След тригодишно търкане на стола министър Аню Ангелов най-сетне намери „ключа" към решението на проблемите на армията ни. За да направи това невероятно откритие, той бе осенен почти по божествен начин в навечерието на Гергьовденския парад.

Според него, за да не вървят нещата във войската ни причината е неспазването на устава й. Цели 10 години, представете си, на 6-ти май представителните роти в София са минавали отляво на трибуната, което е грубо нарушение на изискването този, на който отдаваш чест, да ти е отдясно. И така са показвали неуважение към официалните персони.

На това своеволие обаче възпитаникът на Шуменското артилерийско училище е твърдо решен да сложи край. И тази година събраните с мъка от всички гарнизони недохранени наемници ще поздравят управниците ни, както подобава - без повече издънки!

Е, кажете ми, как новият върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев да не потупа по рамото министър Ангелов и занапред да не изпълнява всяко негово желание?! Не може да не го направи, още повече, че на постовете им ги е сложил един и същ човек - премиерът Бойко Борисов, под чийто строг взор най-вероятно ще минат 6-те полуроти.

И изобщо, можеше ли някакъв презрян цивилен, изпълняващ длъжността на министър на отбраната, да направи това велико откритие, каквото направи Аню Ангелов? Че и да има куража да го приложи на практика? Никога! За това се иска военна мущровка!

Неслучайно зад „блестящото" прозрение на сегашния военен министър прозират двете му железни качества, които го и издигнаха до настоящата му длъжност - „изпълнителност" и „безкомпромистност", независимо от заповедта, която му е дадена да изпълнява.

Така прилагайки на практика тези свои качества, министър Ангелов, без окото му да мигне, ликвидира и последните два големи гарнизона в Северна България - Плевенския и Врачанския. С което внесе своя „достоен" принос в допопиляването не само на останките от гордата ни някога войска, но и в досъсипването на половината ни държава.

Защото закриването на двата гарнизонни центъра оттатък Балкана, сложи кръст не само на кариерата на стотици професионални войници, сержанти и офицери. То доведе и до удар върху техните семейства, върху обслужващия ги бизнес, върху двата района.

От такива „подробности" обаче о.р. генерала Аню Ангелов изобщо не се впечатлява. Като министър той има една ясно поставена заповед и се поти денонощно да я изпълни. И тя е: „Армията ни да бъде превърната в непресъхващ източник на нови рейнджъри!"

Големият му проблем обаче е, че българската армия беше осакатена и редуцирана до ниво на лична защита на някой латиноамерикански мафиот. Ето защо му е видимо доста трудно да комплектова задграничните ни мисии с изпълняващи изискванията бойци.

Затова, по неговите собствени думи, изтегляме нашата рота от около 110 души в Босна и Херцеговина към 1 септември. Там няма да имаме контингент, в България ще поддържаме резерв от една рота, която ще има готовност, ако се наложи, да се развърне пак.

Отново по неговите признания, най-сериозно ще бъдем облекчени, разбира се, в началото на 2013 г. с изтеглянето на ротата от Кабул и в края на 2014 г., когато ще изтеглим ротата, охраняваща летището в Кандахар. След това в Афганистан ще останат 130 души.

В навечерието на празника на армията има и друг проблем, който предизвиква напрежение сред военнослужещите заради замразените заплати и дебатите около пенсионната възраст и осигуровките на военните. Достатъчен е бегъл поглед в социалните мрежи и форумите, където има много оплаквания, за да стане ясно, че те не са достатъчно мотивирани.

Не по-лек за решаване от Ангелов и компания е и казусът с щатните длъжности, които ще бъдат съкратени през тази година. По думите му, те са около 50% от общия брой, които е планирано да бъдат съкратени до края на 2014 г. Има разчет, според който съкратените няма да са повече от 2300 - 2400 щатни бройки, но това съвсем не е малко.

И въпреки че след закъснение от повече от 25 години Министерският съвет прие Държавен военновременен план (тези дни трябва да бъде публикувана некласифицираната част на постановлението на МС) българската армия си остава бедна и несигурна!

След приемането на новия Закон за отбраната и последните поправки, няма яснота и има ли възможност да бъде продължен мандатът на началника на отбраната. Но това въобще не попречи на министър Ангелов да направи предложението мандатът на сегашния началник на отбраната ген. Симеон Симеонов да бъде продължен с още 2 години. Въпреки че само преди дни изтребител МиГ-29 се разби край Пловдив по време на учение.

Вярно е, че ген. Симеонов е първокласен летец, че начело на щаба по подготовката на ВВС е също генерал - първокласен летец, да не забравяме и авиотехническия, както и няколкото още авиоперсонали.

Но, когато падат самолети, когато стават катастрофи, трябва да падат и генералски и полковнически пагони! Защото тези неща винаги са свързани с човешки пропуски, човешки грешки, човешки мързел и човешка самозабрава.

И трябва ли да припомням, че наскоро ще отброим поредната черна „годишнина" от взривяването на военната база в столичния квартал „Челопечене". Армията ни от години още "чисти" последиците от това с „братската" американска помощ. А още няма виновни - генералите са си генерали, полковниците са си полковници, даже и майорът - началник на базата - отговаря пред правосъдието за т.н. кокошкарски свои деяния.

Колкото до катастрофата с МиГ-а, нас, българите, просто бълха ни е ухапала - ще вземем да купим друг, нов изтребител (колко му е?!), за да продължаваме да бъдем и "генератори" на сигурност, и абсолютно предвидими "съюзници".

В случая е добре, че пилотите са имали шанс да се спасят с катапулта, който по някаква щастлива случайност се е задействал. Не по-малко важно обаче е да се разбере причината, за да не „изпопадат" и други пилоти. Те може да нямат късмета да катапултират. Защото тези самолети са само за скрап или за някой музей!

Първият прототип на МиГ-29 е сглобен и излита през 1977 г. Можете да си представите на колко години е този „изтребител". А, като чета, че останалите 15 „изтребителя" трябва да останат на въоръжение у нас чак до 2025 г., направо ми е трудно да си представя тези машини след още 23 години. В чужбина отдавна говорят за и изработват изтребители пето поколение, а ние все още сме със старите кошници.

Иначе най-удобно е да се твърди, че най-вероятната причина за инцидента с МиГ-29 е грешка на пилота, както показват данните от предварителния доклад на експертната комисия, разследваща инцидента от миналата седмица.

Само че и миналата година на Авиошоуто - при надпреварата с болида на Кралев - пак имаше някакви проблеми. И тогава ли ставаше дума за „грешка на пилота"?!...

Лошото е, че цялата българска армия май е като разбит изтребител!