"Пиринска мома го води Бразил". С тази „новина" влиятелният македонски вестник „Дневник" обяви новоизбраната президентка на Бразилия Дилма Русеф за нито повече, нито по-малко от „чиста македонка"?!

„Татко и на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, а во 1929 година емигрирал поради прогонот на комунистите. Дилма Вана Русеф, првата жена-претседател во историјата на Бразил, има македонско потекло." Това гордо съобщава скопското издание.

Първото нещо, което направих, след като видях тази вест, бе да проверя датата. Не бе 1 април, а 3 ноември. Значи не е шега.

Втората ми реакция бе да се разгневя на журналистите: „Как не ви е срам, колеги, така да ни манипулирате и да не ни информирате, че Дилма е македонка, а Габрово се намира в Пиринска Македония?" Оказа се, че всички българи, които се зарадвахме от победата на Дилма в Бразилия залудо сме се радвали.

След като гневът ми попремина обаче взех, че си зададох още един, съвсем простичък, въпрос: „Как така Пиринска Македония се е простряла и в Централна България и в нея е попаднал и град Габрово?" Отговорът му се оказа много ясен и го даде председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който припомни, че македонците освен, че не знаят история, се справят зле и с географията.

Има обаче и още нещо, което трябва да се вземе предвид. Десетилетия наред така бяхме свикнали клептоманите в Македония да крадат, каквото им хареса от националната ни история, че накрая съвсем претръпнахме.

И ако твърденията на „Дневник" ни бръкнаха в очите, то бе, защото посегна да ни вземе последното, за което можем да заявим, че: „И ний сме дали нещо на света!4 - нашенката, която стана държавен глава на Бразилия.

Същата, която сподели, че за нея би било трогателно да бъде посрещната в България като бразилски президент и предположи, че това ще бъде голяма емоция и за българите. Това бе потвърдено и от президентът Георги Първанов, и от премиерът Бойко Борисов, които вече я поканиха да посети „родината на баща си".

И тук е интересно да се посочи, че за да подкрепи своята теза, че Дилма Русеф е „истинска македонка" вестник „Дневник" пише още, че „първата жена президент на Бразилия има македонско потекло, ако се вярва и на новосформирана група във „Фейсбук", озаглавена „Дилма Русев вистинска македонка".

Засега групата има 135 почитатели, но има потенциал да се разрасне, зарди споровете на тема националност между „българи" и „македонци4. Ако се съди по броя коментари на български език, тя е по-популярна сред ползващите софийската, а не скопската правописна норма, което не вещае нищо добро за поддръжниците на тезата за „пиринската мома".

Явно, Дилма Русеф ще се окаже голям залък за отоворилите ненаситната си уста да я присъединят към „македонската нация".

И не само защото 62-годишната бъдеща бразилска президентка ще ръководи страна с над 200 милионно население. Не и защото Бразилия се явява политически и икономически лидер на държавите от Южна Америка.

Не и поради факта, че националните медии наричат Дилма „желязната лейди", както и „бразилската Маргарет Тачър", а в света я сравняват с германската канцлерка Ангела Меркел и американската държавна секретарка Хилари Клинтън.

А най-вече, защото самата президентка в интервю за бразилската национална телевизия „Глобо" заяви, че е единствената българка, успяла извън страната си, поне в подобен мащаб.

А това означава едно - Скопие се задави с Дилма Русеф!