Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се жалва, че руските самолети прилагали тактика от времето на Студената Война и не искали да се свързват с натовските партньори по време на полетите в близост до границите на пакта.

Той смята за неприемливо поведението на пилотите от Военно-въздушните сили на Руската Федерация, тъй като се нарушавали договорите, подписани от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и от Джордж Буш - старши и Борис Елцин за доверие в сферата на стратегическите нападателни оръжия.

И, естествено, Владимир Путин пак е виновен за всичко.

Никой обаче не се сеща да попита НАТО дали спази договорката да не се приближава повече до границите на Русия, след разпадането на Варшавския Договор!

Защото в Москва имаше шанс да дойде прозападен политик на мястото на впиянчения Борис Елцин, ако Западът си спазваше ангажиментите и беше оставил Северо-Атлантическия Пакт в старите му граници.

Обаче факт е, че членове на НАТО станаха бившите най-верни съюзници на СССР и обърнаха оръжията си срещу руската армия. Техните главнокомандващи - военни и цивилни, нямат собствена воля и не могат да се противопоставят на новите си началници от НАТО.

Съответно, в България, Полша, Румъния и прибалтийските републики се разполагат натовски бази, дори и затвори за ислямски терористи.

Никой няма нищо против обуздаването на ислямистите, но крайният резултат е, че границите на НАТО стигнаха опасно близко до границите на Руската Федерация. И наистина изнервят местните военни, които не се славят с безкрайно търпение, въпреки че в Крим ги наричат "Вежливи хора".

Никой няма интерес да изостря напрежението между великите сили. Най-малкото Европа. Защото, напрежението между Русия и САЩ може да стигне до опасни размери.

Но, както и преди, никой няма да направи фаталната крачка. Европа обаче ще продължи да бъде между чук и наковалня.