се интересува много по-благоприятeн купувач - Китай. "Газпром" и китайските държавни предприятия подписаха миналата година редица договори за доставка на руски природен газ.

"Ресурсите в Западен Сибир се използват за износ на газ към Европа. Това означава, че в действителност, ние сме на ръба на реална конкуренция за нашата енергия между два мегапазара: азиатския и европейския" - заяви директорът на" Газпром "Алексей Милер в интервю за "Русия 24".

През май миналата година "Газпром" и китайската държавна корпорация подписаха споразумение за доставка на газ за период от 30 години на предполагаема стойност 400 милиарда щатски долара. По силата на споразумението, Русия ще достави на Китай годишнo 38 милиарда кубически метра газ.

През последните години Русия и Европа се отдалечават все повече еднa от друга. Всичко това се дължи на ситуацията в Украйна, а не на конфликтите в областта на енергийната сигурност.

Когато в Киев незаконно бе свален от власт проруския президент Виктор Янукович, новото прозападно правителство, възглавявано от Арсений Яценюк, веднага се втурна да подписва редица споразумения с Европа.

Кремъл с присъщия му страх от настъплението на Запада чрез източното разширяване на НАТО бързо анексира принадлежащия на Украйна Кримски полуостров. В Крим бе разположен руският Черноморски флот и сега тук е единственото незамръзващо пристанище в Русия.

След анексията на Крим през февруари 2014 г бяха наложени санкции, които впоследствие бяха засилени. Засилиха се и кръвопролитията, но не и в Крим, където в по-голямата част подкрепят анексирането от Русия, както и в няколко области в източната част на Украйна, които сега се надяват да имат съдбата на Крим.

Русия предостави на сепаратистките региони и видна, и скрита военна помощ. В края на миналата година, САЩ наложи санкции срещу "Газпром".

Русия, която не по-малко от другите се увлича по убедителни теории на конспирацията, смята, че САЩ се стреми да използва Украйна, за да вкара клин между ЕС и Русия. Русия е неразделна част от енергийната сигурност на ЕС. Делът само на"Газпром" е една трета от всички доставките на природен газ за ЕС.

Въпреки това, предвид факта, че САЩ има множество шистов газ, имаше надежда, че енергийните компании в САЩ ще изнасят газ за страните от Европейския съюз. Литва изгражда терминал за втечнен природен га . Предполага се, че същото прави и Полша.

Русия, която винаги се е смятала за жертва, смята, че в това по някакъв начин е замесена Европа. И така, ако Европа иска да покаже неуважение към "Газпром", "Газпром" ще се стреми да се сдобие с благоразположението на китайците. До сега не се считаше, че Китай влиза в плановете на "Газпром", а и ще минат няколко години преди Китай да стане важен източник на печалба за "Газпром".

В резултат на санкциите, в съчетание с падането на цените на енергията, тази година се наблюдава икономически спад. Акциите на такъв голям играч като енергийната корпорация "Газпром" станаха сред най-евтините в света.

"Би било разумно, ако" Газпром" диверсифицира клиентската си база. В този смисъл му предстои да направи много. Прекомерната зависимост от Европа води до прекомерна дестабилизация на "Газпром". Тя е една от най-големите газови компании в света и е на границата между двата региона, които спешно се нуждаят от природен газ - Европа и Китай.

В момента "Газпром" може да флиртува с Китай, колкото й е угодно. Може би това е още една демонстрация на сила, за да изразят своето пренебрежение към европейците. Но е ясно, че въпреки сегашната разпокъсаност, Европа все още е основен партньор на Газпром.

През 2013 г. "Газпром" е доставил на Европа 161,5 млрд. кубически метра природен газ. 79% от тях са били продавани в страните от ЕС, водени от Германия.