Бомбардировките срещу ислямските екстремистки цели в Сирия от американски и съюзнически самолети във вторник бележи рязка ескалация на конфликта, но не е гаранция за успех.

Военно-въздушните операции над и около сирийския град Ракка, който е основната база на „Ислямска държава", започнаха с ракети Томахоук, изстреляни от американски ВМС кораби. Бахрейн, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства имат все още неуточнена роля в нападенията.

На 10 септември президентът Обама предупреди, че ще започне разширяване на ударите. " Искам да стане ясно, че ние ще преследваме терористите, които заплашват нашата страна, където и да са те", заяви Обама. "Това означава, че няма да се поколебаем да предприемем действия срещу „Ислямска държава" в Сирия, както и Ирак. Това е един от основните принципи на моето президентство. Ако вие заплашвате Америка, няма да намерите сигурно убежище".

Планът за война на Пентагона "предвижда целенасочени действия срещу убежища на „Ислямска държава" в Сирия, включително и срещу нейните командване и контрол, логистични възможности и инфраструктура", заяви министърът на отбраната Чък Хейгъл пред Конгреса миналата седмица. "Нашите действия няма да бъдат задържани от граница, която съществува само по име."

Американските средства за разузнаване, включително сателити и безпилотни летателни апарати са насочени към Източна Сирия и обекти на „Ислямска държава" през последните седмици.

Новите атаки срещу фиксираните цели като складове за амуниции, оръжия и казарми, несъмнено нанесоха значителни щети. Но те също така принудиха бойците на джихадистката организация да прекратят дейността си, след като базата им в Сирия е разрушена. Това означава, че те ще рискуват да се движат между гражданите в сравнително малките градове и села в Източна Сирия, залагайки, че САЩ и съюзниците им няма да ги атакуват там и няма да рискуват да убиват невинни хора.

Това може да доведе до задънена улица. Въпреки, че въздушните удари са превантивна мярка срещу натрупване на сили на организацията и пътуване в конвои, те могат да направят много малко, за да не се позволи на малки групи от ислямисти да разселва и сплашва местното население.

Висши военни на САЩ, включително армейски генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете и ген. Рей Одиерно заявиха през последните дни, че биха препоръчали на президента Обама изпращане на известен брой американски сухопътни сили, за да се гарантира точността на въздушните удари на САЩ.

Но повечето от наземните боеве в Ирак срещу „Ислямска държава" ще се извършва от иракските сили за сигурност, твърдят американски представители. "Умерените" сирийски бунтовници пък ще водят наземните операции в Сирия. Въпреки плановете на САЩ да се обучат 5000 бунтовници през следващата година, това е малка сила в сравнение с 30 000 бойци на „Ислямска държава". Това разминаване е още една причина, поради която конфликтът може да получи друг обрат.

Американските военни представители дадоха да се разбере, че за да има някакъв шанс за успех срещу „Ислямска държава", те трябва да бъдат в състояние да нанасят удари вътре в Сирия. В Афганистан способността на талибаните да се придвижват в Пакистан, където те са в безопасност от нападения от страна на САЩ, е основна причина, поради която те остават мощна заплаха за бъдещата стабилност на Афганистан, дори и след 13 години война.

Сирийското правителство на Башар Асад има здрава система за противовъздушна отбрана, която е съсредоточена, разбира се, в западната част на страната, близо до столицата Дамаск, а не в сравнително пустият изток. Въпреки това, нейното съществуване означава, че въздушните удари на САЩ не са без риск.