Руският президент Владимир Путин за пореден път направи нестандартен ход, с който отново нанесе изпреварващ удар по противниците на териториалната цялост на Руската Федерация и на мюсюлманските екстремисти, стремящи се да разцепят Русия по поречието на река Волга.

На повторното откриване на Съборната Джамия в Москва, възстановена след 10-годишен ремонт, той предложи създаването на Булгарска Ислямска Академия, която да обединява привържениците на традиционния ислям в Русия и да се противопоставя на идеолозите на Ислямска държава и емисарите им, стремящи се да вербуват руски граждани - потомци на волжките българи.

Така вече на най-високо равнище в Кремъл волжко-българското културно-историческо наследство получи официално признание и не е далече моментът на признаването на дуалистичния характер на Руската Федерация: източно-славянски и древно-български.

С един удар Путин парира провокациите и на руските национал-шовинисти, нежелаещи да погледнат назад в собствената си история, и на мюсюлманските радикали, налагащи в Поволжието тази нетрадиционна форма на исляма, която няма нищо общо с традициите на казанските татари, башкирите и т. н.

Можем да се надяваме, че оттук-нататък и Сабантуй ще стане национален празник. Това не трябва да притеснява и руските езичници, отхвърлящи православието и историята на древната Русь, след приемането на християнството от княз Владимир.

На 22-24 юни татарите и башкирите официално ще си честват Сабантуй, а славянските езичници - Иван Купала (в Беларус Янка Купала). А ако някъде в Поволжието са останали и български езичници, те ще могат през тези дни да почитат древния Бог Тангра (Тенгри). И никой на никого няма да пречи.

Тогава не само ръководството на мюсюлманските автономни републики, но и цялата общественост ще помага за изолирането и неутрализацията на ислямските екстремисти - привърженици на ИД. Както например се случи през 7-9 септември в Северен Кавказ, когато беше ликвидирано основното ядро на „Имарат Кавказ", начело с лидера на организацията 39-годишния Магомед Сюлейманов. Без помощта на местното население, акцията на руските специални части нямаше да бъде толкова успешна и без жертви.

На 7 септември пътувах с автобуса от Ереван за Москва и за първи път руските граничари ни държаха цяла нощ на КПП Верхний Ларс, на руско-грузинската граница, без никакви обяснения.

Естествено, че всички недоволстваха и изказваха най-различни „пожелания" към руските момчета с униформи. Те се повтаряха и при многочасовите проверки на границите между северо-кавказките автономни републики. Истината стана ясна едва в Москва, където пристигнахме с денонощие и половина закъснение.

След ликвидацията на Магомед Сюлейманов и компания, такива инциденти ще се случват все по-рядко. А след откриването на Булгарската Ислямска Академия, местните мюсюлмански свещеници, изповядващи радикалния ислям, ще загубят почвата под краката си. А това означава и доверието на работодателите от арабските петролни монархии.

А Руската Федерация най-накрая ще се обърне и към другата страна на истинската си история.

Началото на този процес беше поставено публично от руския президент Владимир Путин, в присъствието на държавните ръководители на Турция, Палестина, Казахстан и т. н. Което означава, че няма да има обратно движение. И лидерите на основните мюсюлмански страни - партньори на Путин бяха свидетели на този обрат.

Така Русия зае заслуженото си място сред основните ислямски страни. И занапред те не могат да я смятат за враг, а единствено за партньор. И Москва печели съюзници в борбата срещу Ислямска държава.

Атаката пък срещу джихадистите от сирийското крайбрежие може да започва. Руската авиация вече е в Латакия, а руският флот - в Тартус.