Изглежда двете вкусни морковчета, които ГЕРБ даде на ДПС да схруска за кратко време - мястото на секретар на ЦИК (вместо на „Атака") и място в комисията за разкриване на конфликт на интереси (вместо на БСП) не донесоха очаквания резултат - безрезервна и пълна подкрепа от страна на Ахмед Доган.

От движението не оцениха по достойнство и заявеното във връзка с избора на Сабрие Сапунджиева от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, че ДПС е „по-малката злина" от БСП. Хората на Доган вече свикнаха последователите на Борисов да ги подкрепят открито в политиката им на турцизация на България и още едно изказване в тяхна полза, пък било то и на парламентарния шеф на ГЕРБ, не може да ги впечатли.

Друг е въпросът, че да обявиш една откровено противоконституционна етническа партия, каквато е ДПС, за „по-малката злина" от най-старата българска партия - БСП - си е чист израз на извратено политическо мислене!

На „Стамболийски" 43 не бяха особено впечатлени и от тежката цена, която ГЕРБ ще плати на предстоящите наесен избори, заради твърдението на сините, също останали без представител в антикорупционната комисия, че в парламента има нова Тройна коалиция - тази на Борисов, Доган и Сидеров.

Явно въпреки „подаръците" Сокола е решил до последно да вдига цената си и не е готов толкова лесно да обяви подкрепата си за ГЕРБ. Затова от мозъчния тръст на Борисов отново вкараха в действие „тоягата", каквато роля от началото на годината неизменно изпълнява бившият втори в ДПС - Касим Дал.

Използвайки наближаващата годишнина от т. нар. „майски събития" (протестите на българските турци през 1989 г.) Дал отново се появи на сцената, за да призове хората да „накажат" на изборите ДПС.

Политическото низвергване на партията трябва по идея на екс-дясната ръка на Доган да бъде предшествано от публично опозоряване на лидерите й чрез освиркването им на задаващите се възпоменателни митинги.

В същото време Дал подчерта, че не иска да се разграничава от ДПС, а да го промени и да го изчисти от хората, свързани с ДС, които са пряко или косвено отговорни за репресиите през комунизма. Той определи като „гьонсуратлък" лица с агентурно минало да говорят от трибуните за този период.

Както се казва, до тук пълно съвпадение с идеите на управляващите. И в това няма нищо чудно - Касим Дал не може да изпълнява по-разлрична песен от тази, която периодично припява Бойко Борисов. Иначе набързо ще му плюе под опашката, както направи с много свои доскорошни приближени, и ще си намери нова "тояга". И без това Корман Исмаилов все по-учестено диша във врата на Дал.

Онова, което издиша в новата „идеология" на Касим Дал обаче е смешният му плач за тежката съдба на избирателите на ДПС, които в много райони били превърнати от местните структури на партията в „крепостни селяни".

Защото тук възникват поне две питания. Как така цели 20 години организационният ръководител на ДПС, който твърди, че е обиколил и последната „турска махала" не е видял този позорен факт? Или чак след като от ДПС му дръпнаха килимчето под краката и при падането си удари главата му просветна?

Както и при последното си телевизионно интервю, Дал не дава приемлив отговор на тези въпроси и често ги избягва. А, че няма какво да отговори е ясно и на най-дезориентирания избирател на движението, независимо от симпатиите му.

Затова Касим Дал подчерта, че не иска да се разграничава от ДПС, а да го промени и да го изчисти от хората, свързани с ДС. Не че и за второто има сили, тъй като, както сам призна, за над двете си десетилетия съществуване ДПС е създало своя „имунна система", която пази злоупотребяващите с властта и изхвърля от партията критичните. А и, по думите му, „в очите на хората има страх за насъщния им".

Именно поради тази причина бившият участник в Турското национално-освободително движение заяви, че за предстоящия местен вот няма да създава нова партия. Но обясни, че в общините, където ДПС издига „корумпирани личности", той и хората около него ще предлагат алтернативи чрез независими кандидати, подкрепени от граждански сдружения. А това е напълно достатъчно засега на ГЕРБ, тъй като всеки глас по-малко на вота наесен от над 600-те хиляди гласа на ДПС на последните парламентарни избори е капчица вода във воденицата на управляващите. И ако Доган все пак не подкрепи Борисов, това ще даде достатъчно основание на последния отново да твърди, че за него не е важна подкрепата на движението, а тази на мюсюлманите в България.

Впрочем, именно последните бяха подложени през почивните дни по една от националните телевизии на поредната медийна атака, която според Дал имаше за цел да пренапише историята на т. нар. „майски събития".

Освен да преразпредели ролите в т. нар. Възродителен процес филмът „Образцов дом", за който става дума, се опитваше да внуши на зрителите си и че в България преди 22 години, а и сега съществуват „турско и помашко малцинства"!

Най-вероятно това безумно твърдение е плод на престараването на авторите на лентата при изпълняване на поръчката. Възможно е и да е резултат от непознаване на темата, но тогава те изобщо не е трябвало да се захващат с „творбата" си.

Защото за всеки среднограмотен български гражданин е известно, че в България няма национални малцинства, още по-малко „турско" и „помашко". Има само етнически и религиозни групи и това е разписано в Конституцията.

Още по-абсурдно и вредно е твърдението във филма, когато става дума за т. нар. „помаци", които по същността си са българи мюсюлмани.

Интересно по какъв признак създателите на новата „малцинствена" карта на страната ни решиха, че тази общност от хора е „малцинство"?!

Ако е по религиозен признак, тогава какви са българите католици, българите протестанти и т.н.? Може би първите са „латинци", вторите - „лютерани" и т.н. Това е пълно безумие! Нещо повече, това е национално предателство! Ако създателите на филма и телевизията, която го излъчи, въобще знаят какво означава това.

Всъщност, и Касим Дал, и „Образцов дом" за пореден път ни показват, че продължаваме да живеем в страна, в която, ако имаш „ресурс", можеш да си поръчаш всичко - и политик, и журналист... Може би, такава ни е орисията!