Помните ли речта "Мисията е изпълнена"? Тази, в която президентът обяви краят на войната в Ирак. Едва изрекъл тези думи той изпрати американски военни да се борят с терористи в Ирак, които са завзели огромни територии от страната.

Нямам предвид президента Джордж У. Буш на 1 Май 2003 и неговата реч на борда самолетоносача „Ейбрахам Линкълн". А за речта на президента Обама в Белия дом на 21 октомври 2011 г., В която той обяви решението си да се оттеглят всички войски на САЩ и да доведе "дългата война в Ирак" до своя край. Тя все още е на сайта на Белия дом под (сега иронично) заглавие "Бележки на президента за прекратяване на войната в Ирак."

"Като кандидат за президент, аз обещавам да доведа войната в Ирак до край". Обама тържествено заявява: "И днес, мога да кажа, че, както беше обещано, останалата част от нашите войски в Ирак ще се върне у дома до края на годината. След близо девет години войната на Америка в Ирак ще свърши."
"Последните американски войници ще преминат границата на Ирак с високо вдигнати глави, горди от успеха си, и знаейки, че американският народ подкрепя нашите войски", продължи президентът, добавяйки: "Така ще приключат военните усилия на Америка в Ирак."

Той каза, че оттеглянето от Ирак е само началото. "Краят на войната в Ирак ще се отрази в един по-голям преход."
"Приливът на войната сега се отдръпва. Сега, като премахнем последните наши войски от Ирак, ние ще започваме да връщаме войските си у дома и от Афганистан. Дългата война в Ирак ще бъде доведена до край до края на тази година. Оттеглянето от Афганистан също напредва и нашите войски най-накрая ще се завърнат у дома."

Толкова за приливите и отливите. Като пряк резултат от оттеглянето, той обяви, че решението, което е взел въпреки възраженията на военните командири, е продиктувано от факта, че терористите, които САЩ победи през 2007 г. са били в състояние да се възстановят, да се прегрупират и да наложат своето бруталното управление на територия в Ирак и Сирия с размера на Великобритания.

Сега отново сме във война в Ирак. Не нова война в Ирак, същата войната, която Обама твърдеше, че е приключили в речта си през 2011г. Високопоставен представител на администрацията призна, че Белият дом е разчитал на разрешението от 2002 за използване на военна сила срещу Ирак като законова база за настоящата кампания срещу „Ислямска държава". Така че, от законова гледна точка, войната, която Обама преследва в Ирак е продължение на войната, която започна там през 2003 година.

Обаче има една голяма разлика между речите "Мисията е изпълнена" на Буш и Обама: Буш бързо осъзна своята грешка, докато Обама я повтори отново и отново.

Декларацията на Обама, че "вълната на войната се отдръпва" (най-често в комбинация с обещанието да "се фокусира върху изграждане на нацията тук, у дома") се превърна в неизменна част от речите му. Съвсем наскоро, преди няколко месеца, на 27 май 2014 г., Обама даде изявление в „Розовата градина", в която той обяви плановете си да изпълни обещанието от своята реч "Мисията е изпълнена" - да се оттеглят всички американски сили от Афганистан до 2016 г.

"Време е да обърнем страницата на повече от едно десетилетие, в което голяма част от нашата външна политика бе фокусирана върху войните в Афганистан и Ирак", заяви Обама, добавяйки: "Американците са се научили, че е по-трудно да бъдат доведени до край войни, отколкото да бъдат започнати. И все пак това е начинът войните на 21-ви век да бъдат доведени до край."

Докато той говореше това, силите на Ислямска държава атакуваха Фалуджа и в рамките на дни завзеха Мосул, вторият по големина град в Ирак, отприщвайки вълна от кланета, разпвания и обезглавявания.

На срещата в неделя Обама заяви, че разузнаването е "подценило" заплахата от Ислямска държава. Истината е, че Обама е този, който подценява заплахата и не заради лошо разузнаване, а от това, че е заслепен от собствената си идеология за оттегляне.

Той не искаше да чуе за смъртоносната опасност, която набира сили в Ирак, защото това е в противоречие с плана му да изгради наследството като президент, който е върнал всеки американски войник у дома от Ирак и Афганистан, преди да напусне поста си.

Сега, вместо да се оттегли, Обама нарежда на нашите военни да извършат удари срещу терористите в Ирак и Сирия. И реториката за отстъпление е заменена с езика на решителността.

"Не може да има логика, няма преговори с този вид зло", заяви Обама пред Общото събрание на ООН миналата седмица. "Единственият език, разбираем от убийците, това е езикът на сила."

Амин, г-н президент. Мисията продължава.