През последните месеци политическото съревнование между партиите и политиците все по-явно се пренася в социалните мрежи.

Тази нова мода неизбежно роди и своите „герои". Един от тях - Касим Дал - тържествено обяви тези дни, че се е научил... да борави с компютър заради 4 500-те си привърженици, които го подкрепят във Фейсбук.

Това, че доскорошният зам.-председател на ДПС сега разбира, че първата стъпка при работата с копютър е да го включиш от копчето определено си е постижение. И той няма как да не бъде поздравен за него.

Тук възниква обаче един изключително тънък въпрос: Колко години ще са му необходими докато научи нещо по-полезно? Все пак Фейсбук намеква за лица или физиономии, а не за мутри и сури. Нали, така!

Възникват и едни други питания, от които просто няма как да се избяга и заради които никой няма защо да се обижда. Голямата част от избирателите на ДПС знаят ли как да боравят с компютър? А знаят ли как да сърфират, че да се ориентират във Фейсбук? Ако не, то държавата, която плаща, за да ги учи на „майчин език" от години, трябва да им спретне и едно обучение по „компютърна грамотност".

Така може да има двоен полезен ефект - членовете на ДПС да прихванат от опита на братята си в Северна Африка и да разкарат корумпирания си лидер и така да се изпълни целта на начинанието на Дал във Фейсбук.

Което иначе търпи провал след провал. Преди дни, след като групата в подкрепа на Касим Дал бе хакната, достъпът до нея в интернет временно бе невъзможен, а сега взе че стана ясно и, че основният му съперник - Ахмед Доган, също се радва на сериозна подкрепа в глобалната мрежа. При това по-голяма!

През изминалия уикенд почти всяка една минута от денонощието по един човек се е присъединил към групата „АЗ ПОДКРЕПЯМ Ахмед Доган" във Фейсбук. Така вече повече от 12 000 потребители подкрепят ДПС лидера. За сравнение, поддръжниците на Касим Дал са малко над 4 300 души.

При това положение, шансовете за успех на Дал, който се заканва, че след като не успя да свали Доган от лидерския пост в ДПС отгоре надолу, сега ще се опита да го стори отдолу нагоре - чрез партийните структури - никак не са големи.

Онова, което му остава, ако пак не успее, е да вземе да опита отляво надясно. И ако пак се провали, да опита отдясно наляво. И така до безкрая! Олимпийският принцип трябва да се прилага и в политиката. Пък и току виж Дал успял да изобрети някое перпетуум мобиле, което да му гарантира вечно участие в борбата за власт в ДПС.

Иначе самият Касим Дал, който някои иронично наричат Касим Взел, е пример за висок политически морал, обаче по нашенски.

Защото, докато бе заместник лидер на Догановата партия мълчеше като риба и си въртеше бизнеса. Но когато му отнеха поста, изведнъж стана „демократ" и „бунтар". Кадруването в ДПС до преди 1,5 година, впрочем, също бе изцяло негово дело. Така че не е много ясно защо сега се оплаква от хората около Сокола.

Най-смехотворно звучи обаче твърдението на Дал, че не бил знаел какъв е Доган! След като още през 1994 г. излязоха разкрития за агентурстването му! Тоест минимум от 16 години се знае за връзката на Доган с ДС!

Ясно е, че бунтарството на Касим Дал не е толкова плътно свързано с „разтърсилата го истина". Просто в ДПС не остана още нещо за печелене и той отиде при друг голям използвач. Щом предприема рискова крачка - трябва да си заслужава крачката. Значи е нещо по- от ДПС, по-печелившо, по-тарикатско, по-лидерско. На кого е проект обаче самият Дал? Кой ли ще го направи лидер? Предстои да видим.

Единствената полза за България ще е Касим Дал да разцепи ДПС. Ако не може или, както става все по-ясно, няма намерение да го направи, то това е поредната политическа игра и мимикрия.

Затова и цялата „война" на Дал и Доган във Фейсбук бе до тук. Отсега нататък тя просто бавно-бавно ще заглъхне и ще се забрави.

Иначе, тези мушмуроци само ни пудрят мозъка!