Шумът, който се вдига в Барселона и по цялото каталонско крайбрежие е доста пресилен - наистина, поддръжниците на независимостта на испанската автономна област са първи на изборите и събират (заедно с другите партии, обявяващи се за независимост) малко над нужното число депутати, за да могат да стартират процедурата, която да доведе в крайна сметка до излизането на Каталуня от Испания. Истината обаче е, че тези, които гласуваха за оставането в испанското кралство са мнозинството от жителите на автономията. Част от тях гласуваха за по-малки партии, които подкрепят испанското единство. И тъй като те не влязоха в местния Парламент, гласовете за тях се разпределиха между тези, които преодоляха изборната бариера.

Както и у нас ДПС обира част от гласовете, подадени за малките български националистически партии, така и привържениците на самостоятелността на Каталуня, които се явиха на изборите, обединени и организирани, прибраха лъвския пай от гласовете, подадени за малките партии, обявяващи се за оставането в рамките на единна Испания. Това е най-големият недостатък на този вид избирателна система. Лошото е, че никой още не е измислил по-добра. И в обозримото бъдеще няма перспектива това да се случи, поне в обединена Европа. Макар че, с „имигрантското цунами" (както сполучливо го нарече Андрей Райчев) вече всичко е възможно. Ако тези хора, нежелани от огромното мнозинство европейци, се преборят по някакъв начин за граждански права, ще доведат до необратими сътресения политическата система на ЕС.

Ако все пак намери начин да се отдели от Испания, може ли Каталуня да избегне проблема с имигрантите? Не, разбира се! Доказателство са примерите на страните от бивша Югославия - тези от тях, които не са членки на ЕС, страдат най-много от „цунамито", просто защото са на пътя към Германия. А трябва да се има предвид, че Каталуня е крайбрежна земя и не е далеч моментът, когато част от лодките с бежанци ще се пренасочат от Гърция и Италия към Испания. Първи ще пострадат по-близките до Магреба испански брегове, но и на каталонските ще им дойде редът.

Големите испански банки вече обявиха, че ако независимостта бъде реализирана, във финансовата система на страната ще се създаде хаос. И той ще удари най-вече по самите каталонци, които ще разберат как се чувстваха гърците, когато банките в страната бяха затворени.

Независимостта ще означава взрив на престъпността, защото испанската полиция и сили за сигурност са единни и централизирани. И ако получат заповед от Мадрид, ще се оттеглят от Каталуня. А последната няма своя полиция и сили за сигурност - в Испания системата не е като в бившите СССР и Югославия. Тоест, новата държава веднага ще се окаже „разграден двор".

Няма съмнение, че след изразеното мнение на канцлера Ангела Меркел (за която не е тайна, че има тежката дума в Европа), Каталуня наистина няма да бъде допусната нито в ЕС, нито в Шенген. А това означава изолация, от която местните жители отдавна са отвикнали. Те няма да могат да посещават нито близките си в останалите испански провинции, нито единоплеменниците си - окситанци, живеещи в Южна Франция (каталонците са предимно потомци на окситански преселници). И от високия стандарт на живот, който сега е сравним с австрийския, няма да остане нищо. Защото ще бъде ударено главното бюджетно перо на Каталуня - туризма. Без приходите от него, сегашният блясък на Барселона ще западне много бързо, както навремето старата Хавана.

Затова се предполага, че президентът на Каталуня Артур Мас и компания ще използват изборните резултати, за да извият още повече ръцете на Мадрид и по-голямата част от данъчните постъпления в автономията да остават на място и да се използват за допълнително развитие на туристическата инфраструктура и за съхраняване на културно-историческото наследство на областта. И на тази основа, въпреки сегашното си богатство, ще се опитат да привлекат още повече евро-фондове.

Неслучайно, дори ръководителите на бившата управляваща и сегашна опозиционна Испанска Социалистическа Работническа Партия (през втората половина на 30-те години на ХХ век водила гражданската война срещу франкистите с помощта на СССР) не поставят под съмнение евроатлантическата ориентация на Испания и по тази причина дори се включват в общия хор на критиката срещу Владимир Путин и Кремъл. Естествено, поддържат териториалния интегритет на страната.

Докато новата лява партия „Подемос" (можем) има доста размита позиция по каталонския казус. Това е само една от причините, поради която първите обвиняват вторите в „популизъм и некомпетентност". Точно те обаче няма да пуснат каталонците да излязат от кралството, тъй като ще продължат да разчитат на субсидиите за бедните испански региони. Този път обаче няма да имат шанс - Артур Мас със сигурност ще извоюва повече икономическа независимост за автономията и това ще бъде цената на компромиса. Той всъщност вече се очертава - повече свобода за местния бизнес, по-малко дотации на общия испански бюджет.

Няма съмнение, че и каталонският език ще разшири своята сфера на приложение. За сметка на кастилския. И ще остане като много близкия до него валенсиански диалект - във Валенсия всички официални документи се издават на него, но с чужденците и гражданите на останалите испански региони всички разговарят на кастилски.

Това лято издирвах във валенсианската община Бурхасот оригинала на документа за признаване на Геноцида над Арменците в Османската Империя, приет в първите дни на януари т.г. Всички длъжностни лица много любезно разговаряха с мене на кастилски, но официалният документ се оказа единствено на валенсиански.

Така беше и в отдел „Култура" на валенсианската община: трябваше да направя справка за награда, която е получила известният керамик Ваня Михайлова на Международен дизайнерски конкурс във Валенсия през 1983г., без тя самата да знае за това - отново всички разговаряха с мене на кастилски, но всички документи в музеите, които ми предоставиха, бяха на валенсиански.

Явно че така ще продължи да бъде и в Барселона и страстите ще се успокоят. Още повече, че никой не си представя как едноименният отбор на Христо Стоичков може да излезе от испанското първенство и от Шампионската лига.

Това вече ще е сътресение за мъжката половина каталонци!